email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Informatii NOI despre metodologia privind mecanismul de calcul al cifrei de afaceri

Informatii NOI despre metodologia privind mecanismul de calcul al cifrei de afaceri
facilitati constructiiOUG 114/2018cifra de afaceri

Facilitatile acordate companiilor din sectorul constructiilor au trecut recent prin schimbari importante, cand a fost publicat in Monitorul Oficial actul normativ ce modifica controversata OUG 114/2018. Este vorba despre OUG nr. 43/2019 se va aplica incepand cu data de 20 iulie 2019.
 

Va reamintim noutatile pe care le va aduce acest act normativ - mareste aria codurilor CAEN care pot beneficia de facilitatile introduse si clarifica conditiile legate de cifra de afaceri ce trebuie indeplinita pentru a beneficia de facilitati.

Dar lista de modificari la adresa companiilor din sfera constructiilor s-ar putea sa nu se incheie aici. Pe site-ul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza a fost publicat un proiect de ordin pentru aprobarea metodologiei privind mecanismul de calcul al cifrei de afaceri. Acesta este semnat de presedintele institutiei – Ion Ghizdeanu.

“Mecanismul de calcul al cifrei de afaceri prevazut de prezenta metodologie se aplica pentru societatile comerciale care au inregistrat in actul constitutiv cel putin unul din codurile CAEN de la art. 66, pct. 1, lit. a) si care beneficiaza de facilitati fiscale.”, potrivit proiectului.

Art. 2 - (1) Pentru societatile comerciale nou-infiintate, respectiv inregistrate la registrul comertului incepand cu luna ianuarie a anului in curs, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care se aplica scutirea.

(2) Pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie al fiecarui an care au avut o cifra de afaceri din activitatile mentionate la art. 66, pct. 1, lit. a) realizata cumulat pe anul fiscal anterior de peste 80% din cifra de afaceri totala, inclusiv, facilitatile fiscale se vor acorda pe toata durata anului in curs, iar pentru societatile comerciale existente la aceeasi data care nu realizeaza aceasta limita minima a cifrei de afaceri se va aplica principiul societatilor comerciale nouinfiintate.

(3) Cifra de afaceri luata in calcul este cifra de afaceri realizata pe baza de contract sau comanda si acopera, in cazul contractelor de executie, manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare. Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata.

(4) Cifra de afaceri luata in calcul se poate referi si la alte tipuri de contracte si activitati specifice destinate sectorului de constructii, precum contracte de servicii, de furnizare.

(5) In activitati specifice sectorului constructii sunt incluse lucrari de intretinere curenta si/sau periodica a drumurilor, asa cum sunt definite in Normativul privind intretinerea si repararea drumurilor publice Ind AND 554- 2002.

In calculul cifrei de afaceri pentru determinarea procentului de 80% conform art. 66, punctul 1, lit. b) din OUG nr.114/2018 se ia in considerare numai cifra de afaceri realizata pe baza de contract sau comanda din activitati circumscrise codurilor CAEN prevazute de OUG nr. 114/2018, cu toate modificarile si completarile ulterioare.

In cazul in care societatile comerciale au sucursale, filiale sau puncte de lucru in diverse zone teritoriale, calculul cifrei de afaceri se efectueaza pe intreaga societate.

(1) Cifra de afaceri totala realizata cumulat de la inceputul anului pentru societatile nou infiintate sau cifra de afaceri realizata cumulat pe anul anterior pentru societatile comerciale existente, reprezinta suma veniturilor cumulate pe perioada de referinta realizate din vanzarea de produse si prestarea de servicii, evidentiate potrivit Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile si completarile ulterioare, sau, dupa caz, Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, cu modificarile si completarile ulterioare, la care se adauga sumele reprezentand:

a) veniturile din subventiile de exploatare aferente cifrei de afaceri nete, inregistrate in contabilitate pe parcursul fiecarei luni de raportare;

b) soldurile lunare creditoare, inainte de transferul in contul de profit si pierdere, ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold creditor;

c) veniturile din productia de imobilizari corporale si productia de investitii imobiliare, inregistrate in contabilitate pe parcursul fiecarei luni de raportare.

(2) Din cifra de afaceri calculata conform alin. (1) se scad sumele reprezentand soldurile lunare debitoare, inainte de transferul in contul de profit si pierdere, ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold debitor

Ponderea de 80% a cifrei de afaceri din activitatile CAEN precizate in OUG nr. 114/2018 din cifra de afaceri totala se calculeaza ca raport intre suma rezultata din calculul rezultat in urma aplicarii acestei metodologii si suma reprezentand cifra de afaceri totala, asa cum rezulta din documentele contabile ale societatii comerciale, inmultit cu 100.
 

Consultati tot documentul despre metodologia propusa AICI.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
facilitati constructiiOUG 114/2018cifra de afaceri


Data aparitiei: 17 Iulie 2019

Votati articolul "Informatii NOI despre metodologia privind mecanismul de calcul al cifrei de afaceri":
Rating:

Nota: 4.89 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X