email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie contabila pentru somaj tehnic. Ce inregistrari se fac?

Monografie contabila pentru somaj tehnic. Ce inregistrari se fac?
somaj tehnicindemnizatieOUG 32/2020

Printre principalele sarcini pe care le vor avea contabilii in urmatoarea perioada se numara intocmirea monografiei contabile pentru somaj tehnic. Specialistul nostru in domeniu ne prezinta in continuare ce inregistrari contabile trebuie facute pentru indemnizatia de somaj tehnic.
 

Iti prezentam un GHID practic privind somajul tehnic - informatii complete despre procedura, studii de caz si modele de calcul >> 


Monografie contabila pentru somaj tehnic: raspunsul specialistului


Indemnizatia de somaj tehnic este decontata din bugetul asigurarilor de somaj in suma bruta, din care angajatorul are obligatia retinerii impozitelor si contributiilor sociale obligatorii (i.e. impozit pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate), dar este exceptata de la plata contributiei asiguratorii pentru munca, datorata de angajator. Termenul de declarare si plata a obligatiilor fiscale aferente indemnizatiei de somaj tehnic este data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare celei in care se face plata din bugetul asigurarilor de somaj.

Ordonanta de urgenta 32/2020 stabileste conditiile de acordare a ajutorului de somaj pentru firmele care isi plaseaza salariatii in somaj tehnic, statul spune ca va plati o subventie pentru indemnizatia de somaj, aferenta perioadei starii de urgenta din Romania (30 de zile din data de 16 martie 2020, cu posibilitate de prelungire.

Conform OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile si completarile ulterioare:

392. (3) Subventiile guvernamentale reprezinta asistenta acordata de guvern sub forma unor transferuri de resurse catre o entitate in schimbul conformarii, in trecut sau in viitor, cu anumite conditii referitoare la activitatea de exploatare a entitatii. Subventiile exclud acele forme de asistenta guvernamentala carora nu li se poate atribui, in mod rezonabil, o anumita valoare, precum si acele tranzactii cu guvernul care nu se pot distinge de operatiunile comerciale normale ale entitatii.

Subventiile acordate de AJOFM reprezinta subventii aferente veniturilor, asa cum sunt acestea reglementate la punctul 395 din OMFP 1802/2014:

395. - Subventiile aferente veniturilor cuprind toate subventiile, altele decat cele pentru active.

Incasarea subventiei:
5121  = 4452

Inregistrarea salariilor brute (indemnizatia de somaj este venit asimilat salariilor) :
641 Chelt.cu salariile personalului= 421 Personal salarii datorate
         
Inregistrarea retinerilor din salarii :

421 Personal salarii datorate = %
                                                  4315 Contributia de asigurari sociale (25%)
                                                  4316 Contributia de asigurari sociale de sanatate (10%)
                                                  444 Impozitul pe salarii (10%)

Recunoasterea drept venituri a cheltuielilor aferente pe care urmeaza sa le compenseze subventia :
4452 = 7414. Venituri din subventii de exploatare pentru plata personalului

Aceasta se regaseste reglementata la punctele 398. , 399. , 397 din OMFP 1802/2014:

398. (1) Subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.

(2) In cazul in care intr-o perioada se incaseaza subventii aferente unor cheltuieli care nu au fost inca efectuate, subventiile primite nu reprezinta venituri ale acelei perioade curente.

399. - (1) In cele mai multe situatii, perioadele de-a lungul carora o entitate recunoaste cheltuielile legate de o subventie guvernamentala sunt usor identificabile. Astfel, subventiile acordate pentru acoperirea anumitor cheltuieli sunt recunoscute la venituri in aceeasi perioada ca si cheltuiala aferenta.

397. (2) Pentru asigurarea corelarii cheltuielilor finantate din subventii cu veniturile aferente se procedeaza astfel:

a) din punctul de vedere al contului de profit si pierdere:

– in cursul fiecarei luni se evidentiaza cheltuielile dupa natura lor;

– la sfarsitul lunii se evidentiaza la venituri subventiile corespunzatoare cheltuielilor efectuate.
                                                                                                                                                 
Avand in vedere ca subventia se recunoaste drept venituri a cheltuielilor aferente pe care le compenseaza subventia, se poate constata ca pentru aceste operatiuni ( cheltuielile sunt egale cu veniturile ) nu rezulta profit impozabil.                                                                                                                                          

OBSERVATIE!

Exista si varianta in care indemnizatia poate fi inregistrata fara evidentierea in contabilitate a unor venituri, in luna in care se incaseaza si se plateste indemnizatia din fondurile primite de la AJOFM:

4382 = 423
423 = %
            4315
            4314
            444

5121 = 4382

Avand in vedere ca legislatia in vigoare in acest moment nu precizeaza un tratament contabil de aplicat, pana la noi reglementari, fiecare profesionist contabil aplica rationamentul profesional pentru reflectarea operatiunilor in contabilitate.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Va invitam la Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate


Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate Modificari fiscal-contabile 2024

  1. CRAIOVA - 26 martie 2024
  2. TIMISOARA - 1 aprilie 2024
  3. CLUJ-NAPOCA - 2 aprilie 2024
  4. SIBIU - 3 aprilie 2024
  5. CONSTANTA - 9 aprilie 2024
  6. IASI - 15 aprilie 2024
  7. BUCURESTI - 19 aprilie 2024 + transmis LIVE
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somaj tehnicindemnizatieOUG 32/2020


Data aparitiei: 02 Aprilie 2020
Ultima actualizare: 01 Iunie 2020

Votati articolul "Monografie contabila pentru somaj tehnic. Ce inregistrari se fac?":
Rating:

Nota: 4.26 din 5 din 80 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X