email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Instrainare parti sociale. Ce inregistrari contabile se fac?

instrainare parti socialesituatii financiareactiveinregistrari contabile

Am ales pentru analiza urmatoare ca subiect o societate care detine parti sociale la o alta societate juridica romana in procent de 2%, 800 lei si o prima de emisiune de 500.000 lei. Societatea la care detine partile sociale le achizitioneaza cu suma de 300 lei. Inregistrarea in contabilitate s-a facut prin contul 265 analitic distinct. Vom vedea cum se face inregistrarea in contabilitatea societatii care vinde si cum se stinge prima de emisiune.

Din cele prezentate nu se intelege ce este cu prima de emisiune in contabilitatea societatii care detine partile sociale, avand in vedere ca acestea reprezinta diferenta intre pretul de emisiune de noi parti sociale si valoarea nominala a acestora, fiind cuprinse in capitalul societatii ale carei parti sociale sunt detinute (pct. 417 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014).

Daca societatea achizitiona 2% din partile sociale ale celeilalte societati cu pretul 500.800 lei, atunci pentru aceasta reprezenta pretul de achizitie al partilor sociale (inregistrare contabila la achizitie 265 = 5121 500.800 lei), iar societatea al carei parti sociale sunt detinute trebuia sa reflecte prima de emisiune (inregistrari contabile 456 = 1011 800 lei, 456 = 1041 500.000 lei, 5121 = 456 500.800 lei si 1011 = 1012 800 lei).
 
De asemenea, din cele prezentate reiese ca ar fi vorba de o rascumparare de parti sociale, acestea fiind achizitionate chiar de societatea ale carei parti sociale sunt detinute.

Pentru societatea vanzatoare operatiunea reprezinta o instrainare de parti sociale, inregistrata in contabilitate prin formulele contabile 461 = 7641  300 lei, 6641 = 265   500.800 lei si 5121 = 461  300 lei). Inregistrarile contabile se pot face pe analiticele contului 265, daca valoarea de achizitie a partilor sociale a fost delimitata la momentul achizitiei in analitice distincte (analitic pentru valoarea nominala si analitic pentru diferenta).
 
Ne exprimam insa rezerva ca datele financiare ale operatiunilor exprima realitatea, avand in vedere diferenta enorma intre valoare nominala a partilor sociale detinute, valoarea la care au fost achizitionate si valoarea obtinuta ulterior in urma instrainarii lor.
 

Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
instrainare parti socialesituatii financiareactiveinregistrari contabile


Data aparitiei: 15 Noiembrie 2016

Votati articolul "Instrainare parti sociale. Ce inregistrari contabile se fac?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X