La jumatatea saptamanii in curs, ANAF a organizat o noua sesiune de asistenta online, de data aceasta cu tema "Plata defalcata a T.V.A." (Split TVA).
Atentie! In cazul in care, dupa ce parcurgeti aceste intrebari si raspunsuri, mai aveti chestiuni nelamurite privind plata defalcata TVA, veti regasi la finalul articolului si 3 materiale cuprinzatoare privind situatii aferente Split TVA, elaborate de consultantul fiscal Ionut Jinga pentru Contabilul.ro.
Au existat si intrebari pentru care ANAF a anuntat ca va solicita raspunsuri din partea Ministerului de Finante. Retineti ca prevederile Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a T.V.A se aplica optional de la data de 1 octombrie 2017 si obligatoriu de la data de 1 ianuarie 2018.
Persoanele impozabile care opteaza pentru plata defalcata a TVA in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017 beneficiaza de urmatoarele facilitati:
a) o reducere cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017. in cazul platitorilor de impozit pe profit care au obligatia de a declara si plati impozit pe profit anual cu plati anticipate, 5% se aplica la plata anticipata aferenta trimestrului IV al anului fiscal 2017, iar in cazul celor care au obligatia de a declara si plati impozit pe profit anual, 5% se aplica la o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul fiscal 2017. Pentru platitorii de impozit pe profit reducerea se inscrie in mod distinct in declaratia anuala de impozit pe profit;
b) anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv.
1. In cazul unor nerezidenti care nu sunt stabiliti si nici inregistrati in scopuri de TVA in Romania, dar primesc facturi cu TVA romanesc,au obligatia de a efectua plata defalcata a bazei impozabile si a TVA? Daca nu in baza caror prevederi din ordonanta sunt exceptati?
Raspuns ANAF:
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Plata defalcata a TVA se aplica pentru toate livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile din punctul de vedere al TVA conform prevederilor Codului fiscal, pentru care locul, conform prevederilor art. 275 sau art. 278 din Codul fiscal, se considera a fi in Romania.
2. In cazul in care un furnizor decide sa aplice sistemul in perioada optionala, iar beneficiarul nu face plata corect in 2 conturi separate, beneficiarul va fi susceptibil de amenzi chiar daca el nu aplica Optional sistemul? Sau amenzile sunt aplicabile dupa 1 ianuarie 2018?
Raspuns ANAF:
Prin exceptie, in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017, contul de TVA se poate debita cu TVA achitata in alt cont decat contul de TVA al furnizorului/prestatorului, daca acesta nu a optat pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcata a TVA.
Persoanele care au optat pentru aplicarea sistemului au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii TVA care nu a fost platita in contul de TVA de catre beneficiarii care nu au optat pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcata a TVA.
Sunctiunile se aplica doar persoanelor care au optat pentru aplicarea meceasimului incepand cu 1 octombrie 2017.
2. Buna ziua, cand trebuie sa deschid cont pentru TVA defalcat, daca nu optez optional de la 1 octombrie?
Raspuns ANAF:
De la data aplicarii sistemului privind plata defalcata a TVA, optional sau obligatoriu, trebuie sa detineti un cont de TVA care trebuie sa fie comunicat contribuabililor.
Nota: in conturile de TVA trebuie sa fie depuse si sume reprezentand TVA incasata in numerar, indiferent daca incasarea se refera la o factura sau bon fiscal.
Nu este obligatorie plata defalcata a TVA pentru facturi emise inainte de data de 1 ianuarie 2018 si achitate dupa aceasta data.
3. Ce se intampla cu tva ul de recuperat al firmelor aflat la 31.12.2017?
Raspuns ANAF:
Rambursarea sumelor negative de TVA cuprinse in deconturi cu optiune de rambursare se efectueaza in alt cont decat contul de TVA, cu exceptia situatiei in care titularul solicita rambursarea in contul de TVA.
4. Neplatitorii de TVA sunt obligati sa achite facturile primite de la furnizorii platitori de TVA separat - suma fara tva intr-un cont si tva-aul aferent in alt cont comunicat de furnizor?
Raspuns ANAF:
Da, in situatia descrisa de dvs.,exista obligatia efectuarii platii defalcate a T.V.A. in contul de TVA comunicat de furnizor sau publicat pe site-ul ANAF/MFP.
