Din 26 martie 2021 se da startul programului Noua Casa 2021, cand bancile participante primesc dosarele de credit.
Guvernul Romaniei a aprobat plafonul de garantare a Programului Noua Casa, editia 2021, in valoare de 1,5 miliarde lei, iar prin Ordinul nr. 441 din 24.03.2021, Ministerul Finantelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garantiei.
In paralel cu procesul legislativ, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a finalizat procedura de alocare a plafoanelor anuale ale garantiilor care pot fi emise de catre bancile participante, in functie de ponderea garantiilor acordate de catre fiecare finantator in anul precedent.
Citeste si: Noua casa 2021. Beneficiarul are obligatia de a asigura locuinta impotriva tuturor riscurilor
Noua Casa 2021 - lista bancilor participante in program
Plafonul va fi distribuit cu acordul Ministerului Finantelor, urmand ca aplicatia informatica sa fie deschisa pentru cele 14 banci participante in program:
- BRD-GSG;
- BCR;
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
SAF-T Ghid de raportare corecta
- Banca Transilvania;
- CEC Bank;
- ING Bank;
- Raiffeisen Bank;
- OTP Bank;
- Banca Romaneasca;
- Unicredit Bank;
- Garanti Bank;
- First Bank;
- Vista Bank;
- Intesa Sanpaolo Bank;
- Alpha Bank.
”Programul Noua Casa isi pastreaza si in anul 2021 principalele avantaje majore, fata de orice alt credit ipotecar: avansul minim, dobanda avantajoasa si garantia de stat. Plafonul de garantare pe care il avem la dispozitie anul acesta, va raspunde solicitarilor a peste 18.000 aplicanti in program. Avand in vedere particularitatile acestui an, Guvernul a decis diminuarea comisionului de administrare, pentru a usura sarcina tuturor romanilor care au apelat la un credit ipotecar cu garantie de stat. Programul Noua Casa este cel mai eficient instrument anticiclic aplicat sectorial de catre Guvernul Romaniei, avand in vedere ca 3 din 4 credite ipotecare, din totalul creditelor acordate de catre sistemul bancar, sunt accesate prin program. In timp ce soldul garantiilor Prima Casa si Noua Casa, aflate in portofoliul FNGCIMM, incepand cu anul 2009, a ajuns la un numar de peste 275.000, cu o valoare totala de 24,5 miliarde lei ce sustin finantari de 50 miliarde lei, rata de default se mentine subunitara, la 0,30%. Prin program sunt sprijiniti cetatenii Romaniei, precum si intregul ecosistem economic creat in jurul acestui program.”- a declarat Dumitru Nancu, Directorul General, FNGCIMM.
In anul 2020, FNGCIMM a acordat prin cele doua programe, Prima Casa, si Noua Casa un numar de 16.102 garantii, pentru credite de aproximativ 3,6 miliarde lei. De la lansarea programului Noua Casa, in trimestrul III 2020, au fost acordate 7.882 garantii, ce sustin finantari in valoare de 1,95 miliarde de lei. La acestea se adauga un numar de 2.188 promisiuni de garantare, emise in anul 2019-2020, in valoare de 299,201,680 lei, din care un numar de 213 promisiuni de garantare, au fost deja onorate pana la 15 martie 2021, a informat joi institutia.
Descarca documentul - GHID complet Noua Casa 2021
Foto: pixabay.com