email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TOP 4 lucruri pe care TREBUIE sa le stie orice contabil la inceputul anului 2019

TOP 4 lucruri pe care TREBUIE sa le stie orice contabil la inceputul anului 2019
salariul minimdividendecod fiscal

Modificarile din ultima perioada au cutremurat intreaga tara, avand in vedere ca acestea bulverseaza activitatea in companii si nu numai. Asadar, am alcatuit o lista completa cu TOP modificari in privinta carora ar trebui sa fiti informati in orice moment, astfel incat sa nu fiti luati pe nepregatite.
 

1. Codul fiscal a fost actualizat cu modificarile ce privesc firmele de constructii

OUG nr. 114/2018 a adus o multime de modificari legislative la inceputul acestui an, printre care se numara si noile reguli pentru firmele si angajatii din domeniul constructiilor. Prin urmare, Codul fiscal a fost actualizat in data de 8 ianuarie 2019 cu scutirea de la impozitul pentru angajatii firmelor din constructii, firmele care obtin „cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea” din aceste activitati. Aceasta scutire se aplica la un salariu minim brut intre 3.000 de lei si 30.000 de lei, iar firmele pot avea activitati de la realizarea de materiale de constructii pana la arhitectura.
 

2. Inchiderea exercitiului financiar 2018


Pe scurt, principalele aspecte pe care trebuie sa le aiba un contabil in vedere la incheierea exercitiului financiar 2018 sunt urmatoarele:

- Inventarierea anuala;
- Efectuarea operatiunilor de delimitare in timp a veniturilor si cheltuielilor in vederea aplicarii principiului independentei exercitiului;
- Concedii de odihna neefectuate;


- Rezerva legala;
- Rezerva aferenta profitului reinvestit;
- Reevaluarea imobilizarilor corporale;

Inregistrari contabile:

 

La sfarsitul exercitiului financiar - 31.12.2018 se va inregistra rezerva din profitul exercitiului prin formula contabila:
129        =        1061.analitic

    „Repartizarea profitului”                    „Rezerve”
La inceputul exercitiului financiar 2019 se vor inchide conturile 121 "Profit sau pierdere" si 129 "Repartizarea profitului":
        121        =        129
"Profit sau pierdere"            "Repartizarea profitului"
        121        =        117
              "Profit sau pierdere"              "Rezultatul reportat"

Mai multe informatii despre inchiderea exercitiului financiar 2018 AICI. >>>
 

3. Actualizarea salariilor de baza


Prin HG nr. 937/2018 s-a stabilit majorarea salariului minim pe economie de la inceputul anului 2019, care se va acorda diferentiat, dupa cum urmeaza:

 

  • 2080 de lei pentru persoanele care nu au studii superioare finalizate;
  • 2350 de lei pentru persoanele incadrate in functii ce impun un nivel de studii superioare, iar aceste persoane inregistreaza o vechime in campul muncii in domeniul respectiv de minimum 1 ani. 

Mai multe informatii despre salariul minim pe 2019 AICI >>>

 


4. Clarificarea situatiei privind dividendele

Noua reglementare stabileste ca doar dividendele distribuite si platite dupa 1 ianuarie 2018 intra in sfera declaratiei unice. Astfel se evita plata dublei contributii la sanatate. Pentru incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele distribuite si incasate incepand cu anul 2018.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariul minimdividendecod fiscal


Data aparitiei: 09 Ianuarie 2018
Ultima actualizare: 11 Ianuarie 2019

Votati articolul "TOP 4 lucruri pe care TREBUIE sa le stie orice contabil la inceputul anului 2019":
Rating:

Nota: 4.27 din 5 din 63 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X