In Monitorul Oficial nr. 76 din 3 februarie 2020 au fost publicate trei acte ale Camerei Consultatilor Fiscali (CCF). Acestea vizeaza aprobarea cuantumului taxei pentru examen in 2020, normele si programul de pregatire profesionala.
1. Hotararea nr. 1/2020 privind aprobarea cuantumului taxei pentru examenul/interviul de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in 2020
In baza prevederilor art. 5 din Ordonanta Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, aprobata cu modificari prin Legea nr. 198/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 36 alin. (1) lit. g) din Regulamentul de organizare si functionare al Camerei Consultantilor Fiscali, aprobat prin Hotararea Consiliului superior al Camerei Consultantilor Fiscali nr. 3/2017,
Consiliul superior al Camerei Consultantilor Fiscali, intrunit in sedinta din 22 ianuarie 2020, h o t a r a s t e:
Art. 1. -
In anul 2020, cuantumul taxei pentru examenul de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent, precum si cuantumul taxei pentru interviu - in cazurile prevazute de lege - sunt in valoare de 500 lei.
Art. 2. -
Plata taxei se poate face in contul Camerei Consultantilor Fiscali (C.I.F. 18677087) deschis la Banca Transilvania, Sucursala Lipscani - IBAN RO36BTRL04101202D58602XX, sau in contul deschis la Banca Comerciala Romana, Sucursala Sector 4 - IBAN RO91RNCB0075119726870001, precum si in numerar la sediul Camerei Consultantilor Fiscali din municipiul Bucuresti, str. Alexandru Constantinescu nr. 61, sectorul 1.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea Verde a Contabilitatii
Art. 3. -
Directia de servicii generale va duce la indeplinire prevederile prezentei hotarari.
Art. 4. -
Prezenta hotarare se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
2. Normele privind pregatirea profesionala continua a consultantilor fiscali si a consultantilor fiscali asistenti, din 22.01.2020
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. -
Prezentele norme sunt aplicabile membrilor Camerei Consultantilor Fiscali, care au dobandit aceasta calitate in conditiile legii.
Art. 2. -
Pregatirea profesionala continua a consultantilor fiscali si a consultantilor fiscali asistenti consta in insusirea noutatilor si modificarilor legislative in materie fiscala, atat in ceea ce priveste legislatia interna, cat si in ceea ce priveste legislatia comunitara in domeniu.
Art. 3. -
In procesul de pregatire permanenta, membrii Camerei Consultantilor Fiscali sunt asistati de Directia de invatamant, care poate recomanda sau, dupa caz, poate furniza materialele de specialitate necesare pentru pregatirea profesionala si pentru informarea periodica.
Art. 4. -
Pregatirea profesionala continua a consultantilor fiscali si a consultantilor fiscali asistenti se realizeaza in conformitate cu Programul de pregatire profesionala continua, elaborat pe domenii de activitate si pe teme de pregatire profesionala de catre Directia de invatamant si aprobat de Consiliul superior al Camerei Consultantilor Fiscali.
Art. 5. -
La elaborarea Programului de pregatire profesionala continua a consultantilor fiscali si a consultantilor fiscali asistenti, Directia de invatamant va avea in vedere urmatoarele considerente:
a) modificarile legislatiei fiscale;
b) propunerile consultantilor fiscali cu privire la domeniile de formare si temele de interes ce urmeaza a fi dezbatute;
c) propunerile specialistilor din Ministerul Finantelor Publice;
d) propunerile asociatiilor profesionale;
e) evaluarea rezultatelor formarii profesionale din anii anteriori.
Art. 6. -
(1) Programul de pregatire profesionala continua se actualizeaza operativ in timpul anului, cu aprobarea conducerii Camerei Consultantilor Fiscali, atunci cand apar cauze obiective sau cand exista noi teme prioritare de larg interes pentru consultantii fiscali si pentru consultantii fiscali asistenti.
(2) Programul de pregatire profesionala continua se desfasoara, de regula, sub forma de cursuri, seminare cu aplicatii practice, forumuri si conferinte.
Art. 7. -
Domeniile de pregatire, tematica, durata/perioada, taxa de participare, dupa caz, locul si modul de organizare si desfasurare a evenimentelor se propun de catre Directia de invatamant, se aproba de catre conducerea Camerei Consultantilor Fiscali si se fac publice tuturor consultantilor fiscali si consultantilor fiscali asistenti, in vederea formularii optiunilor de participare.
