Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Impozitul pe gospodarie: Cum se va aplica, ce deduceri fiscale vor exista si cum vor arata noile facilitati fiscale

Data aparitiei: 18 Aprilie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
impozitul pe gospodariededuceri fiscaleimpozit pe gospodarieimpozitare

Ministerul Muncii a publicat un material in care a inclus toate informatiile necesare aferente impozitului pe venitul global pe gospodarie. Astfel, in primul rand, este definit impozitul pe gospodarie:

o Este o declaratie de venit global ce se va completa in numele membrilor unei gospodarii.
o Asadar nu este un impozit/taxa noua, ci un mod de calcul nou.
o Declaratia va fi completata de un consultant fiscal la care este arondata gospodaria.
o Modelul este aplicat in Statele Unite, Franta, Belgia etc.

Gospodaria se refera la persoanele care locuiesc si care se gospodaresc impreuna, fara ca intre acestea sa existe obligatoriu o relatie de rudenie.

Cine poate reprezenta o gospodarie:

o O familie compusa din doi soti si copiii lor.
o O familie compusa din doi soti si copiii lor, dar si bunicii.
o O familie compusa din soti, frati, copii si bunici care locuiesc in aceeasi casa si au un patrimoniu comun.
o Un singur adult care traieste din venituri proprii
o Doi parteneri, necasatoriti, care decid sa aiba un patrimoniu comun.


o O manastire (cei care locuiesc in manastire si impart acelasi patrimoniu)
o Etc.
o Nu e obligatoriu ca toti membrii gospodariei sa locuiasca permanent in locuinta comuna (ex. studentii care o parte din an vor locui in caminele studentesti)
o Intr-o locuinta pot coexista doua sau mai multe gospodarii (ex. familiile unor frati care locuiesc in aceeasi locuinta si decid sa se "gospadareasca" separate, sau doi parteneri necasatoriti care decid sa se "gospodareasca" separat, sau doi soti divortati care continua sa locuiasca la aceeasi adresa etc.)

De ce este nevoie de introducerea impozitului pe gospodarie?

o In functie de nivelul veniturilor unei gospodarii, Guvernul va acorda diverse deduceri fiscale din baza de impozitare. Altfel spus, din suma supusa impozitarii se vor scadea diverse cheltuieli deductibile, pentru cresterea copiilor, abonamentele medicale din privat, cheltuieli pentru studiile copiilor, cheltuieli pentru renovarea locuintei etc.

o Pe de o parte, multe dintre cheltuieli nu pot fi calculate individual. De aceea e nevoie de un calcul pe gospodarie.
o Pe de alta parte, e nevoie ca deducerile fiscale sa se adreseze in special persoanelor cu venituri mici reale. Intr-o familie in care unul dintre soti are salariul minim pe economie, iar celalalt are un salariu de peste 10.000 lei, nu se justifica acelasi nivel de deduceri ca in cazul unei familii in care ambii soti au salariul minim pe economie.
o De asemenea, nu e echitabil ca un salariat care are salariul minim pe economie, dar si venituri suplimentare semnificative din chirii sau dividende sa primeasca aceleasi deduceri fiscale ca un salariat cu salariul minim, dar fara niciun alt venit.

Cum se vor impozita veniturile in noul model?

o Impozit 0% pentru toate veniturile lunare mai mici de 2.000 lei pentru salariati, pensionari sau cei cu activitati independente
o Impozit 10% pentru diferenta care depaseste 2.000 lei/luna, pentru salariati, pensionari sau cei cu activitati independente

Ce deduceri si alocari se vor acorda in baza IVG?

o Alocari acordate familiilor cu copii (familiile vor fi incurajate sa aiba cat mai multi copii). Dar aceste alocari se vor acorda doar in cazul in care numarul total al absentelor copiilor de la scoala nu depaseste 10% din totalul orelor de curs (se stimuleaza prezenta la scoala a copiilor – scade analfabetismul etc.):
>> 1.600 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei/luna
>> 1.200 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri intre 5.000 lei si 10.000 lei/luna
>> Alte cheltuieli deductibile:
>> Abonamentele medicale din sistemul privat (este incurajat sistemul privat de sanatate)
>> Taxele de scolarizare pentru copii (este incurajat sistemul privat de educatie – gradinite, scoli, licee, universitati).
>> Cheltuieli pentru renovare, reabilitare termica, constructie locuinte (incurajarea si mai ales fiscalizarea pietei constructiilor).
>> Asigurarile de bunuri sau de viata.
>> Cheltuielile cu hrana si cu imbracamintea.

