Microintreprinderile care indeplinesc anumite conditii vor putea sa solicite finantare incepand cu luna iulie 2019, potrivit unui anunt facut de MDRAP (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice).
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice va lansa un nou apel de proiecte in cadrul prioritatii de investitii POR 2.1.A – Microintreprinderi. Conform calendarului estimativ, Ghidul specific ar putea fi publicat in site-ul programului, pe data de 6 mai 2019.
Proiectele vor putea fi depuse doar prin intermediul MySMIS, in perioada 8 iulie – 8 noiembrie 2019.
Fata de primul apel de proiecte, lansat in cadrul prioritatii de investitii 2.1.A – Microintreprinderi in luna mai 2016, principalele modificari si actualizari urmaresc:
- Apelul va fi lansat doar pentru regiunile de dezvoltare in care alocarea financiara disponibila permite acest lucru: Nord Est, Sud Est, Sud Vest Oltenia, Vest si Centru.
- Termenul de depunere a autorizatiei de construire, in etapa precontractuala, este de 90 de zile calendaristice.
- Au fost introduse prevederi privind pastrarea numarului mediu de salariati cel putin la nivelul inregistrat in anul fiscal anterior depunerii cererii de finantare.
- Au fost actualizate referintele la anii fiscali relevanti pentru anumite criterii si paginile web.
- Au fost actualizate categoriile de cheltuieli eligibile, conform HG 907/2016 privind etapele de elaborare si continutul-cadru al documentatiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/ proiectelor de investitii finantate din fonduri publice.
- Cererea de finantare va putea fi semnata in MySMIS, in cazul in care reprezentantul legal al solicitantului este un cetatean strain nerezident.
- Grila de verificare a conformitatii administrative si a eligibilitatii cererii de finantare a fost completata cu situatiile in care pot fi solicitate clarificari.
- Conditiile contractuale au fost actualizate, ca si cele precontractuale, prin eliminarea obligativitatii depunerii Avizului administratorului/ custodelui/ clasarea solicitarii pentru interventiile care au loc intr-o arie naturala protejata si a Avizului Natura 2000/ Clasarea notificarii, dupa caz, conform prevederilor OUG 57/2007.
- Formularul cererii de finantare a fost actualizat conform modificarilor MySMIS.
In cadrul acestui apel nu se vor putea depune proiecte pentru investitiile localizate in regiunile de dezvoltare Sud Muntenia, Nord Vest, Bucuresti Ilfov sau pe teritoriul acoperit de instrumentul Investitii Teritoriale Integrate (ITI) Delta Dunarii (arealul format din 38 de unitati administrativ-teritoriale din cadrul Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii, judetul Tulcea si nordul judetului Constanta, in zonele identificate ca prioritare in cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabila a Deltei Dunarii).
Pentru acest apel de proiecte vor putea solicita finantare societatile comerciale si cooperativele care se incadreaza in categoria microintreprinderilor, pentru construirea, modernizarea si extinderea spatiilor de productie sau prestare a serviciilor, dotarea cu active corporale si necorporale, inclusiv instrumente de comercializare online, anunta institutia.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Valoarea minima eligibila a unui proiect este 25.000 de euro, iar valoarea maxima a finantarii nerambursabile solicitate trebuie sa respecte normele de acordare a ajutorului de minimis: valoarea maxima a ajutorului de minimis ce poate fi acordat unei intreprinderi unice, din fonduri publice, pe o perioada de 3 ani fiscali consecutivi (ultimii 2 ani fiscali inainte de data depunerii cererii de finantare si anul curent depunerii cererii de finantare) este de 200.000 de euro, echivalent in lei.
Finantarea nerambursabila solicitata poate reprezenta cel mult 90% din valoarea eligibila a proiectului.