Regasiti mai jos, sub forma de analiza comparativa, modificarile aduse in Codul fiscal de Legea nr.2/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Legea nr. 2/2017 a fost publicata in Monitorul Oficial Nr. 36 din 12 ianuarie 2017.
Codul fiscal 11.01.2017
Art. 100 - Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii
(1) Venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie, in ordine, a urmatoarelor:
a) contributia individuala de asigurari sociale de sanatate datorata potrivit legii;
b) suma neimpozabila lunara de 1.050 lei.
(2) Suma neimpozabila lunara de 1.050 lei se majoreaza cu 50 lei in fiecare an fiscal, incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie, pana ce plafonul de venit neimpozabil ajunge la valoarea de 1.200 lei/lunar.
Legea nr. 2/2017
1. Articolul 100 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 100 Venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei."
In vigoare incepand cu veniturile aferente lunii februarie
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
****
Codul fiscal 11.01.2017
Art. 101 - Retinerea impozitului din venitul din pensii
(9) in cazul veniturilor din pensii si/sau al diferentelor de venituri din pensii, sumelor reprezentând actualizarea acestora cu indicele de inflatie, stabilite in baza hotarârilor judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarârilor judecatoresti definitive si executorii, impozitul se calculeaza separat fata de impozitul aferent drepturilor lunii curente, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului impozabil, impozitul retinut fiind impozit final. Venitul impozabil din pensii se stabileste prin deducerea din suma totala a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, datorata potrivit legii, si a sumei neimpozabile lunare, stabilita potrivit legislatiei in vigoare la data platii.
Impozitul se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare la data platii veniturilor respective. Impozitul astfel retinut se plateste pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile.
Legea nr. 2/2017
2. La articolul 101, alineatul (9) se modifica si va avea urmatorul cuprins: "(9) In cazul veniturilor din pensii si/sau al diferentelor de venituri din pensii, sumelor reprezentand actualizarea acestora cu indicele de inflatie, stabilite in baza hotararilor judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotararilor judecatoresti definitive si executorii, impozitul se calculeaza separat fata de impozitul aferent drepturilor lunii curente, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului impozabil, impozitul retinut fiind impozit final. Venitul impozabil din pensii se stabileste prin deducerea din suma totala a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, datorata, dupa caz, potrivit legii in vigoare in perioada careia ii sunt aferente si a sumei neimpozabile lunare, stabilita potrivit legislatiei in vigoare la data platii. Impozitul se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare la data platii veniturilor respective. Impozitul astfel retinut se plateste pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile."
Tabel comparativ complet aici.