>> In general, in limita unor plafoane ce vor fi definite in lege, vor exista deduceri pentru toate tipurile de cheltuieli care vor fi efectuate pe teritoriul Romaniei.
>> De exemplu, o familie cu 2 copii va beneficia in cursul unui an de deduceri si reduceri in valoare de circa 60.000 lei.

Cum se vor calcula deducerile?

Din veniturile unei gospodarii se scad contributiile sociale aferente salariilor, iar restul vor intra intr-un cos comun, care va reprezenta baza de impozitare, la care se va calcula impozitul anual. Din aceasta baza de impozitare vor fi scazute deducerile acordate, conform legii, pentru fiecare categorie de cheltuieli.

Pe suma ramasa, daca aceasta e mai mica de 2.000 lei/luna pentru un salariat (respectiv 24.000 lei/an) nu se aplica impozit.

Daca e mai mai mare, se aplica un impozit de 10% pentru diferenta care depaseste plafonul de 2.000 lei/luna (respectiv 24.000 lei/an).

In veniturile unei gospodarii, in afara de veniturile din salarii, pot intra in cosul comun si alte cheltuieli, precum: venituri din chirii, venituri din dobanzi, arende, diverse tranzactii de vanzare-cumparare etc.

Nu intra in cosul comun urmatoarele tipuri de venituri, care sunt scutite total de impozit:
Veniturile din agricultura de subzistenta care in legislatia actuala sunt scutite de impozit (ex. terenurile agricole pana la 2 ha etc.)
Salariile medicilor, IT-istilor si cercetarilor
Veniturile din dividende sau cele obtinute de pe piata de capital.
Pentru a beneficia de deduceri, gospodaria va trebui sa prezinte dovada cheltuielilor (bonuri fiscale, chitante, dovezi privind tranzactii bancare, facturi etc.).

IMPORTANT: membrii gospodariei nu sunt obligati sa pastreze toate bonurile sau facturile, daca nu sunt interesati sa isi deduca diversele cheltuieli.

Cand se plateste Impozitul pe venit global pe gospodarie (IVG)?

Impozitul pe venitul global calculat pe gospodarie se va plati o singura data pe an, pe baza declaratiei fiscale depusa in luna mai a anului urmator.
Contribuabilii vor putea opta si pentru plata anticipata (de exemplu in fiecare luna, cum este in prezent).

Insa plata anuala a IVG permite ca din suma datorata sa se scada treptat deducerile pentru cheltuielile realizate de gospodarie in cursul anului.

In multe cazuri, suma deducerilor va fi mai mare decat valoarea impozitelor, caz in care gospodarie nu va mai plati nicio suma catre stat. Mai mult, familiile cu copiii aflate in aceasta situatie vor primi in plus de la stat alocarea prevazuta in functie de numarul de copii.

Ce beneficii au cetateni?

o Vor obtine o crestere a veniturilor si o reducere a taxelor.
o Vor putea deduce aproape orice cheltuieli aferente persoanelor fizice, daca acestea sunt realizate pe teritoriul Romaniei.
o Nu se vor mai confrunta cu birocratia: vor putea solicita consultantilor fiscali sa le faca toate platile catre stat si sa le depuna documentele necesare catre autoritatile fiscale.
o Vor primi informatii de la consultantii fiscali pentru a-si proteja si plasa mai bine economiile.

Ce beneficii obtine statul si economia?

- Se va reduce semnificativ economia neagra si evaziunea, in special la TVA si la accize: oamenii vor fi interesati sa solicite bonul fiscal pentru a obtine deduceri de la stat.
- Vor creste colectarile la bugetul de stat. Se estimeaza un surplus de 2% din PIB, respectiv 16 miliarde lei.
- Sectoare private importante vor fi stimulate (sectorul privat de sanatate, sectorul privat de educatie, constructiile, asigurarile etc.)

Care sunt termenele pentru introducerea noului model?

- 1 ianuarie 2018 - Se aplica sistemul de deduceri si noile impozite descrise mai sus.
- 1 decembrie 2018 - Sunt selectati si pregatiti consultantii fiscali si se va face arondarea gospodariilor pentru fiecare dintre acestia.
- 1 mai 2019 - Se depune pentru prima oara declaratia anuala de venit global pe gospodarie (luandu-se in calcul noul mode de impozitare si deducerile care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018)

Cine sunt consultantii fiscali si care e rolul lor?

