email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordin 2668/2020 - Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale este in Monitor

Ordin 2668/2020 - Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale este in Monitor
case de marcatintreprinderi mici si mijlociianaf

UPDATE in 22 iunie 2020 Ordinul ANAF nr. 2668/2020 privind aprobarea Procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 527 din 19 iunie 2020.

Prin acest document sunt reglementate termenele pana la care operatorii economici utilizatori de aparate de marcat electronice fiscale au obligatia conectarii acestora la sistemul informatic, in functie de categoria in care sunt incadrati.

Conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale si colectarea datelor fiscale inregistrate de acestea va asigura detinerea unei evidente complete si corecte a aparatelor de marcat electronice fiscale aflate in piata, a inregistrarilor/operatiunilor economice derulate prin intermediul acestora, asigurand totodata fluidizarea circuitului economic, atat pentru activitatea operatorilor economici cat si a structurilor din cadrul ANAF, participand totodata la estimarea veniturilor bugetare pe care le administreaza si formularea de propuneri privind nivelul veniturilor ce pot fi colectate de la operatorii economici, pe baza datelor proprii, a indicatorilor macroeconomici, a politicii fiscale si a legislatiei in vigoare privind impozitele, taxele, contributiile sociale si alte venituri bugetare.

Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale: informatii importante extrase din document

Conectarea se realizeaza pe categorii de contribuabili, incepand cu data de 1 iulie 2020 cu respectarea urmatoarelor termene:

a) pana la data de 30 septembrie 2020 operatorii economici incadrati in categoria marilor contribuabili;
b) pana la data de 31 ianuarie 2021 operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii si mici.
c) operatorii economici care achizitioneaza aparate de marcat electronice fiscale ulterior datei de 1 februarie 2021, la data instalarii aparatului de marcat electronic fiscal.

(2) Prin exceptie de la prevederi, operatorii economici care utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale instalate in zone nedeservite de retele de comunicatii electronice au obligatia completarii si transmiterii declaratiei prevazuta in anexa nr. 2, cu respectarea urmatoarelor termene:a) operatorii economici prevazuti la alin. (1) lit a), pana la data de 30 septembrie 2020.
b) operatorii economici prevazuti la alin. (1) lit b), pana la data de 31 ianuarie 2021.
c) operatorii economici prevazuti la alin. (1) lit c), in termen de 2 zile lucratoare de la data instalarii aparatului de marcat electronic fiscal.

(3) Categoriile de informatii cuprinse in declaratia prevazuta la alin. (2) sunt detaliate in anexa nr. 2 la prezentul ordin.

(4) Declaratia prevazuta la alin. (2) se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitie pe site-ul ANAF in sectiunea Descarcare Declaratii si se depune in format PDF, cu fisier XML atasat, semnat electronic, prin mijloace de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. 

Operatorii economici care depun declaratia prevazuta la alin. (2) isi vor indeplini obligatiile declarative privind datele fiscale inregistrate de aparatele de marcat electronice fiscale cu respectarea prevederilor art. 2 alin. (3) sau, dupa caz, ale art. 3 alin. (1) din procedura de transmitere a datelor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. a) sau art. 3 alin. (2) lit. a), b) sau c), dupa caz, respectiv cele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) si c) din anexa nr. 11 la Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 627/2018.
 

Ordin 2668/2020 - textul actului normativ

Denumirea completa a actului normativ este: Ordinul nr. 2668/2020 privind aprobarea Procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale, definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala
 

 

In temeiul:

- art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare;

- art. 31 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

avand in vedere avizul conform al Ministerului Finantelor Publice comunicat prin Adresa nr. 821.088 din 10.06.2020,

presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:

Art. 1. -

Se aproba Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale, definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prevazuta in anexa nr. 1 la prezentul ordin.
 

