Persoanele fizice autorizate (PFA-urile) si alte persoane care obtin venituri din activitati independente sunt obligate sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit, cu exceptia persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri din activitati independente scutite de impozit pe venit. Platile anticipate se efectueaza in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, iar plata impozitului anual se efectueaza potrivit deciziei de impunere.
Astfel, pana la 26 martie 2017 persoanele fizice autorizate au obligatia sa efectueze plata anticipata pentru trimestrul II 2017.
Platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe fiecare sursa de venit, luandu-se ca baza de calcul fie venitul anual estimat (daca s-a depuns declaratia 220), fie venitul net realizat in anul precedent, declarat prin formularul 200.
Persoanele fizice care pentru primul trimestru din 2017 au efectuat plati anticipate la nivelul sumei datorate pentru trimestrul IV al anului 2016 vor repartiza diferenta dintre impozitul anual calculat asupra venitului net realizat in anul precedent si suma reprezentand plati anticipate datorate la nivelul trimestrului IV din anul anterior pe termenele de plata urmatoare din anul 2017.
In cazul contribuabililor impusi pe baza de norme de venit, stabilirea platilor anticipate se face pe baza normelor de venit aprobate pentru anul de impunere, corespunzator activitatii desfasurate.
Tot pana la 26 iunie 2017 persoanele fizice vor efectua si plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sananate.
Pentru contributiile se asigurari sociale de sanatate platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe fiecare sursa de venit, pe baza declaratiei de venit estimat/norma de venit sau a declaratiei privind venitul realizat, dupa caz.
Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute in decizia de impunere se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, care determina venitul net anual in sistem real si/sau pe baza normelor anuale de venit, sunt obligate sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale care se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei 600.
In decizia de impunere baza de calcul al contributiei de asigurari sociale se evidentiaza lunar, iar plata acestei contributii se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Cartea verde a contabilitatii
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, o reprezinta echivalentul a 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in vigoare in anul pentru care se stabilesc platile anticipate.
In 2017 salariul mediu brut este de 3.131 lei. Ca urmare baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale este 1.096 lei.
Contribuabilii care nu au optat pentru cota de 10,5% vor plati 345 lei (1.096 x 10,5%= 115 lei/luna; 115 lei/luna x 3 luni = 345 lei) pentru trimestrul I, respectiv 1.380 lei/an (115 lei/luna x 12 luni).
Contribuabilii care au optat prin declaratia 600 pentru cota de 26,3% vor plati 864 lei pentru trimestrul I (1.096 x 26,3%= 288 lei/luna; 288 lei/luna x 3 luni = 864 lei) pentru trimestrul I , respectiv 3.456 lei/an (288 lei/luna x 12 luni).