5. Pana la ce data se depune notificarea la ANAF pentru optiunea pentru inregistrare in sistemul de plata defalcata TVA la 1 octombrie 2017?
Raspuns ANAF:
Optiunea pentru inregistrare in sistemul de plata defalcata a TVA incepand cu data de 01.10.2017 se poate depune dupa publicarea in Monitorul Oficial a formularului 086 „Notificare privind optiunea de aplicare a mecanismului de plata defalcata a TVA”.
6. La o factura platita in numerar de un angajat, anexata la un decont de cheltuieli, cum se procedeaza cu split TVA?
Raspuns ANAF:
TVA se plateste defalcat de catre persoana care incaseaza sumele in numerar (va rugam sa aveti in vedere art. 15 din OG 23/2017).
La deconturile de cheltuieli e un viciu de reglementare pt ca s ar putea ca delegatia sa dureze mai mult de 7 zile , iar pana la predarea decontului sa mai treaca cateva zile..
7. In interiorul celor sapte zile se pot face compensare in sensul ca daca in una din zile din incasarile si platile in numerar rezulta tva de plata iar in urmatoarea zi ,de exemplu reiese tva de recuperat?
Raspuns ANAF:
Nu se accepta compensari. Diferenta de TVA se calculeaza pentru fiecare zi.
8. Contul de TVA poate fi executat prin poprire si pentru alte debite in afara de TVA?
Raspuns ANAF:
Contul de TVA poate fi executat silit pentru plata TVA datorate bugetului de stat, precum si pentru plata altor obligatii bugetare restante existente iin evidentele fiscale ale organelor fiscale centrale. Contul de TVA poate fi executat silit si in baza unor titluri executorii, potrivit legii, pentru TVA aferenta unor achizitii de bunuri si/sau servicii.
9. Buna ziua! Societatile cu cod de TVA anulat vor fi supuse sistemului SPLIT TVA ? Daca da, reglementarile sunt identice cu cele ale societatilor platitoare de TVA? Multumesc!
Raspuns ANAF:
Persoanele impozabile si institutiile publice, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului.
10. In cazul unei societati care este in permanenta pozitie de recuperare a TVA de la stat (exportator, proiecte imobiliare aflate in fata de investitii, etc ) si care sporadic are vanzari pe teritoriul Romaniei, pentru care colecteaza TVA, cum se va proceda la transferul sumei colecate in contul de TVA, avand in vedere ca societatea are in permanenta de recuperat TVA si nu doreste sa opteze pentru rambursare?
Raspuns ANAF:
In O.G. nr. 23 /2017 nu se prevad exceptii pentru situatia descrisa de dvs. Ca urmare transferurile din contul de TVA in contul curent se efectueaza in urma verificarii facute de organul fiscal, chiar daca aveti deconturi cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata fara optiune de rambursare.
11. Se poate utiliza contul de TVA pentru plata TVA in vama?
Raspuns ANAF:
Si plata TVA in vama se poate face din contul de TVA avand in vedere prevederile O.G. nr. 23/2017, art. 9, alin. (1), lit b) potrivit caruia conturile de TVA se debiteaza cu TVA achitata la bugetul de stat.
12. Cum vom proceda in cazul compensarilor intre clienti si furnizori??? Cumpar ingrasaminte de miliarde si le dau griu de miliarde. In septembrie firma de la care cumpar ingrasaminte imi vine cu ordin de compensare de 7 sau 10 miliarde. Eu efectiv nu incasez nimic.
Raspuns ANAF:
Mecanismul platii defalcate a TVA nu se aplica in cazul compensarilor clienti- furnizori.
13. De exemplu luni am avut o incasare numerar de 595 lei, din care 95 lei tva. Marti am avut doar plati cu numerar bonuri fiscale in valoare de 238 lei, din care tva 38 lei. Asta inseamna ca peste 7 zile, lunea viitoare cel tarziu, trebuie sa depun in contul de tva 95 lei si marti sa fac cerere de restituire pentru 38 lei? Sau depun luni doar diferenta 95-38=57 lei?
Raspuns ANAF:
Calculul obligatiei de a vira in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea in numerar a contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii se face zilnic.
In cazul expus, lunea viitoare cel tarziu, trebuie sa depuneti in contul de tva 95 lei.
14. In cazul in care am TVA de recuperat pot folosi banii din contul deschis pentru TVA, pentru alte plati, si cum se va proceda?
