Multe companii au luat decizia de a veni in sprijinul angajatilor in aceasta perioada delicata prin completarea indemnizatiei de somaj tehnic primita de la stat.
Vom afla in continuare daca pentru suma achitata de angajator in completarea indemnizatiei de somaj tehnic de la 75% din salariu mediu pe economie pana la 75% din salariu de incadrare al angajatului, se plateste contributie asiguratorie pentru munca (CAM).
Citeste si: Indemnizatie primita de PFA in contextul coronavirusului. Se datoreaza impozit si contributii?
- Ian 28100 locuri
disponibileWebinarul Concedierea colectiva. Decizie, procedura, consecinte
2025, www.videoseminarii.roVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 151, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 76, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Feb 1147 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 49
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Feb 11100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0448 locuri
disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, BUCURESTI
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 04101 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - CU INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0496 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - FARA INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Completarea indemnizatiei de somaj tehnic de catre angajator: raspunsul specialistului
Conform art. XI alin. 1 din OUG 30/2020, astfel cum a fost modificata prin OUG 32/2020, pe perioada starii de urgenta, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca, din initiativa angajatorului in temeiul art. 52 alin. 1 lit. c din Codul muncii (somaj tehnic), salariatii aflati in aceasta situatie beneficiaza de o indemnizatie de somaj tehnic de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, care se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut.
La art. XI alin. 8 din OUG 30/2020 se prevede in mod expres ca pentru indemnizatia prevazuta la art. XI alin. 1, adica in demnizatia de somaj tehnic suportata de stat din bugetul asigurarilor pentru somaj nu se datoreaza contributia asiguratorie pentru munca (CAM 2,25%) conform prevederilor art. 220^5 din Codul fiscal. Aceste prevederi din Codul fiscal se refera la exceptiile specifice in sensul ca nu se datoreaza CAM pentru prestatiile suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, precum si din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (deci, nici pentru indemnizatia de somaj tehnic suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj).
Pe de alta parte, potrivit art. XI alin. 11 din OUG 30/2020, astfel cum a fost modificata prin OUG 32/2020, angajatorii pot suplimenta indemnizatia de somaj tehnic suportata de stat cu sume reprezentand diferenta de pana la minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, in conformitate cu prevederile art. 53 alin. 1 din Codul municii, in situatia in care bugetul propriu al angajatorilor destinat platii cheltuielilor de personal permite acest lucru. Aceasta prevedere este aplicabila in situatia in care salariul de baza al angajatilor aflati in somaj tehnic este mai mare de castigul salarial mediu brut stabilit de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, adica mai mare de 5.429 lei brut.
Fiind vorba de o suma in completare, care se suporta de catre angajator, pentru aceasta suma angajatorul datoreaza contributia asiguratorie pentru munca (CAM 2,25%) in conformitate cu prevederile art. 220^4 alin. 1 din Codul fiscal, o astfel de indemnizatie nefiind exceptata nici in baza exceptiilor generale de la art. 142 si art. 220^1 alin. 2 din Codul fiscal, nici in baza exceptiilor specifice de la art. 220^5 din Codul fiscal.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist.