Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita informeaza contribuabilii ca prin Legea nr. 296/2023 au fost aduse unele modificari la Impozitul pe venitul microintreprinderilor.
Impozit micro 2024: ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele
Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ mai multe conditii la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro (plafonul veniturilor scade de la valoarea actuala de 1.000.000 euro). Se iau in calcul veniturile cumulate de la inceputul anului fiscal.
- capitalul social nu este detinut de stat sau entitati administrativ teritoriale,
- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare,
- a realizat venituri, altele decat din consultanta si/sau management, de peste 80% din veniturile totale;
- are cel putin un salariat;
- are asociati/actionari care detin peste 25% din titlurile de participare la cel mult trei persoane juridice romane microintreprinderi, incluzand si persoana care verifica indeplinirea conditiilor
Nu pot aplica regimul microintreprinderii persoanele juridice romana care desfasoara activitati in domeniul: bancar; asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, inclusiv activitati de intermediere in aceste domenii; jocurilor de noroc; de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale.
Cote de impozitare de la 1 ianuarie 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Mentionam ca de la data de 01 ianuarie 2024 cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:
--> 3% pentru microintreprinderile care:
1. realizeaza venituri peste 60.000 euro;
sau
2. desfasoara activitati, principale sau secundare corespunzatoare Activitati de editare a jocurilor de calculator, Activitati de editare a altor produse software, Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client), Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei, Hoteluri si alte facilitati de cazare similare, Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata,Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, Alte servicii de cazare, Restaurante, Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, Alte servicii de alimentatie n.c.a., Baruri si alte activitati de servire a bauturilor,Activitati juridice- numai pentru societatile cu personalitate juridica care nu sunt entitati transparente fiscal, constituite de avocati potrivit legii, Activitati de asistenta medicala generala, Activitati de asistenta medicala specializata, Activitati de asistenta stomatologica, Alte activitati referitoare la sanatatea umana."
--> *1% pentru microintreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv si care nu realizeaza activitatile, corespunzatoare activitatilor de la pct.2.
In cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 60.000 euro sau incepe sa desfasoare activitatile de la punctul 2 de mai sus, este aplicabila cota de 3% incepand cu trimestrul in care se inregistreaza astfel de situatii.
Baza legala: Legea nr. nr. 296 din 26 octombrie 2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung (Monitorul Oficial nr. 977 din 27 octombrie 2023).
Foto: pexels.com