In analiza de mai jos, o societate rezidenta in alt stat UE face importuri pe teritoriul Romaniei, achita TVA in vama si livreaza produsele importate clientilor din Romania prin reprezentant fiscal. Conform OUG 196/2005, stabilim in ce masura, daca societatea straina este cea care aduce produsele amabalate pe teritoriul Romaniei, aceasta este obligata la calculul si plata taxei de mediu privind ambalajele precum si declararea acesteia la Fondul de mediu conform art. 9 alin. (1) lit. d) din OUG 196/2005.
Contributia de 2 lei/kg prevazuta la art. 9 alin. 1 lit. d din OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu este datorata, intre altele, de operatorii economici care introduc pe piata nationala bunuri ambalate, pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri de ambalaje corespunzatoare obiectivelor minime de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie si de valorificare prin reciclare prevazute in anexa 3 la OUG 196/2005 si cantitatile de deseuri de ambalaje efectiv valorificate sau incinerate in instalatii de incinerare cu recuperare de energie si valorificate prin reciclare.
La pct. 23 din anexa la Metodologia de calcul al contributiilor, taxelor, penalitatilor si altor sume datorate la Fondul pentru mediu, aprobata prin OMMAP 2413/2016 se prevede ca introducere pe piata nationala, in sensul prevederilor capitolului V din metodologie (cel care se refera la contributia/taxa pe ambalaje), este definita potrivit lit. z din anexa nr. 1 la Legea 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, cu modificarile si completarile ulterioare. in aceasta din urma lege se prevede ca introducere pe piata nationala a unui produs - inseamna furnizarea, de catre o persoana juridica cu sediul in Romania pentru prima oara, a unui produs pentru distributie, consum sau utilizare pe piata nationala in cursul unei activitati comerciale, in schimbul unei plati sau gratuit.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Produsele fabricate pentru un distribuitor sau importator care isi aplica denumirea, marca sau un alt semn distinctiv pe produs se considera a fi introduse pe piata nationala de catre acesta. in masura in care legislatia Uniunii Europene privind produsele respective prevede aceasta, in cazul produselor vandute direct utilizatorului final din Romania de un producator stabilit in alt stat membru al Uniunii Europene, introducerea pe piata se face de catre acesta, daca este inregistrat in Romania, respectiv de reprezentantul autorizat al acestuia stabilit in Romania.
in baza acestor dispozitii legale si in limita informatiilor furnizate, avand in vedere ca societatea din Austria are un reprezentant fiscal in Romania si este cea care are calitatea de importator al bunurilor ambalate se poate aprecia ca introducerea pe piata nationala a acestor bunuri se realizeaza de catre societatea austriaca, care are si obligatia platii contributiei de 2 lei/kg aferenta ambalajelor importate impreuna cu bunurile livrate clientilor din Romania.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari Operare SAGA Exemple practice si recomandari Examen Consultant Fiscal 2024 SAF-T pentru Contribuabili Mici
Raspuns oferit pentru