-> Consultantul fiscal va fi o persoana de specialitate care va gestiona toate problemele fiscale ale unei gospodarii.
-> Va fi un fel de "Medic fiscal de familie" (la fel cum medicul de familie se ocupa de problemele de sanatate, consultantul fiscal se va ocupa de problemele fiscale).

-> Principalele sale atributii vor fi:
-> Completarea declaratiei anuale de venit pe gospodarie, in numele membrilor gospodariei.
-> Depunerea declaratiei anual de venit global.
-> Efectuarea platilor tuturor obligatiilor fiscale ale membrilor familiei catre administratiile si institutiile publice centrale sau locale. Vor inlocui definitiv ghiseele pentru persoanele fizice.
-> Va face recomandari privind gestionarea economiilor sau plasamentul acestora in diverse forme de investitii (conturi de economii bancare, plasamente pe bursa etc.)

Cate gospodarii gestioneaza?

Un consultant fiscal va gestiona circa 200 de gospodarii in urban si circa 250-300 in mediul rural.

Cine ii va plati pe consultantii fiscali?

Plata lor va fi asigurata de catre Guvern, dupa modelul medicilor de familie. Consultatii vor avea trei surse de venit (care ii pot asigura o suma totala de pana la aproximativ 10.000 lei/luna):

1) Un venit per capita, corespunzator numarului de persoane din gospodariile pe care le gestioneaza;
2) Un venit din comisioanele incasate pentru platile facute in numele gospodariilor catre institutiile publice de stat. Acest comision va fi cuprins intre 2% si 5% din valoarea platii si va cadea in sarcina institutiei publice catre care se face plata.
3) Un venit din comisioanele platite in numele gospodariilor catre diversi operatori privati (ex. furnizorii de utilitati) care vor dori sa isi colecteze veniturile prin intermediul consultantilor fiscali. Aceste comisioane vor fi in sarcina operatorului privat.

Cand se va face arondarea gospodariilor la consultantii fiscali?

Pana cel tarziu la data de 1 decembrie 2018.

Cum se va face arondarea?

La sediile si pe site-urile primariei din localitate va fi afisata lista consultantilor fiscali din localitate. Pana la data de 1 decembrie 2018, fiecare familie va putea sa isi aleaga unul dintre consultantii fiscali arondat la localitatea de domiciliu. Dupa aceasta data, arondarea se va face aleatoriu prin calculator.

O familie are libertatea de a opta intre mai multi consultanti fiscali, insa doar din lista din localitatii de domiciliu. Nu poate opta pentru consultanti din alta localitate.

Cine va pregati consultantii fiscali?

Aceasta sarcina va reveni Guvernului care va asigura selectia si pregatirea etapizata a consultantilor fiscali. Acestia trebuie sa aiba studii de specialitate in domeniu. Cei mai multi vor proveni din sectorul de stat si din randul absolventilor care vor fi atestati pentru aceasta profesie.

Ce costuri suplimentare va suporta statul pentru plata consultantilor fiscali?

Nu vor exista costuri suplimentare, pentru ca se va reduce personalul de la ghiseele institutiilor publice.

Cum va lucra consultantul fiscal?

Va lucra dupa acelasi model ca si medicul de familie. Va avea un cabinet propriu si un program zilnic fix, in cadrul caruia va acorda consultatii pentru gospodariile pe care le are in gestiune. in cadrul acestui program poate primi bonurile fiscale, poate face plati, poate completa declaratiile fiscale etc.

Ce obtine statul in viitor, dupa aplicare?

o Vor fi adusi mai multi romani in clasa de mijloc (scad impozitele pentru cei cu salarii mai mici)
o Se elimina ghiseele! Se elimina birocratia pentru cetateni! (toate platile fiscale si depunerile de declaratii fiscale vor fi facute de consultantii fiscali).
o Vor fi stimulate serviciile din sectorul privat - un sprijin major pentru antreprenorii care vor oferi servicii de educatie, sanatate, asigurari de viata sau de bunuri, constructii etc.
o Vor fi fiscalizate mai multe servicii din sectorul privat. Gospodariile vor fi interesate sa lucreze cu cei care elibereaza facturi sau bonuri fiscale. Vor creste veniturile la bugetul de stat.
o Statul va obtine venituri consistente din eliminarea economiei negre. Cu acesti bani vor putea fi sustinute in continuare cresterile de salarii, reducerile de taxe si crearea de locuri de munca.

Sursa: Ministrul Muncii si Justitiei Sociale






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X