email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factura de la furnizor inactiv. Care este monografia contabila?

Factura de la furnizor inactiv. Care este monografia contabila?
monografie contabilatvafactura

Dezbatem in randurile de mai jos cazul unei microintreprinderi platitoare de TVA la incasare. Aceasta a primit o factura de prestari servicii de la o firma declarata inactiva si anulat codul de TVA. Cum inregistreaza factura? Expertul nostru ne ajutam sa aflam care este monografia contabila.
 

Iata raspunsul specialistului!


 La art. 11 alin. (7) din Codul fiscal, se prevede ca: " (7) Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la persoane impozabile stabilite in Romania, dupa inscrierea acestora ca inactivi in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati conform Codului de procedura fiscala, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri/servicii de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului, potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12) a furnizorului/ prestatorului, beneficiarii care au achizitionat bunuri si/sau servicii in perioada in care furnizorul/prestatorul a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat isi exercita dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile respective, pe baza facturilor emise de furnizor/prestator conform alin. (6), prin inscrierea taxei in primul decont de taxa prevazut la art. 323 depus dupa inregistrarea furnizorului/prestatorului sau, dupa caz, intr-un decont ulterior.

In situatia in care inactivitatea si reactivarea furnizorului, potrivit Codului de procedura fiscala, sunt declarate in acelasi an fiscal, beneficiarul va lua in calcul cheltuielile respective la determinarea rezultatului fiscal, potrivit prevederilor titlului II, incepand cu trimestrul reactivarii furnizorului. In cazul in care inactivitatea, respectiv reactivarea furnizorului sunt declarate in ani fiscali diferiti, beneficiarul va lua in calcul cheltuielile respective aferente perioadei de inactivitate din anul/anii precedent/precedenti celui in care se declara reactivarea, pentru determinarea rezultatului fiscal, potrivit prevederilor titlului II, prin ajustarea rezultatului fiscal al anului la care se refera acestea si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala, iar cheltuielile respective aferente perioadei de inactivitate din anul declararii reactivarii vor fi luate in calcul la determinarea rezultatului fiscal, potrivit prevederilor titlului II, incepand cu trimestrul declararii reactivarii.”

Conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) din Codul fiscal, organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, conform prezentului articol, daca este declarata inactiva conform prevederilor Codului de procedura fiscala, de la data declararii ca inactive.

Prin urmare, nu puteti deduce cheltuiala si TVA de la furnizorul respectiv decat dupa reactivarea aceastuia. Avand in vedere ca societatea este microintreprindere, implicatia fiscala intervine numai in ceea ce priveste TVA.

Monografia contabila:



%= 401
628
4428

La data platii:
4426 nedeductibil = 4428

Daca furnizorul se reinregistreaza in scop de TVA, stornati inregistrarile contabile si deduceti TVA, pe baza facturii emise de acesta dupa reactivare, insa deduceti si TVA (daca plata a fost facuta).

Monografia contabila:
%= 401 storno
628/1174
4428

La data platii:
4426 nedeductibil = 4428 storno

Corectie:
%= 401
628/1174
4428

La data emiterii noii facturi, daca plata a fost facuta:
4426 deductibil = 4428

 

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monografie contabilatvafactura


Data aparitiei: 18 Martie 2019
Ultima actualizare: 01 Mai 2019

Votati articolul "Factura de la furnizor inactiv. Care este monografia contabila?":
Rating:

Nota: 3.93 din 5 din 15 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Cheltuieli cu redeventa: explicatii privind folosirea contului 6121

    • Ordinul nr. 2649/2023 privind modificarea si completarea unor reglementari contabile prevede printre alte aspecte si introducerea unor conturi noi: "In planul de conturi general, cuprins la punctul 344, se introduc conturile: 6121 "Cheltuieli cu redeventele", 6122 "Cheltuieli cu locatiile de gestiune", 6123 "Cheltuieli cu chiriile", 616 "Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuala", 617 "Cheltuieli de...» citeste mai departe aici

  • Depasire plafon de casierie: care sunt amenzile?

    • In mediul contabil, respectarea plafonului de casa reprezinta una dintre cele mai importante obligatii pentru orice entitate economica. Vom afla de la specialistii PortalContabilitate.ro cum trebuie sa procedam in situatia in care plafonul de casa a fost depasit mai multe zile consecutiv si daca amenda se da pentru fiecarea zi/perioada in care s-a depasit. In continuare, veti afla modalitate...» citeste mai departe aici

  • Examenul de acces la stagiu CECCAR: 100 de teste cu explicatii, temeiuri legale si atentionari

    • Un eveniment de o importanta majora pentru cariera dvs., examenul de acces la stagiul CECCAR 2024 este un examen obligatoriu pentru obtinerea calitatii de expert contabil, a carui promovare creeaza in fiecare an mari probleme candidatilor. Procentul celor admisi este in general sub 20%!    Examenul realizeaza practic o selectie foarte dura si asa se si explica de ce, odata trecut de acest hop, intrati intr-un grup de profesionisti...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X