Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Norme mai stricte pentru combaterea fraudelor legate de mijloacele de plata fara numerar

Data actualizarii: 02 Mai 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Norme mai stricte pentru combaterea fraudelor legate de mijloacele de plata fara numerar
directiva europeanafrauda fiscalanumerar

Uniunea Europeana instituie norme mai stricte pentru combaterea fraudelor legate de mijloacele de plata fara numerar (carti de credit, cumparaturi online etc.) prin actualizarea si modernizarea celor existente.
 

Consiliul a adoptat recent, in mod formal, Directiva privind combaterea fraudelor si a contrafacerii in legatura cu mijloacele de plata fara numerar. Statele membre au la dispozitie 2 ani pentru a pune in aplicare noile norme.

Directiva actualizeaza normele existente pentru a asigura crearea unui cadru juridic clar, solid si neutru din punct de vedere tehnologic. In plus, directiva elimina obstacolele operationale care afecteaza investigarea si urmarirea penala si prevede actiuni menite sa sporeasca sensibilizarea publicului in legatura cu tehnicile frauduloase precum phishing-ul sau skimming-ul.

Principalele dispozitii ale Directivei

Directiva isi propune sa fie neutra din punct de vedere tehnologic si sa acopere nu numai mijloacele de plata fara numerar traditionale, cum ar fi cardurile bancare sau cecurile, ci si noile modalitati de a efectua plati aparute in ultimii ani, precum portofelele electronice, platile efectuate de pe dispozitive mobile si monedele virtuale, potrivit consilium.europa.eu.

Printre principalele dispozitii se numara urmatoarele:



    • definitii armonizate ale anumitor infractiuni savarsite online, precum accesul neautorizat la calculatorul unei victime sau phishing-ul;

    • norme armonizate privind sanctiunile aplicabile persoanelor fizice: cinci, patru sau trei ani de inchisoare, in functie de infractiunea savarsita, ca pedeapsa minima in cazurile in care un judecator impune pedeapsa privativa de libertate „maxima” la nivel national pentru fraudele legate de mijloacele de plata fara numerar;

    • acordarea de asistenta si sprijin pentru a se asigura faptul ca victimele sunt suficient de bine informate cu privire la drepturile lor si cetatenii sunt consiliati cu privire la modul in care se pot proteja de astfel de fraude;

    • clarificarea sferei de competenta pentru a se asigura o mai buna gestionare a fraudelor transfrontaliere.


Directiva prevede norme minime, astfel incat statele membre au libertatea de a depasi cadrul acestora si de a pune in aplicare norme mai stricte, inclusiv o definitie mai larga a infractiunilor sau pedepse mai severe.

Directiva va fi semnata in mod formal si apoi va fi publicata in Jurnalul Oficial. Statele membre vor avea la dispozitie doi ani (de la publicarea in JO) pentru a pune in aplicare noile dispozitii.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X