Art. 2. -

Obligatia de a asigura conectarea la distanta a aparatelor de marcat electronice fiscale in vederea transmiterii de date fiscale catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) revine operatorilor economici prevazuti la art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

Art. 3. -

(1) Conectarea prevazuta la art. 1 se realizeaza pe categorii de contribuabili, incepand cu data de 1 iulie 2020, cu respectarea urmatoarelor termene:

Derogari (1)

a) pana la data de 30 septembrie 2020, operatorii economici incadrati in categoria marilor contribuabili;
b) pana la data de 31 ianuarie 2021, operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii si mici;

c) operatorii economici care achizitioneaza aparate de marcat electronice fiscale ulterior datei de 1 februarie 2021, la data instalarii aparatului de marcat electronic fiscal.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), operatorii economici care utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale instalate in zone nedeservite de retele de comunicatii electronice au obligatia completarii si transmiterii declaratiei prevazute in anexa nr. 2 la prezentul ordin, cu respectarea urmatoarelor termene:

a) operatorii economici prevazuti la alin. (1) lit. a), pana la data de 30 septembrie 2020;

b) operatorii economici prevazuti la alin. (1) lit. b), pana la data de 31 ianuarie 2021;

c) operatorii economici prevazuti la alin. (1) lit. c), in termen de doua zile lucratoare de la data instalarii aparatului de marcat electronic fiscal.

(3) Categoriile de informatii cuprinse in declaratia prevazuta la alin. (2) sunt detaliate in anexa nr. 2 la prezentul ordin.

(4) Declaratia prevazuta la alin. (2) se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitie pe site-ul ANAF in sectiunea "Descarcare Declaratii" si se depune in format PDF, cu fisier XML atasat, semnat electronic, prin mijloace de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

(5) Operatorii economici care depun declaratia prevazuta la alin. (2) isi vor indeplini obligatiile declarative privind datele fiscale inregistrate de aparatele de marcat electronice fiscale cu respectarea prevederilor art. 2 alin. (3) sau, dupa caz, ale art. 3 alin. (1) din procedura de transmitere a datelor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. a) sau art. 3 alin. (2) lit. a), b) sau c), dupa caz, respectiv cele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) si c) din anexa nr. 11 la Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 627/2018.
 

Art. 4. -

Directia generala de informatii fiscale, Directia generala coordonare control fiscal, Directia generala antifrauda fiscala, directiile generale regionale ale finantelor publice si Directia generala de administrare a marilor contribuabili, precum si unitatile subordonate acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
 

Art. 5. -

Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
 

Art. 6. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

 

ANEXA 1

Art. 1. -
(1) Operatorii economici care utilizeaza aparatele de marcat electronice fiscale instalate in zone deservite de retele de comunicatii electronice au obligatia trecerii aparatelor din regimul de functionare cu profil 0 la regimul de functionare cu profil 1.

(2) Trecerea la profilul 1 se face prin importul certificatului digital al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, urmat de importul unui fisier XML, prevazut la sectiunea II.10 din anexa nr. 2 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 146/2018 pentru descrierea profilurilor prevazute la art. 22 pct. J lit. a) din Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, structura XML a mesajelor de activare a acestora, structura XML a fisierelor prevazute la art. 22 pct. J lit. b) din Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, precum si categoriile de URL-uri utilizate in schimbul de informatii cu sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile ulterioare, denumit in continuare Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 146/2018, si care contine in mod obligatoriu urmatoarele categorii de informatii:

a) tipul profilului: 1;

b) intervalul in minute, parametrul nrM prevazut in sectiunea II.10 din anexa nr. 2 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 146/2018, la care aparatul de marcat electronic fiscal incearca conectarea, folosind un canal de comunicatie criptat de tip https cu protocol TLS, la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in vederea transmiterii datelor prevazute la art. 3 alin. (1) sau (2) din anexa nr. 11 la Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

c) valoarea 1 a parametrului rapZ din sectiunea II.10 din anexa nr. 2 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 146/2018, care presupune transmiterea informatiilor prevazute de art. 3 alin. (1) sau (2) din anexa nr. 11 la Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, imediat dupa generarea raportului fiscal de inchidere zilnica;

d) URL-urile utilizate in comunicarea aparatului de marcat electronic fiscal cu sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
 

Art. 2. -

(1) Aparatele de marcat electronice fiscale instalate in zone nedeservite de retele de comunicatii electronice functioneaza in profilul 0.

