email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avansuri de numerar acordate prin POS. Ce prevederi impune Legea 209/2016?

avansuri de numeraraparate posavansinregistrari contabilelegea 70/2015pos

In analiza urmatoare, o societate detine aparate de tip POS pentru incasarea contravalorii marfurilor pe baza de card. Sunt persoane fizice (mai ales salariati ai societatii) care doresc sa efectueze retrageri de numerar prin utilizarea acestor aparate. Vom vedea care sunt inregistrarile contabile pentru aceste retrageri de numerar prin POS-urile instalate si daca exista o limita valorica sau doar in limita disponibilului din casieria punctului de lucru. De asemenea, vom vedea daca aceste eliberari de numerar sunt cuprinse in plafoanele stabilite de Legea 70/2015.

Situatia expusa este reglementata de Legea 209/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, care va intra in vigoare de la data de 1 ianuarie 2017.
 
Astfel, conform art. 1 alin. 4-7 din ordonanta, astfel cum a fost modificata prin Legea 209/2016 institutiile emitente si acceptante de carduri trebuie sa intreprinda toate masurile necesare, de implementare a sistemului de acordare de avansuri in numerar la terminalele de plata, odata cu achizitia de bunuri si/sau servicii, pentru utilizatorii de carduri (persoane fizice in acest caz). Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro in echivalent lei ofera serviciul de avans in numerar la terminalele de plata in baza contractelor incheiate cu institutiile acceptante si pot acorda avansuri in numerar. Acestea afiseaza la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum si informatii privind costurile serviciului.  
 
Avansul acordat se evidentiaza distinct pe bonul fiscal si nu poate depasi suma de 200 de lei. Tranzactiile privind avansul in numerar se asimileaza retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzactiilor se stabilesc conform contractelor in vigoare intre parti. Comerciantii pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depasi 1% din valoarea avansului acordat. In cazul in care suma existenta in casa, la dispozitia comerciantilor acceptanti de carduri nu acopera suma solicitata de clientul utilizator de card, acesta va primi suma disponibila.
 
Prin urmare exista o limita valorica maxima de 200 lei/bon fiscal eliberat persoanei fizice, dar si aceasta este circumstantiata de disponibilul existent in casieria unde este instalat POS-ul. Mai mult, acordarea sumelor in numerar poate fi realizata doar odata cu achizitia de bunuri si/sau servicii, persoanele fizice interesate neputand solicita sumele decat daca achizitioneaza concomitent bunuri sau servicii.
 
Sumele acordate in numerar clientilor (reglementate legal ca "avansuri de numerar") sunt asimilate retragerilor de numerar de la bancomate si nu intra sub incidenta prevederilor Legii 70/2015
intrucat nu pot fi considerate nici plati catre operatori economici (art. 3 alin. 1 lit. c din lege), nici plati din avansuri spre decontare (art. 3 alin. 1 lit. e din lege) si nici plati catre persoane fizice reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari (art. 4 alin. 4 din lege).


 
In privinta inregistrarilor contabile, deocamdata nu au fost modificate normele metodologice de aplicare a ordonantei (exista un termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a Legii 209/2016) si nici nu se cunosc detalii in privinta aranjamentelor financiare intre banci si comercianti, astfel ca in lipsa lor sugeram urmatoarele inregistrari:
 
- acordarea avansului de numerar conform bon fiscal
461 "Debitori diversi" = 5311 "Casa in lei"
 
- recuperarea sumelor avansate de la institutiile emitente ale cardurilor
5121 "Conturi la banci in lei" = 461 "Debitori diversi"
 
- inregistrarea comisioanelor cuvenite comerciantului
5121 "Conturi la banci in lei" (5311 "Casa in lei") = 708 "Venituri din activitati diverse".



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist


 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
avansuri de numeraraparate posavansinregistrari contabilelegea 70/2015pos


Data aparitiei: 16 Decembrie 2016
Ultima actualizare: 28 Decembrie 2016

Votati articolul "Avansuri de numerar acordate prin POS. Ce prevederi impune Legea 209/2016?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X