Conform unor reglementari in vigoare, analiza de risc pentru firme trebuie sa devina obligatorie incepand cu data de 1 iulie 2017, pentru toate societatile infiintate inainte de iunie 2017. Firmele infiintate dupa acest termen sunt deja obligate sa intocmeasca analiza de risc.
O noua propunere facuta de Ministerul Afacerilor Interne ar putea sa amane cu un an termenul pana la care firmele sa isi faca analiza de risc. Va reamintim ca inclusiv patronatele au cerut abrogarea acestei obligatiei de a intocmi analiza de risc!
"Termenul (...) privind obligatia elaborarii analizei de risc la securitate fizica de catre unitatile prevazute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor (...), infiintate pana la data de 16 iunie 2012, se proroga pana la data de 1 iulie 2018", se arata intr-un proiect normativ publicat recent.
Expertii evaluatori intocmesc deja analizele de risc pentru societatile infiintate dupa iunie 2012, insa de aceasta exceptie beneficiaza firmele care nu si-au intocmit analiza de risc si care, mai nou, prin acest proiect de lege, ar beneficia de o noua amanare a termenului si, implicit, de scutirea de a-si face aceasta analiza de risc, cel putin anul acesta.
Amenzile pentru firmele care nu se supun acestei obligatii ajung pana la 20.000 lei, insa, totodata, o astfel de evaluare pentru analiza de risc poate sa coste pana la 10.000 lei!
Recomandam pe aceasta tema articole anterioare prin care v-am informat cu privire la aceasta tema:
Ce firme sunt obligate sa faca analiza de risc?
Analiza de risc poate ajunge la 10.000 lei!
Analiza de risc se amana pentru a treia oara, patronatele cer abrogarea!
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
O problema a numarului de profesionisti care sa efectueze analizele de risc trimite cu gandul la numarul de consultanti fiscali pentru impozitul pe gospodarie. Va reamintim, de altfel, ca s-a renuntat la propunerea ca circa 35.000 de consultanti fiscali sa fie delegati pentru a efectua declararea si plata impozitelor pe gospodarie.
In acest moment exista peste 1500 de experti evaluatori care pot efectua analiza de risc la securitate fizica. In schimb, vorbim de mai bine de un milion si jumatate de firme ar trebui sa beneficieze de aceasta analiza. Amanarea termenului are in motivare si lipsa unui personal suficient pentru a pune in practica aceasta obligatie.