Toate firmele din Romania, fie ca sunt publice sau private, ar putea fi obligate prin lege sa ofere apa potabila angajatilor lor. Proiectul de lege aflat la Camera Deputatilor mai prevede, de asemenea, si ca restaurantele vor fi obligate sa ofere apa potabila clientilor fara a cere bani.
Propunerea legislativa pentru completarea Legii nr.458/2002 privind calitatea apei potabile a fost inregistrata in Senat in 20 decembrie 2018 si a fost adoptat in data de 3 iunie 2019. In prezent, se afla in Camera Deputatilor si are multe sanse sa mearga mai departe.
1. Dupa articolul 12 se introduce un nou capitol, capitolul VII 1, cuprinzand art. 121, cu urmatorul cuprins:
„CAPITOLUL VII1
Accesul la apa destinata consumului uman
Art. 121. — (1) Au obligatia de a furniza, la cerere si in mod gratuit, apa potabila de la robinet:
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manual de politici contabile - Stick USB
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
a) autoritatile si institutiile administratiei publice centrale si locale pentru persoanele
prezente in sedule acestora;
b) operatorii economici care ofera servicii de alimentatie publica pentru clientii
proprii;
c) angajatorul pentru angajati.
(2) Prin serviciu de alimentatie publica, in sensul alin. (1) lit. b), se intelege activitatea de pregatire, preparare, prezentare si servire a produselor si a bauturilor pentru consumul acestora in unitati specializate.
(3) Entitatile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) au obligatia sa afiseze intr-un loc accesibil si vizibil publicului un anunt cu urmatorul continut: „Aceasta unitate ofera, la cerere si in mod gratuit, apa potabila de la robinet.”
„Inlocuirea apei imbuteliate cu apa potabila de la robinet este o masura necesara de preventie care poate contribui la reducerea consumului de plastic. Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deseurile obliga Statele Membre ale Uniunii Europene sa adopte si implementeze programe de prevenire a producerii deseurilor. Preventia se afla in centrul politicilor Uniunii Europene si este considerata cea mai eficienta metoda de a imbunatati eficienta consumului de resurse.
Directiva 2000/60/CE a Parlamentului si Consiliului European privind stabilirea unui cadru de politica comunitara in domeniul apei stipuleaza ca „apa nu este un bun comercial oarecare, ci un patrimoniu care trebuie protejat, aparat si tratat ca atare”, se arata in expunerea de motive a initiativei legislative.
Accesul gratuit la apa potabila poate reduce astfel consumul apei imbuteliate in Romania. Prevenirea consumului de materiale plastice de unica folosinta ar putea reprezenta asadar un element crucial in abordarea problemelor de poluare a mediului, dar si pentru a proteja sanatatea cetatenilor. In acest sens, in conditiile in care Romania are cel mai mare consum de bauturi racoritoare din regiune, cu o medie de 150 de litri de bauturi racoritoare pe cap de locuitor pe an, incurajarea consumului de apa potabila de la robinet poate contribui la prevenirea obezitatii si a altor probleme de sanatate generate de tendinta de a consuma bauturi carbogazoase ce contin zahar.
Pe langa constientizarea impactului negativ pe care il are utilizarea plasticului asupra mediului si asupra sanatatii cetatenilor, este necesara incurajarea consumului de apa potabila de la robinet datorita costului redus al acesteia. Astfel, cetatenii beneficiari vor putea economisi bani. In acelasi timp, costul apei de la robinet pe care il vor suporta restaurantele, institutiile publice sau angajatorii va fi mult mai redus decat cel destinat gestionarii deseurilor din plastic.
Consumul apei de la robinet in locul celei imbuteliate va contribui astfel la un impact pozitiv asupra mediului prin reducerea deseurilor de plastic, ajutandu-i in acelasi timp atat pe furnizori, cat si pe beneficiari, sa economiseasca bani.
Asadar, proiectul de lege propus va avea multiple efecte pozitive. Pe de o parte, acesta va reduce consumul produselor care au un impact negativ asupra sanatatii cetatenilor. Pe de alta parte, el va contribui la reducerea deseurilor de plastic de unica folosinta, generand astfel costuri.
CONSULTA documentele atasate mai jos:
Proiectul de lege
Expunerea de motive