Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Ce sanctiune se aplica pentru plata de dividende in numerar peste plafonul legal?

Data aparitiei: 31 Iulie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce sanctiune se aplica pentru plata de dividende in numerar peste plafonul legal?
dividendecontraventiiplafon


In cazul in care o societate are dividende de ridicat din anul 2016, poate fi sanctionata daca acestea sunt platite in numerar peste plafonul legal de 10.000 lei? Urmariti mai jos analiza expertului nostru efectuata pe un caz concret. O societate are dividende de ridicat din anul 2016, suma fiind de 150.000 lei. Daca acesti bani vor fi ridicati in numerar, care este contraventia?


Iata raspunsul specialistului!


In conformitate cu prevederile art. 4 alin. (4) din Legea nr. 70/2015 operatiunile de plati in numerar efectuate de persoanele prevazute de lege care trebuie sa respecte limitele privind astfel de operatiuni, catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana.
 
Trebuie subliniat faptul ca, in cazul in care valoarea creantei catre persoanele fizice depaseste nivelul de 10.000 lei, atunci plata se va putea face doar prin instrumente de plata fara numerar, neputandu-se efectua plata in numerar in limita plafonului si doar diferenta prin mijloace de plata fara numerar. Aceasta solutie mai restrictiva are in vedere faptul ca un astfel de mecanism de plata (o parte in numerar pana la nivelul plafonului si diferenta prin instrumente de plata fara numerar) este prevazut expres in lege doar in cadrul art. 3 alin. (3), in timp ce teza finala a art. 4 alin. (4) statueaza in mod expres ca sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei.
 


In concluzie consideram ca dividendele distribuite in suma de 150.000 lei urmeaza a fi platite asociatului numai prin instrumente de plata fara numerar nefiind permisa fragmentarea platilor. Aceeasi solutie este aplicabila si in situatia sumelor neridicate reprezentand dividende distribuite in anul 2016 care depasesc nivelul de 10.000 lei indiferent de momentul adoptarii hotararii adunarii generale, respectiv inainte sau dupa data intrarii in vigoare a Legii nr. 70/2015, deoarece excptia prevazuta la art. 16 alin. (2) nu este aplicabila in cazul dividendelor chiar daca dividendele ar fi fost distribuite anterior intrarii in vigoare a legii.
 
Strict cu privire la intrebarea dumneavoastra, nerespectarea dispozitiilor legale mentionate mai sus, respectiv a art. 4 alin. (4) din Legea nr. 70/2015 cu privire la plata dividendelor in numerar peste plafonul stabilit reprezinta contraventie sactiunea fiind amenda de 10% din suma incasata/platita care depaseste plafonul stabilit de prezentul capitol pentru fiecare tip de operatiune, dar nu mai putin de 100 lei.




Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Justinian Cucu – Consultant fiscal.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X