email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Medicamentele sunt compensate cu 90% pentru mai multi pensionari, incepand cu 1 septembrie

Medicamentele sunt compensate cu 90% pentru mai multi pensionari, incepand cu 1 septembrie
pensiemedicamenteasigurari sociale

UPDATE in 3 septembrie 2019. Hotararea nr. 643/2019 privind modificarea unor acte normative referitoare la Programul pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor pentru pensionari a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 712 din 29 august 2019.

Asadar, persoanele care au pensii de pana la 1.139 de lei pot solicita de acum compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor, chiar daca mai au sau nu si alte venituri.

Cresterea plafonului de la 990 lei la 1139 lei/luna inclusiv are vedere cresterea cu 15% a valorii punctului de pensie, incepand cu data de 1 septembrie 2019, astfel incat sa nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%. Asadar, si pensionarii care primesc pensii de pana la 1.139 de lei ar putea beneficia de medicamente compensate cu 90% incepand cu data de 1 septembrie.

“Beneficiarii programului prevazut la alin. (1) sunt pensionarii cu venituri din pensii si indemnizatie sociala pentru pensionari, de pana la 1139 lei/luna inclusiv, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri, pentru care se aproba compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor corespunzatoare denumirilor comune internationale prevazute in sublista B la Hotararea Guvernului nr. 720/2008, cu modificarile si completarile ulterioare.”, se precizeaza in act.

Pana acum programul social cu privire la compensarea cu 90% a medicamentelor din sublista B prevazuta de HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, are drept beneficiari pensionarii cu venituri din pensii si indemnizatie sociala pentru pensionari, de pana la 990 lei/luna inclusiv, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri, iar finantarea se asigura in proportie de 50% din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si, respectiv, de 40% de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Sanatatii sub forma de transferuri catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Incepand cu data de 1 septembrie 2019, potrivit art. 86 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, valoarea punctului de pensie se majoreaza cu 15%, respectiv de la 1.100 de lei va creste la 1.265 de lei.

Consumul total mediu lunar de medicamente pentru pensionarii cu venituri din pensii de pana la 990 lei luna/inclusiv, este de aproximativ 18.837.409,79 milioane de lei.

Cresterea cu 15% a valorii punctului de pensie, incepand cu data de 1 septembrie 2019, este stabilita prin programul de guvernare si prevazuta la art. 31 din OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cat si in Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2019 nr. 47/2019 si la art. 86 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 127/2019.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensiemedicamenteasigurari sociale


Data aparitiei: 21 August 2019
Ultima actualizare: 03 Septembrie 2019

Votati articolul "Medicamentele sunt compensate cu 90% pentru mai multi pensionari, incepand cu 1 septembrie":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 14 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X