email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noua casa 2021. Beneficiarul are obligatia de a asigura locuinta impotriva tuturor riscurilor

Noua casa 2021. Beneficiarul are obligatia de a asigura locuinta impotriva tuturor riscurilor
noua casamonitorul oficialasigurare

Prin Hotararea nr. 342/2021 au fost stabilite noile conditii pentru programul Noua Casa 2021 (vechiul Prima Casa). Una dintre obligatiile pe care le vor avea beneficiarii este asigurarea locuintei impotriva tuturor riscurilor. 


In cazul in care beneficiarii nu respecta aceasta obligatie, finantatorul are dreptul, fara a fi obligat, sa procedeze la asigurarea locuintei pe cheltuiala proprie si sa recupereze cheltuielile respective de la beneficiar, mai prevede Hotararea nr. 342/2021.

Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 285 din 22 martie 2021.
 

Hotararea nr. 342/2021: continutul actului normativ

Denumire completa: Hotararea nr. 342 din 19 martie 2021 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Noua casa"


In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Articolul I

Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Noua casa“, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 418 din 18 iunie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:1. La anexa nr. 1, la articolul 3, alineatul (27) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(27) Plafoanele anuale ale garantiilor care pot fi emise in cadrul programului potrivit art. 1 alin. (6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se aloca la solicitarea finantatorilor participanti de catre FNGCIMM, cu acordul Ministerului Finantelor, in functie de ponderea garantiilor acordate in favoarea fiecarui finantator in totalul garantiilor acordate in cadrul programului in anul precedent sau de la inceputul anului in cazul alocarii de plafoane suplimentare sau in cazul alocarii rezervei nealocate la inceputul anului.

2. La anexa nr. 1, la articolul 3, dupa alineatul (48) se introduce un nou alineat, alineatul (49), cu urmatorul cuprins:
(49) Pentru anul 2021 se aloca un plafon al garantiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, de 1.500 milioane lei.

3. La anexa nr. 1, la articolul 4 alineatul (1), partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Articolul 4
(1) Conventia prevazuta la art. 1 alin. (12) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita conventia privind implementarea programului, va cuprinde, fara a se limita la acestea, clauze privind:

4. La anexa nr. 1, la articolul 5, literele r) si s) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

r) promisiune unilaterala de creditare - document prin care finantatorul isi exprima disponibilitatea de a acorda o finantare in conditiile prevazute la art. 1 alin. (7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, unui beneficiar care, la data acordarii acesteia, se incadreaza in criteriile de eligibilitate ale programului. Documentul are valabilitate pe perioada de constructie a locuintei, dar nu mai mult de 18 luni;

s) promisiune de garantare - document emis de FNGCIMM finantatorului, prin care FNGCIMM isi exprima intentia de a garanta, in conditiile prevazute la art. 1 alin. (7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, finantarea care va fi acordata beneficiarilor de catre finantator. Documentul are valabilitate pe perioada de constructie a locuintei, dar nu mai mult de 18 luni.

5. La anexa nr. 1, la articolul 10^5, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(2) Finantatorul si statul, reprezentat prin Ministerul Finantelor, emit acordul pentru efectuarea platii despagubirilor a caror valoare depaseste echivalentul in lei al sumei de 10.000 euro, dar care se incadreaza in limita de pana la 50% din valoarea creditului initial, prevazuta de art. 1 alin. (19) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, catre proprietarul locuintei, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

6. La anexa nr. 1, la articolul 10^7, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(5) In conditiile art. 1 alin. (17) si (18) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa aprobarea de catre finantator a modificarii contractului de credit, acesta transmite FNGCIMM solicitarea de novare a obiectului garantiei, insotita de dovada aprobarii sale, precum si documentele privind novarea care urmeaza sa fie efectuata.

7. La anexa nr. 1, articolul 19^1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Articolul 19^1

In situatia achizitiei unei locuinte care se incadreaza in una dintre categoriile prevazute la art. 2 alin. (1) din hotarare, beneficiarul va depune la finantator o cerere de finantare, insotita de promisiunea bilaterala de vanzare a locuintei. Finantatorul, in urma constatarii incadrarii solicitantului in criteriile de eligibilitate referitoare la respectarea conditiilor specifice prevazute in normele sale interne, emite o promisiune unilaterala de creditare in conditiile prevazute la art. 1 alin. (13) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, sub rezerva obtinerii unei promisiuni de garantare.

8. La anexa nr. 2, la articolul 1, literele a) si h) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

a) fac dovada cu declaratie autentica pe propria raspundere ca indeplinesc conditiile prevazute la art. 1 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului «Noua casa», aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare;
.......................................................
h) se obliga sa asigure locuinta achizitionata din finantarea garantata impotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finantatorilor, pe toata durata finantarii garantate, la o valoare acceptata de o societate de asigurare, dar nu mai putin decat valoarea de piata comunicata de finantatori prin solicitarea de garantare, iar drepturile derivand din polita de asigurare vor fi cesionate in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, si a finantatorului, beneficiarul fiind tinut sa faca dovada notificarii cesiunii catre asigurator. In caz de nerespectare de catre beneficiar a obligatiei de asigurare a locuintei in conditiile sus-mentionate, finantatorul are dreptul, fara a fi obligat, sa procedeze la asigurarea locuintei pe cheltuiala proprie si sa recupereze cheltuielile respective de la beneficiar.

Articolul II

Prevederile art. 1 lit. h) din anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Noua casa“, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum au fost modificate prin prezenta hotarare, se aplica tuturor creditelor garantate in cadrul programului, pentru politele de asigurare incheiate dupa data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.

Articolul III

Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Noua casa“, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 418 din 18 iunie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta hotarare, va fi republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.

 

Foto: pixabay.com


de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
noua casamonitorul oficialasigurare

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 23 Martie 2021


Votati articolul "Noua casa 2021. Beneficiarul are obligatia de a asigura locuinta impotriva tuturor riscurilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 23 Martie 2021 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!

Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 10 - 2 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X