Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Evaluarea normelor de facturare. Ce masura a luat Comisia Europeana

Data aparitiei: 11 Iulie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Evaluarea normelor de facturare. Ce masura a luat Comisia Europeana
ceccarfacturaretvatranzactii

Comisia Europeana a lansat in data de 13 iunie 2018 o consultare preferitoare la evaluarea normelor de facturare cu TVA. Scopul consultarii este acela de a colecta date necesare evaluarii normelor de facturare introduse prin Directiva 2010/45/UE, anunta CECCAR .

In particular, datele colectate cu ajutorul acestei consultari trebuie sa conduca la identificarea si cuantificarea costurilor de reglementare, beneficiilor, economiilor si simplificarilor potentiale pentru mediul de afaceri, generate de normele de facturare. O atentie sporita este acordata facturarii electronice (eInvoicing), iar datele colectate au misiunea de a evalua rata de adoptare a acesteia la nivelul Uniunii Europene.

CECCAR participa la aceasta consultare in calitate de organism profesional care reprezinta profesia contabila in Romania si in calitate de membru al Federatiei Europene a Consilierilor Fiscali (ETAF).

ETAF este o organizatie europeana ce reuneste peste 230.000 profesionisti fiscali din Franta, Germania, Italia si Belgia si, incepand din acest an, si din Romania, al carei rol principal si misiune sunt de a reprezenta profesia la nivel european. ETAF este un partener de discutie de incredere al decidentilor politici europeni in promovarea unei bune legislatii in domeniu.

Directiva 2006/112/CE (Directiva TVA) prevede reglementari comune la nivelul Uniunii Europene referitoare la emiterea, continutul si transmiterea facturilor. Aceste norme au fost ultima oara modificate in anul 2010 prin Directiva 2010/45/UE (a doua Directiva privind facturarea) , urmarindu-se reducerea poverilor administrative pentru intreprinderi, cresterea ratei de adoptare a facturarii electronice, imbunatatirea functionarii Pietei Unice, promovarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) si permiterea unui control mai bun asupra acestei taxe.

Comisia Europeana a lansat o evaluare a normelor de facturare formulate in Directiva TVA. Normele de facturare sunt relevante atat pentru partile interesate ale intreprinderilor care emit si primesc facturi, cat si pentru partile interesate din domeniul privat care primesc facturi. Normele de facturare sunt, de asemenea, importante pentru statele membre ale caror autoritati utilizeaza aceste facturi pentru a verifica plata corecta a taxelor.
”, se arata in documentul Comisiei Europene.

Consultarea a avut drept intentie sa adune puncte de vedere de la cetatenii Uniunii Europene si de la partile interesate privind masura in care Directiva 2010/45/UE si-a atins obiectivele, masura in care ea acopera nevoile partilor interesate si posibilele aspecte care pot fi imbunatatite. Mai mult, consultarea a urmarit sa adune mai multe probe privind obstacolele cu care companiile europene si autoritatile fiscale se confrunta in raport cu normele de facturare si privind adoptarea unor tehnologii si regimuri de facturare specifice.

Una dintre principalele intrebari ale chestionarului este “Ce asteptari aveti de la legislatia Uniunii Europene privind TVA?”, la care respondentii au fost rugati sa evalueze importanta unor obiective posibile de la „Foarte important” la „Neimportant".
 

In documentul recent s-a reamintit faptul ca Directiva 2010/45/UE a introdus o definitie a facturii electronice, asigurand tratament egal facturii fizice si facturii electronice si a eliminat obligatia utilizarii unei tehnologii anume de facturare electronica. In special, a stabilit ca:

a. atat mesajele structurate (facturi care pot fi procesate automat) cat si mesajele nestructurate (e-mailuri cu fisiere PDF) pot fi privite ca facturi electronice;
b. companiile pot determina „modul” in care este dovedita autenticitatea originii, integritatea continutului si claritatea facturii. Metodele prescrise anterior - adica Schimbul Electronic de Date (EDI) si Semnatura Electronica Avansata (AES) - au devenit solutii tehnologice posibile;
c. orice „control de gestiune” care creeaza o pista fiabila de audit intre o factura si o livrare de bunuri sau prestare de servicii poate fi, de asemenea, folosit pentru a asigura integritatea si autenticitatea facturii.
 

Directiva 2010/45/UE a introdus un numar de modifica in ceea ce priveste normele de facturare, in particular:

a. introducerea de elemente standard de inclus in facturi pentru a indica aplicarea unor regimuri sau situatii specifice (autofacturare, contabilitate de casa, scutire de TVA, taxare inversa, regimuri ale marjei);

b. o interdictie pentru statele membre de a solicita factura pentru furnizarea de servicii financiare intre companiile europene;

c. eliminarea dispozitiilor suplimentare pentru autofacturare si facturi centralizatoare;

d. extinderea regimurilor de facturare simplificata pentru tranzactii de valoare redusa.



Sursa: CECCAR






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X