email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

TVA de plata amanata in vama. Care este regimul contabil si fiscal TVA?

TVA de plata amanata in vama. Care este regimul contabil si fiscal TVA?
tvaformular 390cod fiscalvama

Expertul nostru ne explica in continuare cum se procedeaza daca TVA de plata este amanata in vama. Va prezentam ce spune legea in acest caz si care este regimul contabil si fiscal TVA.
 

Regim contabil si fiscal pentru TVA de plata amanata in vama: raspunsul specialistului

In situatia in care bunurile importate sunt cele cuprinse in LISTA bunurilor pentru care nu se face plata efectiva a TVA la organele vamale, anexa reglementata prin art. 2 alin. (3) din O.U.G. nr. 33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative, suma TVA datorata in vama nu se plateste efectiv, fiind raportata prin decontul de TVA cod 300, atat ca taxa colectata, cat si ca TVA deductibila.

 

Aceasta facilitate este reglementata prin O.U.G. nr. 33/2020 la art. 2 alin. (5) si (6)

"(5) Organele vamale nu solicita plata taxei pe valoarea adaugata pentru importurile prevazute la alin. (1) si (2).

(6) Taxa aferenta importurilor prevazute la alin. (1) si (2) realizate in cursul perioadei fiscale se evidentiaza de catre importatori in decontul prevazut la art. 323 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 297 - 301 din aceeasi lege. "
 
Astfel, pentru importul efectuat se utilizeaza formula contabila 4426 = 4427 pentru suma TVA datorata,determinata prin aplicarea cotei TVA la baza de impozitare a TVA in vama stabilita prin declaratia vamala de import. Valoarea importului efectuat se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari corespunzator rulajului debitor al contului 4426 si in jurnalul pentru vanzari corespunzator rulajului creditor al contului 4427. Recomand raportarea importului prin  decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri, chiar daca acestea nu au fost adaptate facilitatilor reglementate prin O.G. nr. 33/2020, ca derogare de la prevederile art. 326 alin. (4) din Codul fiscal:


randul 7 alocat pentru "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si  6, si achizitii de servicii pentru care beneficiarul  din Romania este obligat la plata TVA (taxare  inversa)," , fara report la randul 7.1;

randul 22, fara report la randul 22.1

In acest caz, raportarea trebuie efectuata la randurile respective, chiar daca nu se respecta, intocmai, instructiunile din O.M.F.P. nr. 2227 din 12 august 2019 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata"

"Randul 7 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari, privind baza de impozitare si taxa pe valoarea adaugata pentru achizitiile de bunuri si servicii pentru care beneficiarul din Romania este persoana obligata la plata TVA conform art. 307 alin. (2) - (6) si pentru importurile de bunuri carora le sunt aplicabile prevederile art. 326 alin. (4) si (5) din Codul fiscal, a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare."

"Randul 22 - se inscriu aceleasi informatii declarate la rd. 7. "
 
Prin alin. (4) al art. 326 se reglementeaza amanarea platii TVA in vama pentru  importurile pentru care s-a  obtinut certificat de amanare de la plata in vama, in conditiile stabilite prin O.M.F.P. nr.  4121 din 28 decembrie 2015 pentru aprobarea Normelor privind procedura de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata si de eliberare a garantiei pentru importurile de bunuri.
 
Valoarea importului respectiv nu se raporteaza prin declaratia cod 394, aspect reglementat, in mod expres, prin instructiunile de depunere  si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA" din O.P.A.N.A.F. nr. 3769/2015, de la lit. F pct. 10 "se vor declara numai operatiunile taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art. 275, respectiv art. 278 din Codul fiscal si, in cazul achizitiilor de bunuri/servicii, beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal.

Nu vor fi declarate operatiunile de export si import de bunuri (inclusiv in cazul persoanei impozabile pentru care s-a acordat certificat de amanare de la plata in vama a TVA) si nici operatiunile care se inscriu in declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare (formular 390). "Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal.

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvaformular 390cod fiscalvama

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 27 Mai 2020


Votati articolul "TVA de plata amanata in vama. Care este regimul contabil si fiscal TVA?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

TVA la incasare

Intrebare: Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti cind anume trebuie sa deduc TVA-ul in situatia in care o societate care aplica TVA la incasare face achizitii de la o societate care nu aplica sistemul de TVA la incasare.


Multumesc frumos.

Raspuns: TVA va deveni deductibil la momentul plãþii facturii .... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 27 Mai 2020 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 10 + 2 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X