Art. 8. -
Camera Consultantilor Fiscali editeaza publicatii de specialitate, colaboreaza cu asociatiile profesionale de profil din tara si din strainatate, asigura suportul material auxiliar si informarea periodica a membrilor Camerei Consultantilor Fiscali, in scopul asigurarii imbunatatirii cunostintelor profesionale la standarde ridicate.
CAPITOLUL II
Inscrierea, organizarea, desfasurarea cursurilor si evidenta pregatirii profesionale
Art. 9. -
In vederea mentinerii unui grad ridicat de pregatire si competenta profesionala in activitatea depusa, membrii activi ai Camerei Consultantilor Fiscali sunt obligati sa efectueze anual un numar de 30 de ore de pregatire profesionala, iar membrii inactivi un numar de 15 ore de pregatire profesionala, urmand domeniile si temele prevazute in Programul de pregatire profesionala continua.
Art. 10. -
In vederea inscrierii la cursuri, membrii vor fi informati de catre Camera Consultantilor Fiscali cu cel putin 15 zile inaintea organizarii acestora.
Art. 11. -
Directia de invatamant a Camerei Consultantilor Fiscali tine evidenta orelor de pregatire profesionala desfasurate si a membrilor participanti, eliberand la cerere si adeverinte in acest sens.
CAPITOLUL III
Finantarea Programului de pregatire profesionala continua
Art. 12. -
Camera Consultantilor Fiscali va organiza gratuit, in limita veniturilor bugetare, programe de pregatire profesionala in domeniile aprobate pentru anul in curs. Pentru alte activitati desfasurate de Directia de invatamant pe linia pregatirii profesionale, taxele de participare se stabilesc pe principiul acoperirii cheltuielilor impuse de organizarea si derularea actiunilor de pregatire profesionala, cu respectarea tarifelor pentru plata lectorilor aprobate de conducerea Camerei Consultantilor Fiscali.
CAPITOLUL IV
Dispozitii finale si sanctiuni
Art. 13. -
(1) Membrii Camerei Consultantilor Fiscali care au absolvit intr-un an calendaristic cursuri organizate de Ministerul Finantelor Publice, de asociatiile profesionale sau de societatile de profil din tara, in baza acordurilor incheiate de Camera Consultantilor Fiscali cu acestea, pot solicita includerea numarului de ore efectuate in orele de pregatire profesionala prevazute de prezentele norme.
(2) Membrii Camerei Consultantilor Fiscali care au participat la seminare, conferinte, colocvii internationale pe teme fiscale sau pe probleme legate de profesia de consultant fiscal pot solicita includerea numarului de ore efectuate in orele de pregatire profesionala prevazute de prezentele norme.
Art. 14. -
(1) Membrii Camerei Consultantilor Fiscali care, in mod justificat, nu efectueaza anual numarul de ore de curs prevazut in prezentele norme si nu fac dovada participarii la una dintre formele de instruire organizate de Camera Consultantilor Fiscali vor efectua pregatirea profesionala obligatorie in anul urmator, in caz contrar nu vor putea obtine viza anuala pentru exercitarea profesiei.
(2) Refuzurile nejustificate ale unor membri ai Camerei Consultantilor Fiscali de a urma cursurile de pregatire profesionala stabilite prin prezentele norme, desi au fost notificati in acest sens, se sanctioneaza conform prevederilor legale in vigoare.
3. Hotararea nr. 3/2020 privind aprobarea Programului de pregatire profesionala continua aferent anului 2020
In baza prevederilor art. 11 lit. f) din Ordonanta Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, aprobata cu modificari prin Legea nr. 198/2002, cu modificarile si completarile ulterioare,
avand in vedere prevederile art. 4 din Normele privind pregatirea profesionala continua a consultantilor fiscali si a consultantilor fiscali asistenti, aprobate prin Hotararea Consiliului superior al Camerei Consultantilor Fiscali nr. 2/2020,
Consiliul superior al Camerei Consultantilor Fiscali, intrunit in sedinta din 22 ianuarie 2020, h o t a r a s t e:
Art. 1. -
Se aproba Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2020, prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2. -
Directia de invatamant va duce la indeplinire prevederile prezentei hotarari.
Art. 3. -
Prezenta hotarare se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
1. Camera Consultantilor Fiscali elaboreaza Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2020, in conformitate cu prevederile Normelor privind pregatirea profesionala continua a consultantilor fiscali si a consultantilor fiscali asistenti, aprobate prin Hotararea Consiliului superior al Camerei Consultantilor Fiscali nr. 2/2020.
2. Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2020 se adreseaza tuturor membrilor Camerei Consultantilor Fiscali, respectiv: consultanti fiscali activi, consultanti fiscali inactivi si consultanti fiscali asistenti.
3. Pregatirea profesionala continua este un drept si, in acelasi timp, o obligatie a membrilor Camerei Consultantilor Fiscali, in ceea ce priveste actualizarea cunostintelor si formarea eficienta, cu garantarea calitatii serviciilor prestate catre clienti. Totodata, pregatirea profesionala continua este o exigenta impusa prin Codul privind conduita etica si profesionala in domeniul consultantei fiscale, aprobat prin Hotararea Consiliului superior al Camerei Consultantilor Fiscali nr. 3/2007.
4. Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2020 se va desfasura, in principal, sub forma de:
- cursuri de pregatire profesionala la sala (teorie si aplicatii pe studii de caz);
- cursuri online.
Programul va fi completat prin organizarea de forumuri, conferinte, seminare si workshopuri pe teme de fiscalitate interna si internationala.
5. Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2020 prevede pentru consultantii fiscali activi si pentru consultantii fiscali asistenti un numar de 30 de ore de pregatire profesionala, iar pentru consultantii fiscali inactivi un numar de 15 ore de pregatire profesionala.
6. Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2020 nu este obligatoriu in anul in care membrii Camerei Consultantilor Fiscali au sustinut examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent.
7. In situatia in care consultantii fiscali si consultantii fiscali asistenti au efectuat ore de pregatire profesionala in anul in care au sustinut examenul pentru atribuirea acestor calitati, aceste ore se vor include in numarul de ore de pregatire profesionala aferente anului urmator.
8. Fiecare participare a membrilor Camerei Consultantilor Fiscali la forumuri, conferinte, seminare si workshopuri pe teme fiscale sau pe probleme legate de profesia de consultant fiscal, organizate de Camera Consultantilor Fiscali, va fi echivalata cu 5 ore de pregatire profesionala, care vor fi incluse in limita orelor de pregatire prevazute pentru anul 2020.
9. Pentru consultantii fiscali care au si calitatea de lectori in cadrul Programului de pregatire profesionala continua aferent anului 2020, orele de curs efectuate se vor recunoaste ca ore de pregatire profesionala, care vor fi incluse in limita orelor de pregatire prevazute pentru anul 2020.
10. Consultantii fiscali si consultantii fiscali asistenti care publica articole in revista Camerei Consultantilor Fiscali pot solicita, pentru fiecare articol publicat, recunoasterea a 5 ore de pregatire profesionala, in limita orelor de pregatire profesionala prevazute pentru anul 2020.
11. Consultantii fiscali si consultantii fiscali asistenti care au absolvit intr-un an calendaristic cursuri organizate de Ministerul Finantelor Publice, de asociatiile profesionale sau societatile de profil din tara, in baza acordurilor incheiate de Camera Consultantilor Fiscali cu acestea, pot solicita includerea numarului de ore efectuate in limita orelor de pregatire profesionala prevazute pentru anul 2020.
CAPITOLUL II
Organizarea si desfasurarea Programului de pregatire profesionala continua in salile de curs, aferent anului 2020
1. Programul de pregatire profesionala continua in salile de curs, aferent anului 2020, este structurat pe module de pregatire, asa cum rezulta din anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentul program.
2. Organizarea si desfasurarea actiunilor in cadrul Programului de pregatire profesionala continua aferent anului 2020 se realizeaza in 7 centre zonale, respectiv: Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi si Timisoara.
3. Fiecare actiune organizata cuprinde mai multe module, care totalizeaza 15 ore de pregatire profesionala. Calendarul actiunilor de pregatire profesionala continua aferent anului 2020 sub forma de cursuri la sala este prezentat in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentul program.
4. Inscrierea membrilor Camerei Consultantilor Fiscali la una dintre actiunile cuprinse in Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2020 se face direct pe site-ul Camerei Consultantilor Fiscali sau prin transmiterea unei cereri de inscriere la Directia de invatamant a Camerei Consultantilor Fiscali, prin posta, fax sau e-mail, cu cel putin 15 zile inaintea organizarii actiunii. Orice situatie de anulare a inscrierilor la cursuri trebuie sa fie efectuata cu cel putin 5 zile inainte de data de incepere a cursurilor.
5. Structura actiunilor prevazute in Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2020 va putea fi modificata in cursul derularii acestuia in functie de necesitatile nou-aparute. Orice schimbare in Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2020 va fi anuntata in timp util pe site-ul Camerei Consultantilor Fiscali.
6. Actiunile de pregatire profesionala la care numarul de inscrisi este mai mic de 50 vor fi reprogramate. Numarul cursantilor inscrisi va fi analizat cu 3 zile inainte de perioada de desfasurare a cursurilor.
7. Membrii Camerei Consultantilor Fiscali pot opta sa participe la actiunile cuprinse in Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2020 in oricare dintre centrele zonale programate.
8. Participarea la cursurile de pregatire profesionala va fi consemnata in liste de prezenta.
9. Directia de invatamant va tine evidenta orelor de pregatire profesionala pe fiecare membru, pe fiecare centru de pregatire si pe judetele de resedinta ale membrilor Camerei Consultantilor Fiscali.
CAPITOLUL III
Organizarea si desfasurarea Programului de pregatire profesionala continua sub forma de cursuri online, aferent anului 2020
Tematica cursurilor de pregatire profesionala in sistem online va fi stabilita pe parcursul desfasurarii Programului de pregatire profesionala continua aferent anului 2020, in functie de necesitatile si cerintele intervenite.
PROGRAMUL de pregatire profesionala continua in salile de curs*) aferent anului 2020
*) Structura actiunilor prevazute in Programul de pregatire profesionala continua aferent anului 2020 va putea fi modificata in cursul derularii acestuia in functie de necesitatile aparute.
Specificare |
Tema |
Forma de pregatire |
Nr. ore |
|
Modul I (MI) |
Taxa pe valoarea adaugata |
Teorie si aplicatii pe studii de caz |
4 |
|
Modul II (MII) |
Accizele si alte taxe speciale |
Teorie si aplicatii pe studii de caz |
2 |
|
Modul III (MIII) |
Impozitul pe venit |
Teorie si aplicatii pe studii de caz |
2 |
|
Modul IV (MIV) |
Contributii sociale obligatorii |
Teorie si aplicatii pe studii de caz |
2 |
|
Modul V (MV) |
Procedura fiscala |
Teorie si aplicatii pe studii de caz |
3 |
|
Modul VI (MVI) |
Contracte speciale in noul Cod civil |
Teorie si aplicatii pe studii de caz |
2 |
|
Modul VII (MVII) |
Taxa pe valoarea adaugata |
Teorie si aplicatii pe studii de caz |
4 |
|
Modul VIII (MVIII) |
Impozitul pe profit |
Teorie si aplicatii pe studii de caz |
3 |
|
Modul IX (MIX) |
Impozitul pe veniturile nerezidentilor |
Teorie si aplicatii pe studii de caz |
2 |
|
Modul X (MX) |
Impozitele si taxele locale |
Teorie si aplicatii pe studii de caz |
2 |
|
Modul XI (MXI) |
Reglementari contabile |
Teorie si aplicatii pe studii de caz |
2 |
|
Modul XII (MXII) |
Preturi de transfer/Taxe vamale |
Teorie si aplicatii pe studii de caz |
2 |
CALENDARUL actiunilor de pregatire profesionala continua aferent anului 2020 - sub forma de cursuri la sala
Centrul de pregatire |
Module de pregatire profesională |
Perioada de desfasurare |
|
Bucuresti |
MI, MII, MIII, MIV, MV, MVI |
13-15 martie |
|
MVII, MVIII, MIX, MX, MXI, MXII |
15-17 mai |
||
MI, MII, MIII, MIV, MV, MVI |
11-13 septembrie |
||
MVII, MVIII, MIX, MX, MXI, MXII |
16-18 octombrie |
||
Brasov |
MVII, MVIII, MIX, MX, MXI, MXII |
25-27 septembrie |
|
Cluj-Napoca |
MI, MII, MIII, MIV, MV, MVI |
8-10 mai |
|
MVII, MVIII, MIX, MX, MXI, MXII |
9-11 octombrie |
||
Constanta |
MI, MII, MIII, MIV, MV, MVI |
12-14 iunie |
|
Craiova |
MVII, MVIII, MIX, MX, MXI, MXII |
3-5 aprilie |
|
Iasi |
MI, MII, MIII, MIV, MV, MVI |
27-29 martie |
|
MVII, MVIII, MIX, MX, MXI, MXII |
18-20 septembrie |
||
Timisoara |
MVII, MVIII, MIX, MX, MXI, MXII |
20-22 martie |
|
MI, MII, MIII, MIV, MV, MVI |
2-4 octombrie |