Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Erori contabile semnificative din anii precedenti. Ce ne sfatuieste specialistul privind depunerea D 101?

Data actualizarii: 23 Mai 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
declaratia 101erori contabiledepunere rectificativa

Avem mai jos situatia in care in luna aprilie 2017 s-a constatat ca in anii precedenti (2014 si 2015) s-au intocmit eronat note contabile (in loc sa se diminueze contul de cheltuiala s-a diminuat contul 409). S-a intocmit nota de reglare in 2017 prin contul 1174 rezultat reportat din corectarea erorilor contabile. Conform art. 19 Cod fiscal pct. 3 lit a), erorile se corecteaza prin ajustarea rezultatului fiscal al anului la care se refera si depunerea de declaratii rectificative.

Avand in vedere ca suma este semnificativa, stabilim daca se depun declaratii rectificative pentru fiecare trimestru si declaratia 101 anuala rectificata chiar daca bilanturile nu vor mai corespunde cu declaratia anuala 101. De asemenea, in cazul in care cheltuiala este aferenta venitului din aceea perioada, vom vedea daca se consider deductibila la calcul impozit profit si daca soldul contului 1174 se va inchide prin contul 1171.

Iata sfatul specialistului:


Intr-adevar, trebuie depuse declaratii rectificative pentru anii 2014 si 2015, avand in vedere ca este vorba de erori semnificative ale exercitiilor precedente, tratate ca din punct de vedere contabil prin inregistrarea in contul 1174 si aceasta implica, din punct de vedere al impozitului pe profit, ajustarea rezultatului fiscal al anului la care se refera acestea si depunerea unei declaratii rectificative conform art. 19 alin. 3 lit. a din Codul fiscal. Cheltuielile vor fi deductibile in masura in care au fost efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, in conformitate cu prevederile art. 21 alin. 1 din vechiul Cod fiscal, in vigoare pe perioada respectiva.
 
Fiind vorba de cheltuieli care or sa conduca la diminuarea rezultatului fiscal/profitului impozabil pentru cei 2 ani fiscali, deci nu or sa determine majorari, ci diminuari, de impozit pe profit, este suficienta depunerea declaratiilor 101 rectificative, fara a mai fi necesara si depunerea declaratiilor rectificative 100 pentru fiecare trimestru din cei doi ani. Nu conteaza faptul ca informatiile din declaratiile anuale 101 rectificative nu vor mai corespunde cu situatiile financiare anuale deja depuse intrucat acesta este si rostul evidentierii sumelor inregistrate eronat pe seama contului 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile". Nu este neaparata nevoie inchiderea contului 1174 pe seama contului 1171, avand in vedere ca ambele sunt analiticile ale contului 117 "Rezultatul reportat".

Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X