In randurile de mai jos, avem exemplul unui birou de executori judecatoresti care tine contabilitatea in partida simpla. In anul 2016 a obtinut un venit impozabil foarte mare si doreste depunerea declaratiei 200 impreuna cu declaratia 220, pe aceasta din urma dorind sa o intocmeasca la jumatate din suma impozabila aferenta 2016. Vom vedea ce procedura trebuie urmata.
Conform art. 120 alin. 3 din Codul fiscal contribuabilii care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior depun, odata cu declaratia privind venitul realizat, si declaratia privind venitul estimat/norma de venit. La pct. 36 alin. 6 din Normele metodologice se precizeaza ca prin motive obiective care conduc la depunerea unei noi declaratii privind venitul estimat/norma de venit in vederea recalcularii nivelului platilor anticipate se intelege: intreruperi temporare de activitate in cursul anului din motive medicale justificate cu documente, situatii de forta majora, alte cauze care genereaza modificarea veniturilor.
Legislatia fiscala ori procedural fiscala nu conditioneaza in vreun fel depunerea declaratiei pentru venitul estimativ diferit cu cel putin 20% fata de anul anterior, respectiv justificarea motivelor "obiective" cu documentatie adecvata, fiind vorba de o declaratie pe proprie raspundere care implica si perceptia subiectiva a contribuabilului (este vorba de un venit "estimat" a fi realizat – declaratia 220 si nu de un venit efectiv realizat – declaratia 200).
Obligativitatea luarii in considerare a declaratiilor estimative de venit reiese si din prevederile art. 121 alin. 6 din Codul fiscal conform carora, pentru stabilirea platilor anticipate, organul fiscal trebuie sa ia ca baza de calcul venitul anual estimat, in toate situatiile in care a fost depusa o declaratie privind venitul estimat/norma de venit pentru anul curent. Numai daca nu este depusa o declaratie estimativa de venit, la stabilirea platilor anticipate se va lua venitul net din declaratia privind venitul realizat pentru anul fiscal precedent.
In concluzie, executorul judecatoresc are tot dreptul ca, impreuna cu declaratia anuala pe venit aferenta anului 2016, sa depuna si declaratia estimativa de venit pe anul 2017, prin care poate estima venituri cu cel putin 20% mai mici decat cele realizate in anul 2016.
Pozitia organelor fiscale teritoriale este abuziva, neavand niciun temei legal. Va sugeram sa insistati pentru primirea declaratiei, eventual sa cereti audienta sefului administratiei fiscale ori sa formulati o reclamatie/sesizare in scris. Exista si varianta ca declaratia estimativa de venit sa fie transmisa prin posta, cu scrisoare cu valoare declarata si confirmare de primire (pentru dovada transmiterii), insa exista un risc mai mare ca la emiterea deciziei de plati anticipate organul fiscal sa nu tina cont de veniturile din declaratia estimativa, ceea ce va obliga persoana fizica respectiva sa urmeze calea contenciosului fiscal, prin formularea unei contestatii potrivit Codului de procedura fiscala.
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Raspuns oferit pentru
Examen Consultant Fiscal 2024 Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor Manualul Contabilului Incepator - stick USB