Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Inlocuire piesa mijloc fix. Ce tratament fiscal si contabil se aplica?

Data aparitiei: 12 Septembrie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
mijloace fixeimobilizari corporaleOMFP 1802/2014inlocuire piese

In analiza de mai jos, avem ca exemplu o firma care achizitioneaza echipament in valoare de 7.500 lei care inlocuieste o alta parte componenta a unui utilaj incadrat la mijloace fixe in entitate. 

Piesa veche nu are valoare deoarece a intrat in componenta utilajului la achizitionarea acestuia. Vom vedea daca piesa noua se incadreaza drept piesa de schimb respectiv cheltuieli ale perioadei sau drept imobilizare corporala.

De asemenea, daca este imobilizare corporala, vom vedea care este grupa de incadrare si pe cati ani trebuie amortizata. Garantia pentru piesa noua achizitionata este pentru o perioada de 2 ani.

Iata raspunsul specialistului:

Din punct de vedere contabil, recunoasterea piesei la imobilizari corporale se face in conformitate cu politicile contabile ale companiei si criteriile de recunoastere pentru mijloace fixe.
 
Presupunand ca se inlocuieste o piesa defecta, deci nu este inlocuita o piesa in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici, cu atat mai mult cu cat nu se cunoaste valoarea piesei inlocuite, consider ca ar trebui recunoscuta la stocuri piesa noua si apoi pe cheltuieli ale perioadei la momentul consumului.
 
Conform punctului 227 alin. (1) din OMFP 1802/2014, cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu o imobilizare corporala sunt cheltuieli ale perioadei in care sunt efectuate sau majoreaza  valoarea imobilizarii respective, in functie de beneficiile economice aferente acestor cheltuieli (de exemplu, influenta asupra duratei de viata  ramase a imobilizarilor), potrivit criteriilor generale de recunoastere.  Entitatea stabileste prin politicile contabile criteriile in functie de care cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu imobilizarile corporale majoreaza valoarea acestora sau se evidentiaza in contul de profit si pierdere.
 


Din punct de vedere fiscal, potrivit ART. 28 alin. (3) lit. d) din Codul fiscal, sunt considerate mijloace fixe amortizabile investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii mijlocului fix. Astfel, nici din punct de vedere fiscal nu se considera mijloc fix amortizabil, parametrii tehnici initial fiind doar mentinuti prin inlocuirea piesei stricate.
 
In situatia in care placa de baza achizitionata imbunatateste paramentrii tehnici initiali si prin politicile contabile recunoasteti ca imobilizare corporala piesa noua, se aplica prevederile art. 28 alin. (18), potrivit caruia, un cazul in care, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se inlocuiesc parti componente ale mijloacelor fixe amortizabile/imobilizarilor necorporale cu valoare fiscala ramasa neamortizata, cheltuielile reprezentand valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite reprezinta cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil. 
Valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile/imobilizarilor necorporale se recalculeaza in mod corespunzator, prin diminuarea acesteia cu valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite si majorarea cu valoarea fiscala aferenta partilor noi inlocuite, si se amortizeaza pe durata normala de utilizare ramasa.
 
In concluzie, daca inlocuirea piesei de schimb se efectueaza in scopul de a mentine parametrii initiali, recunoasterea piesei se va face la stocuri, atat din punct de vedere contabil cat si din punct de vedere fiscal, poate fi tratata ca piesa de schimb.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu - Economist


 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X