Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Vanzare cladire reevaluata. Cum intocmim monografia contabila?

Data aparitiei: 25 Octombrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
vanzare cladire reevaluatavanzare imobilinregistrari contabilereevaluarecladiri

In analiza noastra, societatea a achizitionat in anul 2001 etajul 1 al unei cladiri cu suma de 45.070 lei. In anul 2003, societatea cumpara si etajul 2 al cladirii in suma de 35.644 lei. Cladirea (etajul 1 si 2) este reevaluata in momentul de fata la suma de 297.845 lei. In situatia vanzarii cladirii, stabilim daca suma inregistrata in contul 105 "Diferente din reevaluare" (sold creditor) se ia in calcul la impozitul pe profit sau daca diferenta dintre valoarea reevaluata si valoarea de achizitie a cladirii este considerata drept cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit. De asemenea, vom vedea cum se inchide soldul creditor al contului 105 in situatia vanzarii cladirii.

Iata raspunsul specialistului:

Potrivit punctului 5 alin. (1) din Normele metodologice ale Codului fiscal, date in aplicarea art. 19 alin. (1) din Codul fiscal, pentru calculul rezultatului fiscal, veniturile si cheltuielile sunt cele inregistrate in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte sume care, din punct de vedere fiscal, sunt elemente similare veniturilor si cheltuielilor.
 
Rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe si a imobilizarilor necorporale, potrivit prevederilor art. 26 alin. (6) sunt condiserate elemente similare veniturilor:

Conform ART. 26 alin. (6) din Codul fiscal, rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.  
 
Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala conform art. 28 alin. (17) din Codul fiscal.

Punctul 44 lit. c) al Art. 7 din Codul fiscal defineste valoarea fiscala ca fiind costul de achizitie, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului, utilizata pentru calculul amortizarii fiscale, pentru mijloace fixe amortizabile. In valoarea fiscala se includ si reevaluarile contabile efectuate potrivit legii.
 
Surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezultatul reportat (contul 1175 "Rezultatul reportat reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare"), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat potrivit punctului 109 din OMFP 1802/2014.     

Castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s‐a constituit rezerva din reevaluare.

Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura  ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.
 
In concluzie, suma existenta in contul 105 la data vanzarii unui imobil este considerata element similar veniturilor si intra la calculul impozitului pe profit. Pentru inchiderea acestui cont, se va efectua articolul contabil:
1175 = 105
 
Cheltuiala cu valoarea neamortizata
a cladirii este cheltuiala deductibila. Scoaterea din evidenta a unei cladiri vandute se efectueaza:
% = 212
2812
6583


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X