Expertul nostru ne explica in continuare cum se procedeaza daca TVA de plata este amanata in vama. Va prezentam ce spune legea in acest caz si care este regimul contabil si fiscal TVA.
Regim contabil si fiscal pentru TVA de plata amanata in vama: raspunsul specialistului
In situatia in care bunurile importate sunt cele cuprinse in LISTA bunurilor pentru care nu se face plata efectiva a TVA la organele vamale, anexa reglementata prin art. 2 alin. (3) din O.U.G. nr. 33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative, suma TVA datorata in vama nu se plateste efectiv, fiind raportata prin decontul de TVA cod 300, atat ca taxa colectata, cat si ca TVA deductibila.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Aceasta facilitate este reglementata prin O.U.G. nr. 33/2020 la art. 2 alin. (5) si (6)
"(5) Organele vamale nu solicita plata taxei pe valoarea adaugata pentru importurile prevazute la alin. (1) si (2).
(6) Taxa aferenta importurilor prevazute la alin. (1) si (2) realizate in cursul perioadei fiscale se evidentiaza de catre importatori in decontul prevazut la art. 323 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 297 - 301 din aceeasi lege. "
Astfel, pentru importul efectuat se utilizeaza formula contabila 4426 = 4427 pentru suma TVA datorata,determinata prin aplicarea cotei TVA la baza de impozitare a TVA in vama stabilita prin declaratia vamala de import. Valoarea importului efectuat se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari corespunzator rulajului debitor al contului 4426 si in jurnalul pentru vanzari corespunzator rulajului creditor al contului 4427. Recomand raportarea importului prin decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri, chiar daca acestea nu au fost adaptate facilitatilor reglementate prin O.G. nr. 33/2020, ca derogare de la prevederile art. 326 alin. (4) din Codul fiscal:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T Ghid de raportare corecta
randul 7 alocat pentru "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6, si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa)," , fara report la randul 7.1;
randul 22, fara report la randul 22.1
In acest caz, raportarea trebuie efectuata la randurile respective, chiar daca nu se respecta, intocmai, instructiunile din O.M.F.P. nr. 2227 din 12 august 2019 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata"
"Randul 7 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari, privind baza de impozitare si taxa pe valoarea adaugata pentru achizitiile de bunuri si servicii pentru care beneficiarul din Romania este persoana obligata la plata TVA conform art. 307 alin. (2) - (6) si pentru importurile de bunuri carora le sunt aplicabile prevederile art. 326 alin. (4) si (5) din Codul fiscal, a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare."
"Randul 22 - se inscriu aceleasi informatii declarate la rd. 7. "
Prin alin. (4) al art. 326 se reglementeaza amanarea platii TVA in vama pentru importurile pentru care s-a obtinut certificat de amanare de la plata in vama, in conditiile stabilite prin O.M.F.P. nr. 4121 din 28 decembrie 2015 pentru aprobarea Normelor privind procedura de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata si de eliberare a garantiei pentru importurile de bunuri.
Valoarea importului respectiv nu se raporteaza prin declaratia cod 394, aspect reglementat, in mod expres, prin instructiunile de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA" din O.P.A.N.A.F. nr. 3769/2015, de la lit. F pct. 10 "se vor declara numai operatiunile taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art. 275, respectiv art. 278 din Codul fiscal si, in cazul achizitiilor de bunuri/servicii, beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal.
Nu vor fi declarate operatiunile de export si import de bunuri (inclusiv in cazul persoanei impozabile pentru care s-a acordat certificat de amanare de la plata in vama a TVA) si nici operatiunile care se inscriu in declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare (formular 390). "
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal.