Potrivit art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal, contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:
1. valoarea calculata prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri;
2. valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.
In cazul sponsorizarilor efectuate catre entitati persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult, sumele aferente acestora se scad din impozitul pe profit datorat, in limitele prevazute de prezenta litera, doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
Citeste si: Sponsorizari efectuate de microintreprinderi: care sunt obligatiile?
Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentei litere, se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Astfel, sponsorizarile care indeplinesc aceste conditii se scad din impozitul pe profit datorat, in limitele de mai sus. Limita de 20% se aplica asupra din impozitul pe profit datorat. Impozitul datorat este impozitul pe care societatea trebuie sa il plateasca pentru anul de referinta. El rezulta dupa aplicarea facilitatii reprezentand profit reinvestit.
Spre exemplu, o societate platitoare de impozit pe profit a realizat in anul 2019 un profit impozabil de 100.000 lei din care profit scutit 20.000 lei. Impozitul pe profit scutit este 3.200 lei (20.000 x 16%). Impozitul pe profit datorat este de 12.800 lei ((100.000 lei – 20.000 lei) x 16%) . Pentru incadrarea deducerii pentru sponsorizari limita de 20% se aplica asupra impozitului datorat (12.800 lei) si este de 2.560 lei (12.800 lei x 20%).
Considerand ca societatea a efectuat sponsorizari in suma de 5.000 lei si sunt indeplinite celelalte conditii prevazute de Codul fiscal aceasta va deduce din impozitul datorat suma de 2.560 lei iar diferenta se va reporta in urmatorii 7 ani consecutivi.