email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Senatul adopta Proiectul Legii pentru aprobarea OG 47 din 2007 iar amenzile din Codul de procedura fiscala sunt amanate pana in 2008

codul de procedura fiscalaamenzi

Senatul adopta Proiectul Legii pentru aprobarea OG 47/2007 iar amenzile majorate din Codul de procedura fiscala sunt amanate pana in 2008

Proiectul Legii pentru aprobarea OG nr. 47/2007 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale, a fost adoptat de Senat. Printre modificarile aduse de senatori se numara amanarea, pana in 2008, a aplicarii amenzilor pentru nerespectarea legislatiei fiscale.

OG nr. 47/2007 prevde ca „in vederea starii de fapt fiscale, contribuabilul are obligatia sa puna la dispozitia organului fiscal registre, evidente, documente de afaceri si orice alte inscrisuri”. Senatorii au eliminat expresia „si orice alte inscrisuri” pentru ca, in opinia acestora, notiunea este mult prea generala si nu permite identificarea acestora.
De asemenea, senatorii au hotarat eliminarea obligativitatii de certificare de catre un consultant fiscal a declaratiilor anuale ale contribuabililor.

Amenzile majorate din Codul de procedura fiscala, sunt amanate pana in 2008


Amenzile de la punctele 34-36 ale articolului I din OG nr. 47/2007 au fost amanate ca si aplicabilitate pana la 1 ianuarie 2008. La punctele 34 si 35, OG nr. 47/2007 introduce noi contraventii la articolul 219 din Codul de Procedura Fiscala iar nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor recapitulative reglementate prin Codul Fiscal este una dintre acestea.
Punctul 38 stabileste cuantumuri marite ale amenzilor pentru contraventiileprevazute la articolul 219 din Codul de Procedura fiscala.
OG nr. 47/2007 prevede intrarea in vigoare a acestor prevederi la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, adica de la 1 octombrie 2007.

Amenzile maxime pentru contraventiile referitoare la obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale au fost modificate.

In baza proiectului de lege adoptat, urmatoarele contraventii se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei (faptele de la art. 10 lit. c), e), f), g) si o) din OUG nr. 28/1999) , astfel:

- emiterea bonului fiscal continand date eronate sau fara ca acesta sa contina toate datele;
- neindeplinirea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a obligatiei de a afisa anunturile de atentionare;
-neindeplinirea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a obligatiei de a preda raportul memoriei fiscale;
- nerespectarea de catre utilizatori a obligatiei de a anunta unitatea de service desemnata de distribuitorul autorizat ori, dupa caz, distribuitorul sau reprezentantul acestuia in momentul constatarii defectarii aparatelor de marcat electronice fiscale;
- comercializarea de aparate de marcat electronice fiscale care nu sunt sigilate potrivit dispozitiilor legale.


In baza proiectului de lege adoptat, urmatoarele contraventii se sanctioneaza cu amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei ( faptele prevazute la art. 10 lit. a), b), h1), i), j), l) si m) din OUG nr. 28/1999). Amenda maxima prevazuta de OG. nr. 47/2007este de 40.000 lei pentru faptele mentionate, astfel:

- comercializarea de catre operatorii economici a aparatelor de marcat electronice fiscale fara avizul Comisiei de avizare a distribuitorilor si a aparatelor de marcat electronice fiscale ori nerespectarea conditiilor stipulate in aviz, altele decat cele definite ca fiind contraventii in prezentul articol;

- neindeplinirea obligatiei operatorilor economici de a se dota si de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale avizate), la termenele stabilite, neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioara celei reale, precum si nereintroducerea datelor inscrise pe rola jurnal privind tranzactiile efectuate de la ultima inchidere zilnica pana in momentul stergerii memoriei operative;

- neinregistrarea banilor personali detinuti de angajati si/sau de administratorul unitatii intr-un registru special intocmit in acest sens si introducerea, la inceputul fiecarei zile, in aparatele de marcat electronice fiscale soldul initial reprezentand monedele/bancnotele divizionare necesare pentru a da restul clientului.

- nerespectarea obligatiei distribuitoriilor autorizati de a completa la cererea utilizatorilor, manualul de utilizare cu informatii privind tipul si caracteristicile tehnice ale consumabilelor, daca manualul de utilizare a aparatului respectiv nu contine astfel de informatii.

- nerespectarea obligatiilor ce revin distribuitorilor autorizati, prin unitatile de service acreditate, de a instala aparatul de marcat electronic fiscal nou si de a inlocui memoria fiscala defecta ori a carei capacitate de stocare a fost epuizata, in termen de 72 de ore de la solicitarea utilizatorului

- nerespectarea obligatiei de a pastra si arhiva rola jurnal, raportul fiscal de inchidere zilnica si registrul special

- nerespectarea obligatiei de a pastra, de a completa si de a actualiza cartea de interventii, precum si nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (4) care stabilesc ca pana la repunerea in functiune a aparatelor de marcat electronice fiscale, operatorii economici utilizatori sunt obligati sa inregistreze intr-un registru, special intocmit in acest sens, toate operatiunile efectuate si sa emita facturi fiscale pentru respectivele operatiuni, la cererea clientului.

In baza proiectului de lege adoptat, urmatoarele contraventii se sanctioneaza cu amenda de la 40.000 lei la 60.000 lei (faptele prevazute la art. 10 lit. h), k) si n) din OUG nr. 28/1999).
Amenda maxima din OG nr. 47/2007 este de 100.000 lei, pentru urmatoarele fapte mentionate, astfel:.


- incalcarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a dispozitiilor art. 4 alin. (6) lit. a)-d), precum si incalcarea de catre furnizorii consumabilelor destinate aparatelor de marcat electronice fiscale a dispozitiilor art. 4 alin. (8) din OUG nr. 28/1999

- nerespectarea de catre distribuitorii autorizati care inceteaza activitatea de comercializare a aparatelor de marcat electronice fiscale, precum si de cei carora li s-a retras avizul de distributie si utilizare a aparatelor de marcat electronice fiscale a obligatiilor ce le revin potrivit OUG nr. 28 1999, pentru aparatele livrate;

- nerespectarea obligatiei de a preda spre pastrare si arhivare memoria fiscala, conform prevederilor art. 4 alin. (5) al OUG nr. 28/1999.

In baza proiectului de lege adoptat, contraventiile prevazute la art. 10 lit. d), aplicabile persoanelor fizice, se sanctioneaza cu amenda de la 800 lei la 1500 lei . OG nr. 47/2007 stabileste amenda maxima la 4.000 lei pentru contraventiile prevazute la art. 10 lit. d) din OUG nr. 28/1999, astfel:
- nepredarea bonului fiscal clientului de catre operatorul aparatului de marcat electronic fiscal.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul de procedura fiscalaamenzi


Data aparitiei: 09 Noiembrie 2007

Votati articolul "Senatul adopta Proiectul Legii pentru aprobarea OG 47 din 2007 iar amenzile din Codul de procedura fiscala sunt amanate pana in 2008":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X