email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asigurari voluntare de sanatate si pensii facultative pentru PFA. Care sunt cotele maxime deductibile?

pfapensii facultativeasigurari de sanatatesalariaticontributii

In randurile urmatoare, stabilim care sunt, pentru activitatile independente, cotele maxime deductibile pentru pensii facultative si asigurari de sanatate private pentru salariati si pentru titulari.

In cazul salariatilor - valoarea maxima care se deduce la pensii facultative este de 400 eur/an, conform art. 57 alin. 2 din codul fiscal. Totodata valoarea de 400 eur /an/salariat nu reprezinta avantaj in natura

"ART. 57

2) Impozitul lunar prevazut la alin. (1) se determina astfel:

a) la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii, cu respectarea prevederilor Uniunii Europene sau ale conventiilor/acordurilor privind coordonarea sistemelor de securitate sociala in care Romania este parte, si urmatoarele:

- deducerea personala acordata pentru luna respectiva;

- deducerea speciala pentru credite;

- cotizatia sindicala platita in luna respectiva;

 

- contributiile la fondurile de pensii facultative, in conformitate cu legislatia in materie, la schemele de pensii facultative calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, efectuate catre entitati autorizate, stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei a 400 de euro;

 

77. Nu sunt considerate avantaje:

- contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele reprezentand contributii la fonduri de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare participant;

- primele de asigurare aferente contractelor de asigurare civila profesionala pentru administratori/directori, incheiate si suportate de societatea comerciala pentru care desfasoara activitatea, potrivit prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."

 

Din punct de vedere al impozitului pe venit, conform art.49 alin. 5 lit g, sunt deductibile cheltuielile cu pensiile private pe fiecare salariat in limita a 400 euro/an.

"(5) Urmatoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:

g) contributiile efectuate in numele angajatilor la fondurile de pensii facultative, in conformitate cu legislatia in materie, precum i cele la schemele de pensii facultative calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, efectuate catre entitati autorizate, stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, in limita echivalentului in lei a 400 de euro pentru fiecare participant, intr-un an fiscal;

 

In ceea ce priveste asigurarile private de sanatate:

 

In vederea impunerii, sunt asimilate salariilor orice sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor. In baza art. 55 alin. (3) litera g) din Codul fiscal, avantajele primite in legatura cu o activitate dependenta primele de asigurare platite de catre suportator pentru salariatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, la momentul platii primei respective, altele decat cele obligatorii.

La stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, cum ar fi contravaloarea primelor de asigurare suportate de persoana juridica sau de o alta entitate, pentru angajatii proprii, precum si pentru alti beneficiari, cu exceptia primelor de asigurare obligatorii potrivit legislatiei in materie.

Pentru beneficiarii care obtin venituri salariale si asimilate salariilor de la suportatorul primelor de asigurare, acestea sunt impuse prin cumularea cu veniturile de aceasta natura ale lunii in care sunt platite primele de asigurare.
De asemenea, potrivit punctului 117 din Norme metodologice de aplicare a Codului fiscal, nu se admit la deducere pentru calculul lunar al impozitului pe venitul din salarii primele de asigurare voluntara de sanatate.

In concluzie, din punctul de vedere al angajatului situatia este clara: asigurarile de sanatate private sunt considerate avantaje asimilate salariilor si sunt impozitate ca atare.

 

Angajatorii, persoane fizice sau juridice, pot sa incheie contracte de asigurare voluntara de sanatate pentru angajatii lor, individual sau in grup, acordate ca beneficii aditionale la drepturile salariale ale acestora, in scopul atragerii si stabilizarii personalului angajat. In cadrul asigurarilor voluntare de sanatate raporturile dintre asigurat si asigurator, precum si drepturile si obligatiile acestora se stabilesc prin vointa partilor, sub forma pachetelor de servicii, si sunt mentionate in contractul de asigurare voluntara de sanatate.
 

Asigurarile de sanatate sunt incluse in veniturile de natura salariala, singurele exceptate de la aceasta regula sunt pensiile facultative in limita a 400 euro pe an.

 

Putem conchide astfel ca atat asigurarile voluntare de sanatate, cat si asigurarile de viata:

- la nivelul salariatului sunt asimilate salariului in vederea impunerii;

- la nivelul angajatorului sunt deductibile la calcul profitului impozabil.

Problema apare insa, la asigurarile voluntare de sanatate care ne limiteaza nivelul de deductibilitate la 250 euro. Desi, la o prima vedere pare a fi o facilitate fiscala oferita de legiuitor, in fapt se limiteaza nivelul de deductibilitate pentru asigurarile voluntare de sanatate la nivelul acestei sume. Modul de impozitare al asigurarilor voluntare de sanatate este descurajant. Legiuitorul nu stimuleaza acordarea sumelor angajatilor sub aceasta forma.
 

"(5) Urmatoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:

h) prima de asigurare voluntara de sanatate, conform legii, in limita echivalentului in lei a 250 euro anual pentru o persoana;"

Incepand cu anul 2016, conform noului cod fiscal - art. 76 alin.4 lit. t va fi considerata neimpozabila la salariat asigurarea voluntara de sanatate in limita a 400 euro/an si deductibila la angajator in aceeasi limita.

Asadar, incepand cu anul 2016 dispare necorelarea legislativa existenta in prezent.

Redam mai jos aceste prevederi:

"4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

"s) contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana;

t) primele de asigurare voluntara de sanatate conform Legii nr. 95/2006, republicata, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana"

In ceea ce priveste titularul de PFA, nu exista astfel de faciltati pentru acestia – nici in cazul asigurarilor voluntare de sanatate nici in cazul pensiilor facultative. Toate aceste asigurari sunt impozabile la titular.
 


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor
 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pfapensii facultativeasigurari de sanatatesalariaticontributii


Data aparitiei: 04 Decembrie 2015

Votati articolul "Asigurari voluntare de sanatate si pensii facultative pentru PFA. Care sunt cotele maxime deductibile?":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X