Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal care utilizeaza trimestrul ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri au obligatia sa solicite schimbarea perioadei de la trimestrul la luna calendaristica.
Achizitiile intracomunitare de servicii nu determina obligatia de schimbare a perioadei fiscale.
In acest sens, persoanele impozabile trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni – Formular 092 - la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie.
Pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de TVA;
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.
Exigibilitatea TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuri
Faptul generator in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri si faptul generator in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri intervin in acelasi moment, respectiv in momentul livrarii de bunuri.
Cartea Verde a Contabilitatii
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
SAF-T pentru Contribuabili Mici
In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei pe valoare adaugata intervine la data emiterii facturii.
Daca furnizorul opteaza pentru emiterea facturii anterior livrarii de bunuri pentru livrarea intracomunitara de bunuri scutita de TVA in statul membru din care se efectueaza, exigibilitatea taxei pe valoare adaugata aferente achizitiei intracomunitare la beneficiar intervine la data emiterii facturii.
Si in cazul incasarii de avansuri exigibilitatea TVA intervine la data facturii.
In situatia in care pana in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc livrarea, beneficiarul nu a primit o factura de la furnizor acesta are obligatia sa emita o autofactura. In acest caz exigibilitatea TVA intervine la data emiterii autofacturii ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.
Spre exemplu, daca bunurile sunt receptionate in data de 25 iulie 2016, iar furnizorul intracomunitar emite factura pe data de 02 august 2016, faptul generator intervine in data de 25 iulie 2016, iar exigibilitatea TVA intervine la data de 02 august 2016.
Achizitia intracomunitara se evidentiaza in declaratia recapitulativa si in decontul de TVA aferente lunii august 2016. Aceste date se vor completa corespunzator in sectiunea III din Formularul 092. Persoana impozabila care efectueaza achizitia intracomunitara trebuie sa depuna declaratia de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii august, in care a intervinit exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, respectiv pana pe data de 7 septembrie 2016, inclusiv.
Perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu luna septembrie 2016. Lunile iulie si august 2016 vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de TVA.