email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Estimare venituri din activitati independente si declaratia estimativa. Cum procedam?

venituri din activitati independentedeclaratia 200declaratia 220birou executori judecatoresti

In randurile de mai jos, avem exemplul unui birou de executori judecatoresti care tine contabilitatea in partida simpla. In anul 2016 a obtinut un venit impozabil foarte mare si doreste depunerea declaratiei 200 impreuna cu declaratia 220, pe aceasta din urma dorind sa o intocmeasca la jumatate din suma impozabila aferenta 2016. Vom vedea ce procedura trebuie urmata.

Conform art. 120 alin. 3 din Codul fiscal contribuabilii care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior depun, odata cu declaratia privind venitul realizat, si declaratia privind venitul estimat/norma de venit. La pct. 36 alin. 6 din Normele metodologice se precizeaza ca prin motive obiective care conduc la depunerea unei noi declaratii privind venitul estimat/norma de venit in vederea recalcularii nivelului platilor anticipate se intelege: intreruperi temporare de activitate in cursul anului din motive medicale justificate cu documente, situatii de forta majora, alte cauze care genereaza modificarea veniturilor.
 
Legislatia fiscala ori procedural fiscala nu conditioneaza in vreun fel depunerea declaratiei pentru venitul estimativ diferit cu cel putin 20% fata de anul anterior, respectiv justificarea motivelor "obiective" cu documentatie adecvata, fiind vorba de o declaratie pe proprie raspundere care implica si perceptia subiectiva a contribuabilului (este vorba de un venit "estimat" a fi realizat – declaratia 220 si nu de un venit efectiv realizat – declaratia 200).
 
Obligativitatea luarii in considerare a declaratiilor estimative de venit reiese si din prevederile art. 121 alin. 6 din Codul fiscal conform carora, pentru stabilirea platilor anticipate, organul fiscal trebuie sa ia ca baza de calcul venitul anual estimat, in toate situatiile in care a fost depusa o declaratie privind venitul estimat/norma de venit pentru anul curent. Numai daca nu este depusa o declaratie estimativa de venit, la stabilirea platilor anticipate se va lua venitul net din declaratia privind venitul realizat pentru anul fiscal precedent.
 
In concluzie, executorul judecatoresc are tot dreptul ca, impreuna cu declaratia anuala pe venit aferenta anului 2016, sa depuna si declaratia estimativa de venit pe anul 2017, prin care poate estima venituri cu cel putin 20% mai mici decat cele realizate in anul 2016.
 
Pozitia organelor fiscale teritoriale este abuziva, neavand niciun temei legal. Va sugeram sa insistati pentru primirea declaratiei, eventual sa cereti audienta sefului administratiei fiscale ori sa formulati o reclamatie/sesizare in scris. Exista si varianta ca declaratia estimativa de venit sa fie transmisa prin posta, cu scrisoare cu valoare declarata si confirmare de primire (pentru dovada transmiterii), insa exista un risc mai mare ca la emiterea deciziei de plati anticipate organul fiscal sa nu tina cont de veniturile din declaratia estimativa, ceea ce va obliga persoana fizica respectiva sa urmeze calea contenciosului fiscal, prin formularea unei contestatii potrivit Codului de procedura fiscala.

 

Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Atentie la noutatile privind PROCEDURILE CONTABILE!


Important: modificarile fiscale privind subiectele sensibile pentru orice contabil sunt luate acum in vizor in lucrarea specializata Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale:

• ajustarea pentru depreciere
• TVA
• contributii sociale
• contributia asiguratorie pentru munca
• impozite si taxe locale
  - decontarea unei parti din salariu
  - organizarea adunarilor generale ale actionarilor

Va oferim 40 de modele de proceduri gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala! 

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venituri din activitati independentedeclaratia 200declaratia 220birou executori judecatoresti


Data aparitiei: 10 Februarie 2017

Votati articolul "Estimare venituri din activitati independente si declaratia estimativa. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X