email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deductibilitatea cheltuielilor auto. Cum se procedeaza in 2019?

Deductibilitatea cheltuielilor auto. Cum se procedeaza in 2019?
tvadeductibilitatecheltuieli auto

Multi contabili fac greseli in ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielilor auto, mai ales daca nu sunt la curent cu noutatile anului 2019.

Asadar, daca directorii societatii ori angajatii folosesc autoturismele firmei atat in interes de serviciu, cat si in interes personal, cu siguranta ati intampinat nelamuriri in ceea ce priveste aceasta cheltuiala.

Pentru a elimina orice urma de indoiala, luam drept exemplu o societate platitoare de TVA lunar si incadrata in categoria microintreprinderilor, care detine in patrimoniul unitatii patru autoturisme utilizate atat de directorii, cat si de catre unii salariati.

Vom afla de la expertul nostru care este tratamentul fiscal incepand cu anul 2019. Alte dileme care mai trebuie rezolvate sunt urmatoarele:

- In situatia adoptarii metodei de deductibilitate in cota de 50%, trebuie emise foi de parcurs?
- Cum se face inregistrarea in programul Saga a bonului de combustibil in cazul utilizarii metodei cu deductibilitatea de 50% a cheltuielilor?

 

ATENTIE! Cheltuielile auto sunt printre cele mai controlate categorii de catre organele FISCULUI! Este simplu sa scapati de riscul unor deduceri incorecte si de stresul sanctiunilor ANAF! Parcurgeti lucrarea Autoturisme pe firma. Regim fiscal 2019!


Deductibilitatea cheltuielilor auto 2019: raspunsul specialistului


1. Dpv al TVA – daca autoturismul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice – “se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile”. (art. 297 din Codul fiscal)

 

Transportul salariatilor la / de la locul de munca nu se considera utilizare in scopul activitatii economice decat daca va aflati in una din situatiile de la punctul 68, alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a art. 297:

“(3) In cazul vehiculelor utilizate pentru transportul angajatilor la si de la locul de munca se considera ca vehiculul este utilizat in scopul activitatii economice atunci cand exista dificultati evidente in folosirea altor mijloace de transport adecvate, cum ar fi lipsa mijloacelor de transport in comun, decalajul orarului mijloacelor de transport in comun fata de programul de lucru al persoanei impozabile. Reprezinta vehicule utilizate de angajator pentru transportul angajatilor la si de la locul de munca vehiculele utilizate pentru transportul angajatilor de la resedinta acestora/locul convenit de comun acord la locul de munca, precum si de la locul de munca la resedinta angajatilor/locul convenit de comun acord. Prin angajati se intelege salariatii, administratorii societatilor, directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat, potrivit legii si persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, in situatia in care persoana impozabila suporta drepturile legale cuvenite acestora.”

Conform alin. (4):

“Transportul la si de la locul de munca al angajatilor in alte conditii decat cele mentionate la alin. (3), este considerat uz personal al vehiculului.”

Dpv al TVA, daca autoturismele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice si deduceti doar 50% nu aveti obligatia sa intocmiti foi de parcurs.

Bonul de combustibil (care are inscris pe el CUI-ul firmei, altfel nu s-ar putea deduce TVA deloc) se inregistreaza in SAGA astfel:

Operatii/Intrari/Adaug  iar la TIP se selectaza C.

In partea de jos, unde se face descrierea produselor cumparate , in casuta “Nedeductibil” selectati N50.

2.Dpv al impozitului pe salarii:

Art. 76, alin. (4), litera t) din Codul fiscal prevede:

“(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
(…)
t) avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50% conform prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l) si art. 68 alin. (7) lit. k).”

Adica nu sunt impozabile dpv al impozitului pe salarii utilizarea in scop personal al masinilor numai pentru platitorii de impozit pe profit si pe venit (PFA, II, etc.) care deduc doar 50%.

Pentru microintreprinderi, trebuie demonstrat cat la suta din utilizarea masinilor este pentru uz personal si cat pentru activitatea economica. Acest lucru nu se poate face decat prin intocmirea foilor de parcurs din care sa reiasa procentul de utilizare in scop personal.

Daca utilizarea in scop personal se reduce exclusiv la transportul la si de la locul de munca, aceasta utilizare nu se va considera venit de natura salariala conform art. 76, alin. (4), litera a):
“(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca”

Trebuie insa sa demonstrati – prin intocmirea foilor de parcurs – ca utilizarea in scop personal se reduce numai la transportul la si de la locul de munca.

Daca utilizarea in scop personal include si transportul catre alte destinatii, atunci contravaloarea acestuia – care reiese din foile de parcurs - se considera venit de natura salariala si se impoziteaza ca atare.

(In cazul in care nu intocmiti foi de parcurs organele de control pot ajunge sa considere si 100% din cheltuielile cu autoturismele ca fiind in interes personal – deci venituri de natura salariala).
 

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvadeductibilitatecheltuieli auto


Data aparitiei: 17 Iulie 2018
Ultima actualizare: 21 Mai 2019

Votati articolul "Deductibilitatea cheltuielilor auto. Cum se procedeaza in 2019?":
Rating:

Nota: 4.09 din 5 din 132 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X