email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CNAS: asiguratii pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru carantina, cu o valoare de 75% din baza de calcul a veniturilor

CNAS: asiguratii pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru carantina, cu o valoare de 75% din baza de calcul a veniturilor
cnasconcediu medicalindemnizatie

CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate) a transmis, joi, informatii privind acordarea concediului medical si a indemnizatiei pentru carantina. Potrivit clarificarilor oferite de institutie, asiguratii de sanatate din Romania au dreptul la indemnizatie de carantina, cu o valoare de 75% din baza de calcul a veniturilor, in cazul in care li se aplica o astfel de masura.
 

"In scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, asiguratii pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru carantina, conform reglementarilor  cuprinse in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in Normele de aplicare a prevederilor acesteia, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS nr. 15/1.311/2018, cu modificarile si completarile ulterioare.", specifica institutia intr-un comunicat.

Concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica, arata CNAS.

De retinut faptul ca certificatul de concediu medical pentru carantina se elibereaza de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica.

In caz de carantina, certificatele de concediu medical se pot elibera la o data ulterioara, dar  numai pentru luna in curs sau luna anterioara.

CNAS mai transmite ca durata concediilor medicale pentru carantina nu se cumuleaza cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afectiuni.

Institutia mai ofera clatificari si asupra duratei perioadei de carantina. “Daca durata perioadei de carantina stabilita de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica depaseste 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale."

"Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina reprezinta 75% din baza de calcul stabilita potrivit legii si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.", mai informeaza institutia.

CNAS mentioneaza ca in cazul certificatelor de concediu medical acordate pentru carantina nu se aplica restrictia prevazuta la art. 20 alin (1) din Anexa 1 la Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS nr. 15/1.311/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit careia „medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boala, in una sau mai multe etape”, intrucat carantina semnifica o suspiciune a unei persoane de a fi contaminata cu o boala transmisibila si nu un diagnostic confirmat medical al acesteia (episod de boala).

Pentru aplicarea in mod unitar a prevederilor legale privind acordarea concediului medical si a indemnizatiei pentru carantina, CNAS a transmis o circulara catre toate casele teritoriale de asigurari de sanatate.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cnasconcediu medicalindemnizatie


Data aparitiei: 27 Februarie 2020

Votati articolul "CNAS: asiguratii pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru carantina, cu o valoare de 75% din baza de calcul a veniturilor":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X