email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inlocuire piesa mijloc fix. Ce tratament fiscal si contabil se aplica?

mijloace fixeimobilizari corporaleOMFP 1802/2014inlocuire piese

In analiza de mai jos, avem ca exemplu o firma care achizitioneaza echipament in valoare de 7.500 lei care inlocuieste o alta parte componenta a unui utilaj incadrat la mijloace fixe in entitate. 

Piesa veche nu are valoare deoarece a intrat in componenta utilajului la achizitionarea acestuia. Vom vedea daca piesa noua se incadreaza drept piesa de schimb respectiv cheltuieli ale perioadei sau drept imobilizare corporala.

De asemenea, daca este imobilizare corporala, vom vedea care este grupa de incadrare si pe cati ani trebuie amortizata. Garantia pentru piesa noua achizitionata este pentru o perioada de 2 ani.

Iata raspunsul specialistului:

Din punct de vedere contabil, recunoasterea piesei la imobilizari corporale se face in conformitate cu politicile contabile ale companiei si criteriile de recunoastere pentru mijloace fixe.
 
Presupunand ca se inlocuieste o piesa defecta, deci nu este inlocuita o piesa in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici, cu atat mai mult cu cat nu se cunoaste valoarea piesei inlocuite, consider ca ar trebui recunoscuta la stocuri piesa noua si apoi pe cheltuieli ale perioadei la momentul consumului.
 
Conform punctului 227 alin. (1) din OMFP 1802/2014, cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu o imobilizare corporala sunt cheltuieli ale perioadei in care sunt efectuate sau majoreaza  valoarea imobilizarii respective, in functie de beneficiile economice aferente acestor cheltuieli (de exemplu, influenta asupra duratei de viata  ramase a imobilizarilor), potrivit criteriilor generale de recunoastere.  Entitatea stabileste prin politicile contabile criteriile in functie de care cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu imobilizarile corporale majoreaza valoarea acestora sau se evidentiaza in contul de profit si pierdere.
 


Din punct de vedere fiscal, potrivit ART. 28 alin. (3) lit. d) din Codul fiscal, sunt considerate mijloace fixe amortizabile investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii mijlocului fix. Astfel, nici din punct de vedere fiscal nu se considera mijloc fix amortizabil, parametrii tehnici initial fiind doar mentinuti prin inlocuirea piesei stricate.
 
In situatia in care placa de baza achizitionata imbunatateste paramentrii tehnici initiali si prin politicile contabile recunoasteti ca imobilizare corporala piesa noua, se aplica prevederile art. 28 alin. (18), potrivit caruia, un cazul in care, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se inlocuiesc parti componente ale mijloacelor fixe amortizabile/imobilizarilor necorporale cu valoare fiscala ramasa neamortizata, cheltuielile reprezentand valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite reprezinta cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil. 
Valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile/imobilizarilor necorporale se recalculeaza in mod corespunzator, prin diminuarea acesteia cu valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite si majorarea cu valoarea fiscala aferenta partilor noi inlocuite, si se amortizeaza pe durata normala de utilizare ramasa.
 
In concluzie, daca inlocuirea piesei de schimb se efectueaza in scopul de a mentine parametrii initiali, recunoasterea piesei se va face la stocuri, atat din punct de vedere contabil cat si din punct de vedere fiscal, poate fi tratata ca piesa de schimb.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu - Economist


 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
mijloace fixeimobilizari corporaleOMFP 1802/2014inlocuire piese


Data aparitiei: 12 Septembrie 2017

Votati articolul "Inlocuire piesa mijloc fix. Ce tratament fiscal si contabil se aplica?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X