La 28 februarie a intrat in vigoare OUG nr. 8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 151 si care elimina obligatia contribuabililor de a certifica declaratiile de impozit.
Astfel, firmele nu mai sunt obligate sa isi certifice declaratiile de impozit pe profit, obligatia fiind inlaturata odata cu abrogarea alinetului (5) al articolului 83 din Codul de procedura fiscala. Alineatul stabilea ca incepand cu 1 ianuarie 2014, declaratiile fiscale anuale de impozit pe profit ale contribuabililor trebuie certificate de catre un consultant fiscal, in conditiile legii, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea.
In prezent, pentru persoanele care trebuie sa depuna formularul 101 pe anul 2013, mentionam ca potrivit OUG 8/2014, persoanele juridice pot depune online declaratia de impozit pe profit pentru anul anterior, fara o certificare facuta de un consultant fiscal, termenul limita fiind de 25 martie. Atentie! Certificarea a devenit optionala pentru toate declaratiile fiscale, inclusiv pentru cele rectificative.
De asemenea, precizam ca certificarea facuta de un consultant influenteaza rezultatele analizei de risc.
Nota: Conform actului normativ amintit, dupa depunerea online, contribuabilii pot opta pentru certificarea declaratiilor fiscale, inclusiv a celor rectificative, din 28 februarie.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Trebuie mentionat ca certificarea declaratiilor fiscale va fi realizata de un consultant fiscal care a dobandit aceasta calitate potrivit reglementarilor legale cu privire la organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala si care este inscris ca membru activ in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala.
Daca certificarea declaratiilor fiscale o face un consultant fiscal care nu indeplineste conditiile de mai sus, se considera ca certificarea nu a fost efectuata:
"Organul fiscal va notifica contribuabilul in cazul in care constata ca a fost depusa o declaratie fiscala certificata de un consultant fiscal care nu este inscris ca membru activ in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala sau de catre o persoana care nu are calitatea de consultant fiscal, potrivit legii".
ATENTIE! Daca in situatia de mai sus, nu se depune o noua certificare in 30 de zile de la raspunsul trimis de Fisc, se considera ca certificarea nu a fost facuta.
In completarea celor de mai sus, va reamintim comunicatul emis de MFP la 21 februarie:
- Codul de procedura fiscala nu prevede posibilitatea respingerii declaratiei fiscale anuale, formularul 101, in situatia in care aceasta nu a fost certificata de catre un consultant fiscal si, de asemenea, nu prevede nici sanctiuni contraventionale in caz de nerespectare a acestei obligatii;
- declaratiile fiscale depuse de contribuabili, chiar necertificate, se inregistraza la registratura organului fiscal, se proceseaza si se utilizeaza pentru toate scopurile fiscale prevazute de lege;
- organul fiscal competent, in virtutea rolului sau activ prevazut de art. 7 alin. (1) si (5) din CPF, poate totusi informa contribuabilii asupra neindeplinirii obligatiei de certificare a declaratiei fiscale in vederea aplicarii corecte a prevederilor legislatiei fiscale.
Prevederile din comunicat sunt si cele care se regasesc in OUG nr. 8/2014, intrat in vigoare la 28 februarie a.c.