email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF: Metodologia de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale

ANAF: Metodologia de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale
obligatii fiscalemonitorul oficialimpozitecreante

ANAF a publicat in data de 3 iulie, pe site-ul institutiei la rubrica “Transparenta decizionala”, Proiectul de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale.


Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra in vigoare la data de 1 iulie 2018.


Principalele informatii ale proiectului

- Obligatiile fiscale datorate de contribuabili, aprobate prin ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala prevazut la pct. 1, se platesc in contul unic de disponibil 55.03 ”Sume incasate pentru bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in curs de distribuire”, denumit in continuare contul unic, deschis pe codul de identificare fiscala al contribuabililor la unitatile Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal central competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de acestia.

- Prin exceptie de la prevederile pct. 2, impozitul pe venitul din salarii datorat de sediile secundare se vireaza in contul unic, deschis pe codul de identificare fiscala al sediilor secundare la unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat contribuabilul care le-a infiintat.

- Sumele distribuite potrivit pct. 4, se distribuie apoi in cadrul fiecarui buget sau fond de catre organul fiscal competent, in ordinea prevazuta la art. 163 alin. (4) din Codul de procedura fiscala, dupa cum urmeaza: a) pentru toate impozitele si contributiile sociale cu retinere la sursa; b) pentru toate celelalte obligatii fiscale principale; c) pentru obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor prevazute la lit. a) si b).


- In primele 10 zile ale lunii urmatoare celei in care s-a efectuat plata obligatiilor fiscale, sumele ramase nedistribuite in conturile prevazute la pct. 8.1, sting prin compensare obligatiile fiscale datorate celorlalte bugete, in mod proportional.

- Data stingerii obligatiilor fiscale prin compensare, este data la care creantele exista deodata, fiind deopotriva certe, lichide si exigibile, potrivit prevederilor art. 167 alin. (4) din Codul de procedura fiscala, daca legea nu prevede altfel.

-  Constatarea compensarii de catre organul fiscal competent poate fi efectuata si in mod automat, prin intermediul aplicatiei informatice de administrare a creantelor fiscale, ulterior operatiunii de distribuire a sumelor platite in contul unic.

- Constatarea compensarii se efectueaza pe baza formularului "Decizia privind compensarea obligatiilor fiscale", care se comunica contribuabilului in termen de 7 zile de la data efectuarii operatiunii.


- Pentru beneficiarii de esalonari la plata, ratele de esalonare la plata sau obligatiile fiscale de a caror plata depinde mentinerea valabilitatii esalonarii la plata se sting in functie de termenul maxim in care acestea se implinesc. Prin sintagma “termen maxim” se intelege termenul suplimentar de achitare a obligatiilor care reprezinta conditii de mentinere a valabilitatii inlesnirii la plata, astfel cum sunt prevazute in actele normative referitoare la reglementarea acordarii inlesnirilor la plata.


- In cazul in care exista obligatii de a caror plata depinde mentinerea valabilitatii inlesnirii la plata, ale caror termene maxime acordate se implinesc la aceeasi data, pentru aceste obligatii, distribuirea se efectueaza distinct pe fiecare buget sau fond, dupa caz, proportional cu obligatiile datorate, iar in cadrul fiecarui buget sau fond, distribuirea se face in urmatoarea ordine:

a) impozitele si contributiile sociale cu retinere la sursa, proportional cu obligatiile datorate;
b) celelalte obligatii fiscale principale, proportional cu obligatiile datorate;
c) obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor prevazute la lit. a) si b), proportional cu obligatiile datorate.

- Pentru beneficiarii unei esalonari la plata, ordinea de stingere este urmatoarea:

a) ratele de esalonare si/sau, dupa caz, obligatiile fiscale de a caror plata depinde mentinerea valabilitatii esalonarii la plata;
 b) sumele datorate in contul urmatoarelor rate din graficul de plata, pana la concurenta cu suma esalonata la plata sau pana la concurenta cu suma achitata, dupa caz.


- In cazul infiintarii popririi asupra sumelor ce se cuvin debitorilor, tertii popriti si institutiile bancare vireaza obligatiile fiscale in contul de disponibil 50.67.02 "Disponibil din sume incasate din infiintarea popririi (banca/tert) asupra sumelor ce se cuvin debitorilor", deschis pe codul de identificare fiscala al debitorului, utilizand numarul de evidenta al platii indicat in adresa de infiintare a popririi de catre organul fiscal competent, cu exceptia celor care se vireaza din contul dedicat incasarii si platii TVA.
 

Consultati documentul in intregime AICI. >>
 

“Prin Ordonanta Guvernului nr. 30/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 au fost modificate o serie de dispozitii ale Codului de procedura fiscala, printre care si cele ale art. 163 alin. (2) care reglementeaza plata obligatiilor fiscale de catre contribuabili.

In prezent contribuabilii achita impozitele, contributiile, taxele si alte obligatii fiscale in doua conturi unice, prin utilizarea unui ordin de plata pentru Trezoreria Statului pentru obligatiile fiscale datorate bugetului de stat si a unui ordin de plata pentru Trezoreria Statului pentru celelalte obligatii fiscale.

Incepand cu 1 iulie 2018 contribuabilii vor avea obligatia platii impozitelor, contributiilor, taxelor si a altor obligatii fiscale stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala intr-un singur cont unic, prin utilizarea unui singur ordin de plata pentru Trezoreria Statului.

Totodata, potrivit prevederilor alin. (6) ale aceluiasi articol, Metodologia de distribuire a sumelor platite in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Prezentul ordin pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale inregistrate de catre acestia, are in vedere armonizarea procedurii de distribuire si stingere a sumelor platite in contul unic cu modificarile intervenite in Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prin acest proiect de ordin, se prevede ca obligatiile fiscale datorate de contribuabili, stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F., se platesc in contul unic de disponibil 55.03 ”Sume incasate pentru bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in curs de distribuire”, iar apoi se distribuie de catre organul fiscal central competent, distinct pe fiecare buget sau fond, dupa caz, proportional cu sumele datorate, in ordinea prevazuta la art. 163 alin. (4) din Codul de procedura fiscala, dupa cum urmeaza:
a) pentru toate impozitele si contributiile sociale cu retinere la sursa;
b) pentru toate celelalte obligatii fiscale principale;
c) pentru obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor prevazute la lit. a) si b).

De asemenea, se reglementeaza faptul ca sumele ramase nedistribuite in contul unic dupa efectuarea operatiunilor de stingere, se distribuie de organul fiscal central competent, in ultima zi lucratoare a lunii, in conturile de venituri deschise pe seama fiecarui buget, respectiv bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, proportional cu ponderea veniturilor prevazute in legile bugetare anuale pentru bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate platite in contul unic in totalul veniturilor bugetare care se platesc in contul unic prevazute in legile bugetare anuale.”, se arata in referatul de aprobare.



Sursa: ANAF


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
obligatii fiscalemonitorul oficialimpozitecreante


Data aparitiei: 03 Iulie 2018

Votati articolul "ANAF: Metodologia de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X