email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul pe venitul global. Formula de calcul si noile obligatii de declarare si de plata ale salariatilor

impozitul pe venitul globalimpozitul pe gospodarievenitul net anualactivitati independente

Asa cum am precizat deja, Ministerul de Finante are in lucru in acest moment proiectul Codului Economic in care ar trebui sa fie inclus si actualul Cod fiscal. In prima faza, a fost publicat doar documentul de lucru privind introducerea impozitului pe venitul global.

Noul sistem de impozitare elimina retinerea la sursa a impozitului pe venit, aceasta cota urmand sa fie platita la final de an de catre membrul desemnat al gospodariei, dupa o metoda noua de calcul pe care o veti regasi mai jos.

Documentul este analizat in prezent, spun autoritatile MFP, de catre rezentanti ai Uniunii Notarilor, Camerei Consultantilor Fiscali, Corpului Expertilor Contabili si ai Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.

Platitorii de venituri din salarii  si asimilate salariilor au obligatia de a determina lunar venitul net lunar pentru fiecare beneficiar de venit, prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, se arata in acelasi document, citat de Hotnews.ro.
 

Click aici pentru documentul privind impozitul pe venit publicat de MFP!

Venitul net anual din activitati independente se determina prin deducerea din venitul brut anual a cotei forfetare de cheltuieli de 40% aplicata asupra venitului brut si a valorii anuale a cheltuielilor de personal platite in anul fiscal respectiv.

In venitul brut intra, printre altele, sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura din desfasurarea activitatii, veniturile sub forma de dobanzi din creante comerciale sau din alte creante utilizate in legatura cu o activitate independenta sau veniturile inregistrate de casele de marcat cu memorie fiscala, instalate ca aparate de taxat pe autovehiculele de transport persoane sau bunuri in regim de taxi.

Conform noului document, aceste venituri de mai jos, mai mari decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 de euro, ar urma sa fie impozitate cu o cota de 3%:

    (a) veniturile realizate la prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea de catre persoanele fizice carora le-au fost emise aceste actiuni, in conditiile titlurilor I si VII din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, cu modificarile si completarile ulterioare;
    (b) veniturile realizate la prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea, de catre mostenitorii titlurilor de conversie sau actiunilor dobandite inainte de prima tranzactionare;
    c) veniturile aferente titlurilor de plata obtinute de persoanele indreptatite potrivit legii, titularii initiali aflati in evidenta Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor sau mostenitorii acestora.


Metoda de calcul a impozitului pe venitul anual global

Venitul anual global (Vga) se determina la nivelul fiecarei gospodarii si reprezinta suma veniturilor/castigurilor nete/brute, dupa caz, obtinute de catre fiecare membru al gospodariei din Romania, cu exceptia veniturilor neimpozabile si a veniturile impozabile realizate de persoanele scutite prevazute la art. 60.

Determinarea plafonului neimpozabil aferent (Pn) gospodariei se efectueaza pe baza punctajului acordat in functie de numarul membrilor gospodariei. Numarul membrilor luat in calcul la stabilirea punctajului aferent gospodariei este numarul membrilor declarat la data implementarii gospodariei prevazuta la art. 57^2 alin. (1).

(4) Persoana fizica ce a locuit efectiv, in cursul anului, la mai multe numere cadastrale se declara ca membru intr-o singura gospodarie potrivit procedurii prevazute la art. 57^2 alin. (2).

(5) Punctajul (P) alocat gospodariei este egal cu numarul membrilor gospodariei plus un punct.

                P = numar de puncte +1

Stabilirea plafonului neimpozabil aferent gospodariei se calculeaza ca produs intre punctajul acordat gospodariei, 1.000 de lei si 12 luni.

              Pn = P x 1.000 lei x 12 luni

Venitul global ajustat se stabileste ca diferenta  intre venitul anual global si plafonul neimpozabil.

            Vgaj = Vag – Pn

Conform aceleiasi surse, in situatia in care venitul anual global ajustat este negativ (Vgaj<0) gospodariilor unde se afla copii minori, se acorda un sprijin financiar in suma  de 1600 lei/an pentru fiecare copil. Copii care urmeaza cursurile obligatorii ale invatamantului preuniversitar beneficiaza de aceasta suma doar cu conditia ca absentele nemotivate sa nu depaseasca 10% din totalul orelor de curs, in cazul in care urmeaza.

Impozitul pe venitul anual global (IVG) pe gospodarie se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual global impozabil (Vnai).

              IVG = Vnai x 10%

Impozitul anual datorat se comunica de catre consultantul fiscal persoanei fizice desemnate din cadrul gospodariei pana la data de 25 mai a anului  fiscal urmator celui in care s-au realizat veniturile.

Retineti, totodata, ca plata impozitului datorat se efectueaza in doua transe, dupa cum subliniaza si HotNews.ro, analizand documentul publicat de MFP:
- jumatate din suma datorata la data depunerii declaratiei de venit global
- jumatate din suma datorata in termen de 60 de zile de la data depunerii declaratiei de venit global.

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitul pe venitul globalimpozitul pe gospodarievenitul net anualactivitati independente


Data aparitiei: 20 Aprilie 2017
Ultima actualizare: 21 Aprilie 2017

Votati articolul "Impozitul pe venitul global. Formula de calcul si noile obligatii de declarare si de plata ale salariatilor":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X