email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incetarea activitatii economice. Exista risc de sanctiune in lipsa casei de marcat electronice?

Incetarea activitatii economice. Exista risc de sanctiune in lipsa casei de marcat electronice?
noile case de marcatsanctiuneONRC

Noile case de marcat electronice au starnit valva in ultimele luni, pe masura ce se apropia termenul limita: 1 septembrie pentru contribuabilii mari si mijlocii si 1 noiembrie pentru contribuabilii mici. Au iesit la suprafata o multime de dileme greu de rezolvat fara indrumarea unui expert in domeniu.


Spre exemplu, in cazul in care o firma nu mai desfasoara activitate economica, poate fi sanctionata pentru ca nu achizitioneaza si nu fiscalizeaza casa de marcat cu jurnal electronic pana la data de 1.11.2018. Cum se va proceda daca se doreste anularea si defiscalizarea casei de marcat aflata in gestiunea firmei dupa 1 noiembrie 2018 intrucat nu se mai desfasoara activitate pe firma? Daca exista vreun risc de sanctiune, vom afla de la specialistul nostru.

 

Iata raspunsul specialistului!


Incepand cu 1 august 2018 contribuabilii mici au obligatia de a utiliza numai case de marcat echipate cu dispozitiv de memorare a jurnalului electronic.
 
Din speta prezentata se intelege ca societatea nu mai desfasoara activitate de comercializare catre persoane de cateva luni, ceea ce impunea ca societatea sa inscrie la ONRC mentiunea cu privire la inchiderea punctului de lucru , dupa care predarea memoriei fiscale la organul fiscal competent, finalizandu-se cu anularea numarului de ordine alocat de DGFP.
 
Pentru ca veti solicita organului fiscal defiscalizarea casei de marcat dupa data de 1 august 2018 va trebui sa dovediti ca nu ati avut obligatia achizitionarii unei case de marcat cu jurnal electronic, respectiv sa indepliniti procedura de incriere a mentiunii la ONRC prin depunerea documentelor care atesta acest fapt: hotararea AGA prin care inchideti punctul de lucru anterior datei de 1 august 2018, cu toate celelalte documente doveditoare.


 
In acest caz, in opinia mea, organul fiscal competent nu va  considera ca aveati obligatia achizitionarii si obtinerii inregistrarii unei case de marcat cu jurnal electronic.
 
De asemenea, va atentionez ca ar fi bine sa procedati la defiscalizarea casei vechi de marcat cat mai urgent (si nu dupa data de 1 noiembrie 2018) avand in vedere ca in perioada de implementare a noii proceduri nu se sanctioneaza societatea la prima abatere, organul fiscal aplicand avertisment pentru nerespectarea termenului de achizitionare a unei case de marcat cu jurnal electronic, sanctiunea prevazuta la art.11 alin.(1) lit.f) din OUG 28/1999 aplicandu-se incepand cu data de 1 noiembrie 2018, conform art.1 din OUG 44/2018.
 


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
noile case de marcatsanctiuneONRC


Data aparitiei: 22 Octombrie 2018

Votati articolul "Incetarea activitatii economice. Exista risc de sanctiune in lipsa casei de marcat electronice?":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X