In documentul de lucru publicat de Ministerul de Finante si despre care am scris recent in detaliu, se regasesc si propunerile care definesc gospodaria si administrarea gospodariei.
Astfel, prin gospodarie se intelege acel grup alcatuit din una sau mai multe persoane fizice inrudite sau neinrudite, care au un patrimoniu comun pe care il administreaza impreuna din punct de vedere economic si financiar si locuiesc/nu locuiesc efectiv la acelasi numar cadastral.
Prin patrimoniu intelegem, conform documentului MFP, totalitatea drepturilor si a obligatiilor cu valoare economica, precum si a bunurilor mobile si imobile la care se refera aceste drepturi, care apartin uneia sau mai multor persoane fizice.
Implementarea si administrarea gospodariei, potrivit documentului amintit:
(1) Gospodaria se constituie prin decizie emisa de organul fiscal competent in baza cererii depuse de catre membri sai. Decizia de aprobare/respingere privind implementarea gospodariei se emite in termen de 60 de zile de la data primirii cererii. Cererea va cuprinde cel putin numele si prenumele, CNP-ul fiecaruia dintre membri, semnatura acestora, precum si membrul desemnat ca reprezentant al gospodariei.
(2) Organul fiscal competent va fi notificat de catre reprezentantul gospodariei pentru orice modificare survenita in componenta gospodariei in termen de 30 de zile de la producerea acesteia. Organul fiscal competent va emite in termen de 60 de zile de la primirea notificarii decizia de modificare a componentei gospodariei.
(3) Evidenta gospodariilor implementate se organizeaza prin ordin al presedintelui A.N.A.F
Categoriile de contribuabili care datoreaza impozit pe venit anual global:
(1) Urmatoarele persoane datoreaza impozitul conform prezentului titlu si sunt numite in continuare contribuabili:
a) persoana fizica rezidenta, desemnata ca reprezentant al gospodariei;
b) persoanele fizice nerezidente care desfasoara o activitate independenta prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examen Consultant Fiscal 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
c) persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitati dependente in Romania;
d) persoanele fizice nerezidente care obtin venituri prevazute la art. 129.
Se considera, conform propunerilor, venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.
Noile obligatii ale angajatorilor, conform Codului Economic
De asemenea, platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor au obligatia de a determina lunar venitul net lunar pentru fiecare beneficiar de venit, prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii.
Cum determinam venitul net anual din activitati independente?
Se modifica si procedura de determinare a venitului net din activitati independente. Astfel, venitul net anual din activitati independente se determina prin deducerea din venitul brut anual a cotei forfetare de cheltuieli de 40% aplicata asupra venitului brut si a valorii anuale a cheltuielilor de personal platite in anul fiscal respectiv.
Venitul brut cuprinde, printre altele, sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura din desfasurarea activitatii, veniturile sub forma de dobanzi din creante comerciale sau din alte creante utilizate in legatura cu o activitate independenta sau veniturile inregistrate de casele de marcat cu memorie fiscala, instalate ca aparate de taxat pe autovehiculele de transport persoane sau bunuri in regim de taxi.
Metoda de calcul, formula inclusa in propunerile MFP si exemple de calcul gasiti AICI si AICI!