Modificarile din ultima perioada au cutremurat intreaga tara, avand in vedere ca acestea bulverseaza activitatea in companii si nu numai. Asadar, am alcatuit o lista completa cu TOP modificari in privinta carora ar trebui sa fiti informati in orice moment, astfel incat sa nu fiti luati pe nepregatite.
1. Codul fiscal a fost actualizat cu modificarile ce privesc firmele de constructii
OUG nr. 114/2018 a adus o multime de modificari legislative la inceputul acestui an, printre care se numara si noile reguli pentru firmele si angajatii din domeniul constructiilor. Prin urmare, Codul fiscal a fost actualizat in data de 8 ianuarie 2019 cu scutirea de la impozitul pentru angajatii firmelor din constructii, firmele care obtin „cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea” din aceste activitati. Aceasta scutire se aplica la un salariu minim brut intre 3.000 de lei si 30.000 de lei, iar firmele pot avea activitati de la realizarea de materiale de constructii pana la arhitectura.
2. Inchiderea exercitiului financiar 2018
Pe scurt, principalele aspecte pe care trebuie sa le aiba un contabil in vedere la incheierea exercitiului financiar 2018 sunt urmatoarele:
- Inventarierea anuala;
- Efectuarea operatiunilor de delimitare in timp a veniturilor si cheltuielilor in vederea aplicarii principiului independentei exercitiului;
- Concedii de odihna neefectuate;
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
SAF-T pentru Contribuabili Mici
- Rezerva legala;
- Rezerva aferenta profitului reinvestit;
- Reevaluarea imobilizarilor corporale;
Inregistrari contabile:
La sfarsitul exercitiului financiar - 31.12.2018 se va inregistra rezerva din profitul exercitiului prin formula contabila:
129 = 1061.analitic
„Repartizarea profitului” „Rezerve”
La inceputul exercitiului financiar 2019 se vor inchide conturile 121 "Profit sau pierdere" si 129 "Repartizarea profitului":
121 = 129
"Profit sau pierdere" "Repartizarea profitului"
121 = 117
"Profit sau pierdere" "Rezultatul reportat"
Mai multe informatii despre inchiderea exercitiului financiar 2018 AICI. >>>
3. Actualizarea salariilor de baza
Prin HG nr. 937/2018 s-a stabilit majorarea salariului minim pe economie de la inceputul anului 2019, care se va acorda diferentiat, dupa cum urmeaza:
- 2080 de lei pentru persoanele care nu au studii superioare finalizate;
- 2350 de lei pentru persoanele incadrate in functii ce impun un nivel de studii superioare, iar aceste persoane inregistreaza o vechime in campul muncii in domeniul respectiv de minimum 1 ani.
Mai multe informatii despre salariul minim pe 2019 AICI >>>
4. Clarificarea situatiei privind dividendele
Noua reglementare stabileste ca doar dividendele distribuite si platite dupa 1 ianuarie 2018 intra in sfera declaratiei unice. Astfel se evita plata dublei contributii la sanatate. Pentru incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele distribuite si incasate incepand cu anul 2018.