(2) Pentru aparatele prevazute la alin. (1), operatorii economici care au calitatea de utilizatori au obligatia transmiterii datelor prevazute la art. 3 alin. (1) sau (2) din anexa nr. 11 la Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin exportul pe un mediu de stocare extern intr-unul sau mai multe fisiere XML semnate cu certificatul digital al acestora, care contin datele aferente fiecarei zile fiscale incheiate conform sectiunilor II.1-II.7, respectiv sectiunii II.12 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 146/2018. Fisierele se valideaza si se ataseaza la un PDF folosind aplicatia pusa la dispozitie pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si se depun la organul fiscal folosind mijloace de transmitere la distanta.
 

Art. 3. -
Fisierul prevazut la sectiunea II.10 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 146/2018 contine valorile indicatorilor pe baza carora aparatul de marcat electronic fiscal functioneaza, este semnat folosind certificatul digital al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si se genereaza in urmatoarele situatii:

a) la trecerea din functionarea in profilul 0 in profilul 1;
b) la trecerea din functionarea in profilul 1 in profilul 0;

c) la constatarea necesitatii modificarii indicatorilor.
 

Art. 4. -

Trecerea de la profilul 1 la profilul 0 prevazuta la sectiunea II.11 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 146/2018 se face prin importul unui fisier XML semnat folosind certificatul digital al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si care contine in mod obligatoriu valoarea 0 a tipului profilului, precum si data pana la care aparatul de marcat electronic fiscal functioneaza cu profilul 0.
 

Art. 5. -

Fisierele prevazute la art. 3, respectiv art. 4 se genereaza de catre sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si se pun la dispozitia tehnicianului de service intr-o sectiune dedicata pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
 

Art. 6. -

Importul fisierelor prevazute la art. 5 se efectueaza exclusiv de catre tehnicianul de service al distribuitorului autorizat sau al unitatii de service acreditate.


ANEXA 2

1. Datele de identificare ale utilizatorilor de aparate de marcat electronice fiscale:

a) codul de identificare fiscala;

b) denumirea operatorului economic;

c) numarul unic de identificare al aparatului de marcat electronic fiscal;

d) adresa locului de instalare sau utilizare a aparatului de marcat electronic fiscal;

e) datele de identificare si calitatea persoanei care este desemnata sa transmita informatii si/sau sa efectueze inregistrari privind aparatele de marcat electronice fiscale

2. Declaratie pe propria raspundere prin care utilizatorul mentioneaza ca aparatul de marcat electronic fiscal va functiona in modul de lucru offline, semnata de reprezentantul legal al operatorului economic, dupa modelul prevazut in continuare
 

                                        DECLARATIE PE PROPRIA RASPUNDERE
 

. . . . . . ., legitimat(a) cu B.I./C.I./pasaport seria . . . . . . . . . . nr. . . . . . . . . . ., eliberat(a) de . . . . . . . . . . la data de . . . . . . . . . ., avand CNP/NIF . . . . . . . . . ., in calitate de administrator/reprezentant legal al utilizatorului . . . . . . . . . ., avand CIF/CNP/NIF . . . . . . . . . ., cunoscand prevederile legii penale privind falsul in declaratii*), declar pe propria raspundere urmatoarele:

*) Art. 326 privind falsul in declaratii din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare: "Declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda."

Aparatul de marcat electronic fiscal cu numarul unic de identificare . . . . . . . . . . este instalat/utilizat la adresa din localitatea . . . . . . . . . ., str. . . . . . . . . . . nr. . . . . . . . . . ., bl. . . . . . . . . . ., sc. . . . . . . . . . ., ap. . . . . . . . . . ., judetul/sectorul . . . . . . . . . . .

Declar pe propria raspundere ca adresa locului de instalare sau utilizare, dupa caz, este situata intr-o zona nedeservita de retelele de comunicatii electronice, motiv pentru care aparatul de marcat electronic fiscal va functiona in modul de lucru offline.

Am luat cunostinta de obligatia prevazuta la art. 31 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv de a asigura conectarea la distanta a aparatelor de marcat electronice fiscale, in vederea transmiterii de date fiscale catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Dau prezenta declaratie spre a fi utilizata in raporturile cu organele fiscale aflate in subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
 

                                                      Data                          Semnatura
                                                 . . . . . . . . . .                . . . . . . . . . .         


de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
case de marcatintreprinderi mici si mijlociianaf

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 22 Iunie 2020


Votati articolul "Ordin 2668/2020 - Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale este in Monitor":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 4 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 22 Iunie 2020 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!

Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 5 + 3 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X