email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Provizioane pentru clienti incerti si ajustarea TVA. Ce conditii trebuie sa respectati!

clienti incertiprovizioaneajustare tvamasa credalacreante modificate

De cate ori nu v-ati confruntat cu o situatie dificila la constituirea de provizioane si de cate ori nu vi s-a intamplat sa nu fiti siguri daca nu cumva uitati vreo conditie strecurata prin legislatia complicata? Ne propunem sa facem lumina in aceasta privinta venind des cu studii de caz si exemple concrete din aceasta arie legislativa.

Astfel, in randurile urmatoare, stabilim daca pentru clienti cu scadente peste 270 de zile se pot constitui provizioane cu 30% deductibilitate, cu mentiunea ca acestia nu sunt in faliment sau insolventa.

Vom vedea daca firma e conditionata de inscrierea la masa credala in acest caz pentru a constitui provizioane cu 30% deductibilitate, stabilind si in ce fel pentru clientii in procedura de faliment/insolventa si cu scadenta mai mare de 270 zile se va proceda fara inscriere la masa credala. 

Stabilim daca se poate inregistra provizion cu 100% deductibilitate si daca inscrierea la masa credala este conditie de deductibilitate a provizioanelor.


Potrivit art. 26 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, ajustarile pentru deprecierea creantelor sunt deductibile in limita a 30% din valoarea lor, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
2. nu sunt garantate de alta persoana;


3. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului

La pct. 19 alin. (3) din Normele metodologice, se prevede ca:
"(3) In aplicarea art. 26 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, se au in vedere urmatoarele:
a) creantele, altele decat creantele asupra clientilor reprezentand sumele datorate de clientii interni si externi pentru produse, semifabricate, materiale, marfuri etc. vandute, lucrari executate si servicii prestate, sunt cele inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2016;
b) ajustarile pentru deprecierea creantelor sunt deductibile, in limita prevazuta de lege, la nivelul valorii creantelor neincasate, inclusiv taxa pe valoarea adaugata;
c) In cazul creantelor in valuta, provizionul este deductibil la nivelul valorii influentate cu diferentele de curs favorabile sau nefavorabile ce apar cu ocazia evaluarii acestora;
d) ajustarile pentru deprecierea creantelor sunt luate in considerare la determinarea rezultatului fiscal incepand cu trimestrul in care sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 26 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal si nu poate depasi valoarea acestora, inregistrata in contabilitate in anul fiscal curent sau in anii anteriori."

In cazul clientilor cu termenul scadent depasit pentru care exista intarzieri la plata (facturi care sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadente), veti transfera clientii respectivi din contul 4111 in contul 4118 "Clienti incerti", astfel:
4118    =    4111 cu toata valoarea
 
Totodata, veti consititui provizioane /ajustari a caror deductibilitate este stabilita conform art.26 alin (1) lit.c) pct. 1 – respectiv de 30% daca creantele nu au fost incasate mai mult de 270 zile de la data scadentei. In caz contrar, aceste provizioane sunt nedeductibile fiscal.
 
Inregistrarea provizionului:
6814    =    491 30% deductibil si 70% nedeductibil
 
Provizionul constituit se va anula pe masura incasarii creantei respective, si suma incasata se va relua la venituri astfel:
491    =    7814 30% impozabile si 70% neimpoabile
 
Venitul inregistrat astfel va fi neimpozabil la calculul impozitului pe profit daca cheltuiala cu provizionul a fost considerata nedeductibila.
 
Potrivit art. 26 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal, sunt deductibile fiscal ajustarile pentru deprecierea creantelor inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, in limita unui procent de 100% din valoarea creantelor, altele decat cele prevazute la lit. d), e), f), h) si i), daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt detinute la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie, sau la o persoana fizica asupra careia este deschisa procedura de insolventa pe baza de:
- plan de rambursare a datoriilor;
- lichidare de active;
- procedura simplificata;
2. nu sunt garantate de alta persoana;
3. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului
Inscrierea la masa credala, nu este o conditie privind deductibilitatea provizioanelor.

Conform prevederilor de la art. 287 lit. d) din Codul fiscal:

Ajustarea bazei de impozitare , in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar, in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, hotarare ramasa definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz. In cazul in care ulterior pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare sunt incasate sume aferente creantelor modificate sau eliminate prin planul de reorganizare, se anuleaza ajustarea efectuata, corespunzator sumelor respective prin decontul perioadei fiscale in care acestea sunt incasate

La pct. 32 alin. (6) din Normele metodologice, se prevede ca:

"(6) Ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, prevazuta la art. 287 lit. d) din Codul fiscal, este permisa pentru facturile emise care se afla in cadrul termenului de prescriptie prevazut in Codul de procedura fiscala. In cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o hotarare judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata, ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, daca aceasta a intervenit dupa data de 1 ianuarie 2016. In cazul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se opereaza anularea taxei neexigibile aferente livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii realizate. "
 
Ajustarea TVA se va inregistra in contabilitate, prin articolul contabil:
4427 = 4118/4111 sau
4111/4118 = 4427 storno TVA (minus)
 
In Decontul de TVA (300), operatiunea  se va declara la rd. 16 "Regularizari Taxa colectata", cu semnul minus.
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
clienti incertiprovizioaneajustare tvamasa credalacreante modificate


Data aparitiei: 13 Iunie 2017

Votati articolul "Provizioane pentru clienti incerti si ajustarea TVA. Ce conditii trebuie sa respectati!":
Rating:

Nota: 3.82 din 5 din 11 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X