Raspuns ANAF:
Nu. Contul de TVA este un cont dedicat incasarii si platii TVA, sumele existente in cont pot fi utilizate doar pentru plata TVA sau se pot transfera in contul curent in urma verificarii efectuate de organul fiscal ca urmare a cererii depuse de dvs.
15. Reguli tranzitorii: Emitere factura inainte de 1 ianuarie, incasare dupa 1 ianuarie 2018. Ce reguli se aplca pentru plata acestei facturi?
Raspuns ANAF:
TVA aferent facturilor emise inainte de data de 1 ianuarie 2018 sau, dupa caz, inainte de data de la care aplica optional plata defalcata a TVA si incasata dupa aceasta data, se vireaza de catre beneficiar in contul de TVA propriu, in termen de 7 zile lucratoare de la incasare.
16. Sunt situatii in care, la scadenta avem mai multe plati de tva da facut decat tva -ul incasat, din acest cont separat de tva.Cum se procedeaza in acest caz, se vireaza din contul curent in contul de tva al furnizorului si ulterior , dupa ce incasez tva in acest cont separat, pot transfera in contul curent, diferenta de TVA? La compensari prin ordinele de compensare, cum se procedeaza? Nu este dat niciun exemplu pe pagina ANAF. Comisioanele pentru aceste plati multiple de TVA, se pot deconta bugetului? Obligatia pe cheltuieli a firmei creste nejustificat.
Raspuns ANAF:
Referitor la situatiile prezentate de dvs. facem urmatoarele precizari:
- in cazul in care sumele din contul de TVA sunt insuficiente pentru plata TVA-ului aferent unor facturi la scadenta, acest cont se crediteaza cu sume transferate din contul curent al titularului;
- transferurile din contul de TVA in contul curent se efectueaza in urma verificarii efectuate de organul fiscal. Transferul se aproba de catre ANAF in termen de maximum 3 zile lucratoare de la depunerea cererii;
- mecanismul platii defalcate a TVA nu se aplica in cazul compensarilor clienti- furnizori.
17. Se va putea face direct debit pentru contul de TVA (sa se faca automat plati de TVA)?
Raspuns ANAF:
Pentru utilizarea serviciului de plati direct debit pentru contul de TVA este necesar sa va adresati institutiei de credit la care este deschis contul de TVA indeplinind conditiile prevazute la art 5 din O.G. nr. 23/2017.
18. Caz ipotetic:
- cont curent la banca comerciala
- cont TVA la trezorerie
Avem de plata o factura de 25 lei cu TVA inclus
Platim baza 21 lei din contul curent de la banca comerciala.
Pentru TVA-ul de 4 lei, trebuie sa mergem personal la trezorerie cu ordinul de plata?
Daca da, in cat timp, de la data platii sumei de baza?
Daca da, unde este eficienta procesului, cand pierzi minim 2h (birou - trezorerie - birou) pentru a merge personal la trezorerie pentru o astfel de plata.
Pentru ca Trezoreria NU are internet banking.
Raspuns ANAF:
Plata TVA din contul de TVA al beneficiarului in contul de TVA al furnizorului/prestatorului, aferent achizitiilor de bunuri/servcii, inclusiv taxa aferenta avansurilor, se face in acelasi timp cu plata reprezentand valoarea serviciilor (baza de impozitare a TVA), Se poate deschide cont pentru TVA si la banca comerciala unde aveti contul curent daca sunt respectate prevedrile art 5 din OG 23/2017.
19. Ce se intampla cu TVA ul pe care il au societatile de recuperat dar pentru care nu s-a solicitat rambursarea lui, se poate prelua in contul de TVA? sau singura varianta prin care societatea poate beneficia este sa depuna cerere de rambursare?
Raspuns ANAF:
Sumele existente in cont pot fi utilizate doar pentru plata TVA sau se pot transfera in contul curent in urma verificarii efectuate de organul fiscal ca urmare a cererii depuse de dvs.
20. Cum vom proceda in contabilitate pentru a transpune tva split?Aveti in vedere modificari la planul de conturi?
Raspuns ANAF:
Precizari suplimentare privind intrebarea dvs va vom comunica ca urmare a raspunsului pe care il vom obtine de la specialistii din cadrul Ministerului Finantelor Publice.
Pentru informatii concrete, oferite de consultantul fiscal Ionut Jinga pentru Contabilul.ro, va recomandam si materialele de mai jos: