email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pensiile speciale ar putea fi eliminate

Pensiile speciale ar putea fi eliminate
pensiidirectiva europeanaangajati

Pensiile speciale pot fi date uitarii, pentru ca proiectul de lege privind pensia ocupationala a fost adoptat in unanimitate, miercuri, de catre Camera Deputatilor.
 

Ce categorii de bugetari raman fara pensii speciale

Exista doua proiecte de acte normative care sustin eliminarea pensiilor speciale, unul depus de PNL si celalalt de USR.

Proiectul propus de USR prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, diplomatilor si aviatorilor, insa sustine mentinerea celor ale magistratilor si militarilor. Exista, insa, si o conditie in acest sens, ca pensia speciala a judecatorilor, a procurorilor si a celor din Armata sa fie plafonata la cel mult salariul de baza brut din ultima luna de activitate.

In timp ce document elaborat de PNL propune eliminarea tuturor pensiilor speciale, cu exceptia celor ale militarilor.  Initiativa sustine eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor, ale deputatilor si ale functionarilor publici parlamentari, ale judecatorilor si procurorilor, ale personalului auxiliar al instantelor si parchetelor, ale politistilor, diplomatilor, aviatorilor si ale judecatorilor Curtii Constitutionale.

Insa, concret, Camera Deputatilor va lua o decizie in luna februarie 2020 in privinta celor doua proiecte de eliminare a pensiilor speciale depuse de PNL si USR.

 

Proiectul privind pensiile ocupationale, adoptat. Angajatorii vor putea stabili pensii suplimentare

Proiectul de lege ce reglementează cadrul legal necesar pentru înfiinţarea schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale, inclusiv aspectele legate de administrarea acestora, a fost aprobat de Guvern pe 27 august 2019. Totusi, acesta a aparut ca directiva europeana inca din anul 2016, cand se dorea reglementarea schemelor de pensii ocupationale si ale fondurilor de pensii ocupationale, potrivit Legislatiamuncii.ro

Proiectul de lege transpune prevederile Directivei (UE) 2016/2341 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale (IORP). El defineşte principiile înfiinţării schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale, autorizarea schemelor de pensii ocupaţionale, constituirea fondului de pensii ocupaţionale prin contract de societate civilă, colectarea contribuţiilor şi investirea resurselor financiare ale fondurilor de pensii ocupaţionale, precum şi plata pensiilor ocupaţionale.

Pensia ocupationala este suplimentara si vine ca o completare a tuturor tipurilor de pensii din Romania. Astfel ca ramane la alegerea fiecarui angajator daca vrea, sau nu, sa ofere o astfel de pensie angajatilor lui. Potrivit proiectului de lege, un administrator autorizat autorizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) se va ocupa de fondul pensiilor ocupationale, la care pot participa unul sau mai multi angajatori.

Adrian Solomon, Presedintele Comisiei pentru munca, a declarat ca adoptarea acestui proiect vine ca o rezolvare a pensiilor speciale. De acum inainte, angajatii mai multor sectoare de munca pot beneficia de pensii facultative, la care vor putea contribui inca din timpul desfasurarii activitatii, insa ele raman la alegerea angajatorilor: "Am reuşit azi să transpunem o directivă europeană care din 2016 se tot dorea a fi transformată în lege în România. Pensiile ocupaţionale deschid, astfel, şi calea rezolvării aşa-numitelor pensii speciale, pentru că o serie întreagă de categorii de profesii vor putea, prin implicarea angajatorilor, de acum încolo, să creeze o schemă de pensii facultative, prin care să suplinească acele beneficii pe care statul sau orice alt angajator şi le asumă printr-un contract implicit sau printr-un contract explicit.Contractele implicite pentru schema de beneficii definite sunt acele statute ale unor profesii, statute speciale - că vorbim de magistraţi, că vorbim de militari, că vorbim de aviatori sau de alte categorii, printre care, evident, şi parlamentarii. Deschidem astfel posibilitatea ca Pl-x 166 (Propunerea legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale - n.r.) şi Pl-x 292 (Propunerea legislativă pentru completarea alin.(1) al art.456 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal - n.r.) să fie adoptate cât mai curând, dacă Guvernul se va pronunţa asupra amendamentelor care au fost depuse la Comisie".

Cristian Seidler, reprezentantul USR, spera ca pensiile speciale vor fi eliminate odata cu aprobarea acestui proiect de lege :"Mă bucur foarte mult că în România vom avea pensii ocupaţionale. Sper să fie promulgat proiectul cât mai repede. Şi încă de săptămâna viitoare putem, aici, în plen, ca un cadou mult prea întârziat, să facem dreptate şi să eliminăm orice pensie specială. Pentru că în sistemul pensiilor din România nu mai trebuie să existe nicio pensie fără contributivitate".

Pensiile ocupationale exista si in alte tari europene si fac face parte din pilonul trei al pensiilor, asa cum a precizat mara Calista (PNL): "România era una dintre puţinele ţări care nu avea reglementată legea pensiilor ocupaţionale. Da, este o soluţie ca adoptarea acestei legi să conducă la eliminarea pensiilor speciale, tocmai pentru că se va forma un statut concret pentru fiecare categorie în parte, între ce înseamnă angajator şi entităţile care vor gestiona pensiile ocupaţionale sau între persoane individuale şi entităţile care vor gestiona pensiile ocupaţionale".

Sistemul national de pensii din Romania cuprinde trei piloni: componenta de pensii publice (pilonul I), componenta de pensii administrate privat (pilonul II), precum si componenta de pensii facultative (pilonul III). Mai multe informatii regasiti pe site-ul E-juridic.ro

Un angajator este obligat sa ofere informatii tuturor angajaţilor săi despre schema de pensii ocupationale, daca decide sa o adopte. De asemenea, el poate stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru lucrători, pe criterii de vechime, funcţie sau drepturi salariale. De subliniat este faptul ca pensia ocupationala este facultativa, iar angajatorul nu isi poate obliga angajatii sa contribuie in nume propriu la fondul de pensii ocupationale prin încheierea unor relaţii contractuale.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensiidirectiva europeanaangajati


Data aparitiei: 11 Decembrie 2019

Votati articolul "Pensiile speciale ar putea fi eliminate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X