Masura de introducere a voucherelor de vacanta s-a dorit a fi una benefica atat pentru angajati, cat si pentru angajatori si agentiile turistice. Acestea sunt bilete de valoare care se acorda salariatilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihna in regim de turism intern.
Valoarea voucherelor de vacanta pentru august 2018 a fost de 17,1 milioane de euro, fiind emise aproximativ 1,3 milioane de tichete pe hartie, in valoare de 14,1 milioane de euro, si peste 264 de mii de vouchere pe suport electronic, in valoare de trei milioane de euro.
Valoarea voucherelor de vacanta emise in perioada ianuarie - august a ajuns astfel de la 223 de milioane de euro, fiind de 7,7 ori mai mare fata de cea a voucherelor emise tot anul trecut. Iunie 2018 a fost luna cu cea mai mare valoare a voucherelor de vacanta emise, 125 de milioane de euro.
– Suma totala pentru 2018 a fost de 1,2 milioane utilizatori x 1450 lei = cca 370 milioane euro.
Vouchere de vacanta: evaluari si atitudini
84,8% dintre angajati au mentionat ca sunt foarte multumiti si multumiti de sistemul voucherelor de vacanta. Si 65% dintre angajatori se declara multumiti si foarte multumiti de sistemul voucherelor de vacanta. Mai mult de atat, 83% dintre angajatorii respondenti declara ca ar dori sa acorde vouchere de vacanta salariatilor lor in anul 2019, potrivit datelor publicate pe cnipmmr.ro.
93,9% din hotelurile/structurile de primire turistice respondente se decrara foarte multumiti (60,60%) si multumiti (33,30%) de sistemul voucherelor de vacanta. 72,80% dintre agentiile turistice respondente au fost multumite (43,70%) si foarte multumite (29,10%) de sistemul voucherelor de vacanta.
Care au fost efectele asupra bugetului de stat?
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Manual de politici contabile - Stick USB
Potrivit sursei citate, la o alocare de 400 milioane euro statul a recuperat ca:
Lista de beneficii directe:
• 3,5% din venituri;
• 3.45% din taxarea sumelor asociate salariilor acordate;
• 7,5% din taxarea celorlalte cheltuieli;
• 12,53% din taxarea investiilor generate in turism;
Lista de beneficii indirecte:
• diminuarea muncii la negru;
• diminuarea evaziunii fiscale;
• Cresterea productivitatii muncii ( reducerea absenteismului si a concediilor medicale);
• Efectul multiplicator al turismului in ramuri economice complementare.
Care sunt recomandarile pentru anul 2019??
Pentru a creste efectele pozitive ale voucherelor de vacanta, ar trebui luate urmatoarele masuri:
- Este recomandabil ca in 2019 si in viitor valoarea voucherelor de vacanta sa creasca, cel putin cu rata inflatiei.
- Pentru o eficienta crescuta a sistemului de vouchere, atat din perspectiva angajatilor, cat si a unitatilor/agentiilor turistice este indicata acordarea acestui beneficiu la inceputul anului calendaristic, astfel incat angajatii sa beneficieze de ofertele speciale de tip “early booking”, evitand astfel preturile mai ridicate din perioadele de varf de sezon.
- Este indicat ca voucherele de vacanta sa se acorde pe suport electronic, pentru a permite plati fractionate, siguranta sporita si facilitarea utilizarii.