Prin cele de mai jos, stabilim care este procedura contabila si fiscala pentru mijloacele fixe amortizate complet si care se mai pot folosi in activitatea curenta a societatii. Mijloacele fixe nu au fost scoase din evidenta desi au fost amortizate complet iar ulterior au fost evaluate.
Potrivit punctului 100 din OMFP 1802/2014, daca o imobilizare corporala complet amortizata mai poate fi folosita, entitatea poate proceda la reevaluarea acesteia. Cu ocazia reevaluarii imobilizarii corporale, acesteia i se stabilesc o noua valoare si o noua durata de utilizare economica, corespunzatoare perioadei estimate a se folosi in continuare.
Daca un mijloc fix a fost amortizat integral, nu inseamna ca el nu mai poate fi folosit in continuare. Scoaterea din evidenta a unui mijloc fix se efectueaza atunci cand nu mai exista in gestiunea societatii (a fost vandut/cedat, a fost casat ori s-a constat lipsa acestuia).
Reevaluarea mijloacelor fixe complet amortizate genereaza un plus de valoare care se inregistreaza in contul 105:
2xx = 105 valoare reevaluata.
Noua valoare se va amortiza pe durata estimata de entitate.
Conform punctului 109 din OMFP 1802/2014, surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezultatul reportat (contul 1175 "Rezultatul reportat reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare"), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.
Castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s‐a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Capitalizarea rezervei din reevaluare se inregistreaza:
105 = 1175
Cheltuielile cu amortizarea vor fi cheltuieli deductibile, insa veti considera element similar veniturilor. Potrivit art. 26 alin. (6) din Codul fiscal, rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz. Practic, noua amortizare nu va afecta rezultatul fiscal in ceea ce priveste impozitul pe profit.
In concluzie, daca un mijloc fix este amortizat integral, nu inseamna ca trebuie scos din gestiune. Ati procedat corect. Reevaluarea mijloacelor fixe genereaza noi cheltuieli cu amortizarea. Aceste cheltuieli insa nu afecteaza impozitul pe profit deoarece rezerva din reevaluare corespunzatoare este considerata element similar veniturilor si anuleaza cheltuiala cu amortizarea.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil