email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Programul Noua Casa revine si in 2022! Care sunt noutatile pentru acest an

Programul Noua Casa revine si in 2022! Care sunt noutatile pentru acest an
noua casalocuintacredit casatva

Spre bucuria tinerilor care isi doresc sa achizitioneze o locuinta, Programul Noua Casa revine si in 2022. 

Noua casa 2022 se acorda in lei, pentru achizitia unei singure locuinte, iar valoarea maxima a creditului care poate fi accesat este de 66.500 Euro - pentru locuinte al caror pret este de maxim 70.000 Euro, avansul solicitat fiind de 5% si 119.000 Euro – pentru locuinte al caror pret este de maxim 140.000 Euro, in acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Ministerul Finantelor propune alocarea unui plafon al garantiilor de 1,5 miliarde lei care pot fi emise in anul 2022, iar in acest sens modifica si completeaza Hotararea Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa".

De asemenea, se propune incheierea de polite de asigurare impotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finantatorilor, pe toata durata finantarii garantate la o valoare acceptata de o societate de asigurare, dar nu mai putin decat valoarea de piata a locuintei, urmand ca aceasta prevedere sa se aplice tuturor creditelor garantate in cadrul Programului, pentru politele de asigurare incheiate dupa data intrarii in vigoare a hotararii de Guvern.

Incepand din acest an, plafonul pentru achizitii de locuinte cu TVA redusa de 5% va fi majorat la suma de 700.000 lei, reprezentand echivalentul a aproximativ 140.000 euro. Dar cota redusa de TVA va fi posibila doar pentru achizitionarea unei singure locuinte, se mentioneaza in OUG 130/2021.

In 2021 au fost acordate 11.858 garantii in valoare totala de 1,52 mld. lei si 3.779 promisiuni de garantare, in valoare totala de 0,55 miliarde lei, din care, din plafonul anului 2021, au fost acordate 9.275 contracte de garantare in valoare totala de 1,18 mld. lei si 3.566 promisiuni de garantare, in valoare totala de 0,52 miliarde lei.

Programul Noua Casa - care sunt noutatile pentru 2022

Potrivit notei de fundamentare a proiectului publicat pe site-ul Finantelor, se propune modificarea art.19%1 in sensul inlocuirii trimiterii la textul din legislatia primara cu mentionarea expres a obligatiei concrete a finantatorului de a emite o promisiune unilaterala de creditare in conditiile impartirii proportionale a riscurilor si pierderilor intre stat si finantator, sub rezerva obtinerii unei promisiuni de garantare in baza Protocului incheiat intre Finantator si FNGCIMM. 


In practica, s-a constatat ca, pe parcursul derularii perioadei de creditare (care, in cele mai multe cazuri ajunge pana la
30 de ani), valoarea de piata a locuintei variaza in niste limite semnificativ mai mari decat valoarea de piata a locuintei inscrisa in solicitarea de garantare, respectiv total neacoperitoare fata de valoarea de piata a locuintei comunicata de finantatori la momentul acordarii garantiei de stat.

Ca urmare, se impune reglementarea acestei situatii In sensul instituirii obligativitatii beneficiarului de a asigura locuinta la o valoare acoperitoare pe tot parcursul perioadei de creditare. In acest sens, se introducere prevederea referitoare la asigurarea locuintei la valoarea de piata existenta la momentul incheierii asigurarii, fata de prevederea existenta de a asigura locuinta, in orice moment, la valoarea de piata de la momentul acordarii garantiei.

Avand in vedere faptul ca noile standarde in materia asigurarilor se vor aplica intregului portofoliu de credite garantate in cadrul Programului, pentru situatiile juridice nascute dupa data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, se impune introducerea unor norme tranzitorii ce prevad ca modificarile in ceea ce priveste obligatia de asigurare a locuintei, urmeazaé a se aplica exclusiv contractelor de asigurare incheiate ulterior intrarii in vigoare a Hotararii de Guvern.


Programul „Noua Casa” este un program guvernamental destinat persoanelor fizice, care faciliteaza achizitia unui imobil cu destinatia de locuinta, prin intermediul contractarii de credite garantate de stat.

De la lansarea Programului in anul 2009 pana la finele lunii decembrie 2021, au fost acordate 321.073 garantii si promisiuni de garantare in valoare totala de 29,90 miliarde lei.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
noua casalocuintacredit casatva


Data aparitiei: 15 Februarie 2022

Votati articolul "Programul Noua Casa revine si in 2022! Care sunt noutatile pentru acest an":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X