Dezbatem in randurile de mai jos cazul unei microintreprinderi platitoare de TVA la incasare. Aceasta a primit o factura de prestari servicii de la o firma declarata inactiva si anulat codul de TVA. Cum inregistreaza factura? Expertul nostru ne ajutam sa aflam care este monografia contabila.
Iata raspunsul specialistului!
- Ian 2039 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2098 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
La art. 11 alin. (7) din Codul fiscal, se prevede ca: " (7) Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la persoane impozabile stabilite in Romania, dupa inscrierea acestora ca inactivi in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati conform Codului de procedura fiscala, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri/servicii de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului, potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12) a furnizorului/ prestatorului, beneficiarii care au achizitionat bunuri si/sau servicii in perioada in care furnizorul/prestatorul a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat isi exercita dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile respective, pe baza facturilor emise de furnizor/prestator conform alin. (6), prin inscrierea taxei in primul decont de taxa prevazut la art. 323 depus dupa inregistrarea furnizorului/prestatorului sau, dupa caz, intr-un decont ulterior.
In situatia in care inactivitatea si reactivarea furnizorului, potrivit Codului de procedura fiscala, sunt declarate in acelasi an fiscal, beneficiarul va lua in calcul cheltuielile respective la determinarea rezultatului fiscal, potrivit prevederilor titlului II, incepand cu trimestrul reactivarii furnizorului. In cazul in care inactivitatea, respectiv reactivarea furnizorului sunt declarate in ani fiscali diferiti, beneficiarul va lua in calcul cheltuielile respective aferente perioadei de inactivitate din anul/anii precedent/precedenti celui in care se declara reactivarea, pentru determinarea rezultatului fiscal, potrivit prevederilor titlului II, prin ajustarea rezultatului fiscal al anului la care se refera acestea si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala, iar cheltuielile respective aferente perioadei de inactivitate din anul declararii reactivarii vor fi luate in calcul la determinarea rezultatului fiscal, potrivit prevederilor titlului II, incepand cu trimestrul declararii reactivarii.”
Conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) din Codul fiscal, organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, conform prezentului articol, daca este declarata inactiva conform prevederilor Codului de procedura fiscala, de la data declararii ca inactive.
Prin urmare, nu puteti deduce cheltuiala si TVA de la furnizorul respectiv decat dupa reactivarea aceastuia. Avand in vedere ca societatea este microintreprindere, implicatia fiscala intervine numai in ceea ce priveste TVA.
Monografia contabila:
SAF-T Ghid de raportare corecta
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
%= 401
628
4428
La data platii:
4426 nedeductibil = 4428
Daca furnizorul se reinregistreaza in scop de TVA, stornati inregistrarile contabile si deduceti TVA, pe baza facturii emise de acesta dupa reactivare, insa deduceti si TVA (daca plata a fost facuta).
Monografia contabila:
%= 401 storno
628/1174
4428
La data platii:
4426 nedeductibil = 4428 storno
Corectie:
%= 401
628/1174
4428
La data emiterii noii facturi, daca plata a fost facuta:
4426 deductibil = 4428
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.