Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Factura reparatii suportata de asigurator. Ce tratament fiscal se aplica?

Data actualizarii: 12 Ianuarie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Factura reparatii suportata de asigurator. Ce tratament fiscal se aplica?
tvafacturadrept de deducere

In subiectul dezbatut astazi analizam cazul unui dosar de dauna auto deschis, mentionand faptul ca reparatia a fost facuta de un service care factureaza catre firma A (proprietar auto) piesa de schimb. Pe factura fiscala emisa de service catre firma A se trece mentiunea "nu platiti", iar factura se achita de catre asigurator. Factura fiscala emisa are TVA si are regimul de 50% deducere. Vom descoperi in randurile urmatoare daca se opereazz factura fiscala emisa catre firma A si daca se deduce TVA.
 

Aflati cum se procedeaza in acest caz de la specialist!
 

Se presupune ca se detine exemplarul original al facturii de service. Daca a fost primita numai o copie, nu exista dreptul sa deducerii TVA-ului de pe factura de reparatii, conform punctului 69 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.
 
Conform punctului 16 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in sensul prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal, regulile de deducere, termenii si expresiile utilizate, conditiile in care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitarii fiscale, sunt cele prevazute la pct. 68 din normele metodologice date in aplicarea art. 298 al titlului VII Taxa pe valoarea adaugata din Codul fiscal.

Conform punctului 68 alin. (1) din Norme, prin cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile se intelege orice cheltuieli direct atribuibile unui vehicul, cum sunt cheltuielile de reparatii, de intretinere, cheltuielile cu lubrifianti, cu piese de schimb, cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru functionarea vehiculului.
 
Astfel, cheltuielile de reparatii sunt cheltuieli deductibile limitat si le puteti deduce numai 50% in situatia descrisa, chiar daca pentru aceste cheltuieli veti fi despagubiti de societatea de asigurari.


 
Astfel, atat tva cat si cheltuielile de reparatii sunt cheltuieli deductibile limitat si le puteti deduce numai 50% in situatia descrisa, chiar daca pentru aceste cheltuieli veti fi despagubiti de societatea de asigurari.
 
Monografia contabila pe care o propun:

Factura de la service :
611 = 401         
4426 = 401         
 
Anularea dreptului de deducere :
611 = 4426     50% din valoare tva (sau integral valoarea tva daca aveti numai o copie a facturii)
 
Recunoasterea faptului ca firma de asigurare va plati factura:
461 = 7581       
 
Societatea de asigurari achita factura de reparatii:
401 = 461
 

Raspunsul a fost oferit pe portalcontabilitate.ro de catre Daniel Crevelescu – Economist.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X