Specialistii ANAF au elaborat o brosura cu tema “Compensarea – Ce este si cum se efectueaza?”. Va prezentam in continuare continutul ghidului oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Ce este compensarea?
Compensarea este operatiunea prin care se sting creantele statului sau unitatilor administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget.
Cine efectueaza operatiunea de compensare?
Compensarea se efectueaza de catre organul fiscal competent in a carui administrare se afla contribuabilul pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor, cu conditia ca respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica, inclusiv unitatile subordonate acesteia.
Ce tipuri de obligatii se sting prin compensare?
Specialistii ANAF precizeaza ca compensarea se efectueaza intre obligatii datorate aceluiasi buget, urmand ca din diferenta ramasa sa fie compensate obligatiile datorate altor bugete, in mod proportional.
Compensarea opereaza de drept la data la care creantele exista deodata, fiind deopotriva certe, lichide si exigibile.
Cum se efectueaza compensarea?
Compensarea se efectueaza de catre organul fiscal competent, la cererea debitorului sau din oficiu.
Compensarea la cererea debitorului se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrarea cererii.
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Organul fiscal competent comunica debitorului decizia cu privire la efectuarea compensarii, la cerere sau din oficiu, in termen de 7 zile de la data efectuarii operatiunii, mentioneaza specialistii in brosura ANAF.