email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROIECT Firmele ar putea fi obligate sa asigure apa potabila angajatilor lor, iar restaurantele clientilor

PROIECT Firmele ar putea fi obligate sa asigure apa potabila angajatilor lor, iar restaurantele clientilor
apa potabiladeseuridirectiva europeana

Toate firmele din Romania, fie ca sunt publice sau private, ar putea fi obligate prin lege sa ofere apa potabila angajatilor lor. Proiectul de lege aflat la Camera Deputatilor mai prevede, de asemenea, si ca restaurantele vor fi obligate sa ofere apa potabila clientilor fara a cere bani.

Propunerea legislativa pentru completarea Legii nr.458/2002 privind calitatea apei potabile a fost inregistrata in Senat in 20 decembrie 2018 si a fost adoptat in data de 3 iunie 2019. In prezent, se afla in Camera Deputatilor si are multe sanse sa mearga mai departe. 

1. Dupa articolul 12 se introduce un nou capitol, capitolul VII 1, cuprinzand art. 121, cu urmatorul cuprins:

„CAPITOLUL VII1

Accesul la apa destinata consumului uman


Art. 121. — (1) Au obligatia de a furniza, la cerere si in mod gratuit, apa potabila de la robinet:


a) autoritatile si institutiile administratiei publice centrale si locale pentru persoanele
prezente in sedule acestora;

b) operatorii economici care ofera servicii de alimentatie publica pentru clientii
proprii;

c) angajatorul pentru angajati.
 

(2) Prin serviciu de alimentatie publica, in sensul alin. (1) lit. b), se intelege activitatea de pregatire, preparare, prezentare si servire a produselor si a bauturilor pentru consumul acestora in unitati specializate.

(3) Entitatile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) au obligatia sa afiseze intr-un loc accesibil si vizibil publicului un anunt cu urmatorul continut: „Aceasta unitate ofera, la cerere si in mod gratuit, apa potabila de la robinet.”

Inlocuirea apei imbuteliate cu apa potabila de la robinet este o masura necesara de preventie care poate contribui la reducerea consumului de plastic. Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deseurile obliga Statele Membre ale Uniunii Europene sa adopte si implementeze programe de prevenire a producerii deseurilor. Preventia se afla in centrul politicilor Uniunii Europene si este considerata cea mai eficienta metoda de a imbunatati eficienta consumului de resurse.

Directiva 2000/60/CE a Parlamentului si Consiliului European privind stabilirea unui cadru de politica comunitara in domeniul apei stipuleaza ca „apa nu este un bun comercial oarecare, ci un patrimoniu care trebuie protejat, aparat si tratat ca atare”, se arata in expunerea de motive a initiativei legislative.

Accesul gratuit la apa potabila poate reduce astfel consumul apei imbuteliate in Romania. Prevenirea consumului de materiale plastice de unica folosinta ar putea reprezenta asadar un element crucial in abordarea problemelor de poluare a mediului, dar si pentru a proteja sanatatea cetatenilor. In acest sens, in conditiile in care Romania are cel mai mare consum de bauturi racoritoare din regiune, cu o medie de 150 de litri de bauturi racoritoare pe cap de locuitor pe an, incurajarea consumului de apa potabila de la robinet poate contribui la prevenirea obezitatii si a altor probleme de sanatate generate de tendinta de a consuma bauturi carbogazoase ce contin zahar.

Pe langa constientizarea impactului negativ pe care il are utilizarea plasticului asupra mediului si asupra sanatatii cetatenilor, este necesara incurajarea consumului de apa potabila de la robinet datorita costului redus al acesteia. Astfel, cetatenii beneficiari vor putea economisi bani. In acelasi timp, costul apei de la robinet pe care il vor suporta restaurantele, institutiile publice sau angajatorii va fi mult mai redus decat cel destinat gestionarii deseurilor din plastic.

Consumul apei de la robinet in locul celei imbuteliate va contribui astfel la un impact pozitiv asupra mediului prin reducerea deseurilor de plastic, ajutandu-i in acelasi timp atat pe furnizori, cat si pe beneficiari, sa economiseasca bani.

Asadar, proiectul de lege propus va avea multiple efecte pozitive. Pe de o parte, acesta va reduce consumul produselor care au un impact negativ asupra sanatatii cetatenilor. Pe de alta parte, el va contribui la reducerea deseurilor de plastic de unica folosinta, generand astfel costuri.
 

CONSULTA documentele atasate mai jos:

Proiectul de lege 

Expunerea de motive


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
apa potabiladeseuridirectiva europeana


Data aparitiei: 12 Iunie 2019

Votati articolul "PROIECT Firmele ar putea fi obligate sa asigure apa potabila angajatilor lor, iar restaurantele clientilor":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X