Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Completarea indemnizatiei de somaj tehnic de catre angajator. Se plateste CAM in acest caz?

Data aparitiei: 05 Mai 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Completarea indemnizatiei de somaj tehnic de catre angajator. Se plateste CAM in acest caz?
somaj tehnicOUG 32/2020indemnizatieCAM

Multe companii au luat decizia de a veni in sprijinul angajatilor in aceasta perioada delicata prin completarea indemnizatiei de somaj tehnic primita de la stat. 

Vom afla in continuare daca pentru suma achitata de angajator in completarea indemnizatiei de somaj tehnic  de la 75% din salariu mediu pe economie pana la 75% din salariu de incadrare al angajatului, se plateste contributie asiguratorie pentru munca (CAM). 
 

Citeste si: Indemnizatie primita de PFA in contextul coronavirusului. Se datoreaza impozit si contributii?
 

Completarea indemnizatiei de somaj tehnic de catre angajator: raspunsul specialistului

Conform art. XI alin. 1 din OUG 30/2020, astfel cum a fost modificata prin OUG 32/2020, pe perioada starii de urgenta, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca, din initiativa angajatorului in temeiul art. 52 alin. 1 lit. c din Codul muncii (somaj tehnic), salariatii aflati in aceasta situatie beneficiaza de o indemnizatie de somaj tehnic de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, care se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut.

La art. XI alin. 8 din OUG 30/2020 se prevede in mod expres ca pentru indemnizatia prevazuta la art. XI alin. 1, adica in demnizatia de somaj tehnic suportata de stat din bugetul asigurarilor pentru somaj nu se datoreaza contributia asiguratorie pentru munca (CAM 2,25%) conform prevederilor art. 220^5 din Codul fiscal. Aceste prevederi din Codul fiscal se refera la exceptiile specifice in sensul ca nu se datoreaza CAM pentru  prestatiile suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, precum si din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (deci, nici pentru indemnizatia de somaj tehnic suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj).

Pe de alta parte, potrivit art. XI alin. 11 din OUG 30/2020, astfel cum a fost modificata prin OUG 32/2020, angajatorii pot suplimenta indemnizatia de somaj tehnic suportata de stat cu sume reprezentand diferenta de pana la minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, in conformitate cu prevederile art. 53 alin. 1 din Codul municii, in situatia in care bugetul propriu al angajatorilor destinat platii cheltuielilor de personal permite acest lucru. Aceasta prevedere este aplicabila in situatia in care salariul de baza al angajatilor aflati in somaj tehnic este mai mare de castigul salarial mediu brut stabilit de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, adica mai mare de 5.429 lei brut.

Fiind vorba de o suma in completare, care se suporta de catre angajator, pentru aceasta suma angajatorul datoreaza contributia asiguratorie pentru munca (CAM 2,25%) in conformitate cu prevederile art. 220^4 alin. 1 din Codul fiscal, o astfel de indemnizatie nefiind exceptata nici in baza exceptiilor generale de la art. 142 si art. 220^1 alin. 2 din Codul fiscal, nici in baza exceptiilor specifice de la art. 220^5 din Codul fiscal.



 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X