email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul fiscal INAINTE si DUPA LEGEA 296/2020 - TITLUL II IMPOZITUL PE PROFIT

Codul fiscal INAINTE si DUPA LEGEA 296/2020 - TITLUL II IMPOZITUL PE PROFIT
cod fiscallegea 296/2020impozit pe profit

Reprezentantii DGRFP Brasov au realizat un material informativ despre modificarile aduse Codului fiscal prin LEGEA 296/2020 - TITLUL II IMPOZITUL PE PROFIT. 
 

Codul fiscal INAINTE

Art. 13 „Contribuabili”

 (1) Sunt obligate la plata impozitului pe profit, conform prezentului titlu, urmatoarele persoane, denumite in continuare contribuabili:
.............................
 c) persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania;
 

Codul fiscal DUPA


Art. 13 „Contribuabili”
 (1) Sunt obligate la plata impozitului pe profit, conform prezentului titlu, urmatoarele persoane, denumite in continuare
contribuabili:
.............................
c) persoanele juridice straine rezidente in Romania potrivit locului conducerii efective

Data intrarii in vigoare: 1 ianuarie 2021
 

Citeste si: Codul fiscal INAINTE si DUPA LEGEA 296/2020 - TITLUL III IMPOZITUL PE VENITURILE MICROINTREPRINDERILOR
 

Codul fiscal INAINTE

Art. 14 „Sfera de cuprindere a impozitului”

 Impozitul pe profit se aplica dupa cum urmeaza:

a) In cazul persoanelor juridice romane, al persoanelor juridice straine avand locul de exercitare a conducerii efective in Romania, precum si al persoanelor juridice cu sediul social in Romania, infiintate potrivit legislatiei europene, asupra profitului impozabil obtinut din orice sursa, atat din Romania, cat si din strainatate;

Codul fiscal DUPA

Art. 14 „Sfera de cuprindere a impozitului”

Impozitul pe profit se aplica dupa cum urmeaza:

a) In cazul persoanelor juridice romane, al persoanelor juridice straine rezidente in Romania potrivit locului conducerii efective, precum si al persoanelor juridice cu sediul social in Romania, infiintate potrivit legislatiei europene, asupra profitului impozabil obtinut din orice sursa, atat din Romania, cat si din strainatate

Data intrarii in vigoare: 1 ianuarie 2021
 

Codul fiscal INAINTE

Art. 22 „Scutirea de impozit a profitului reinvestit”
………………………………..
(2) Profitul investit potrivit alin. (1) reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, obtinut pana in trimestrul sau in anul punerii in functiune a activelor prevazute la alin. (1).
Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada
respectiva.

(4) In cazul contribuabililor prevazuti la art. 47 care devin platitori de impozit pe profit in conformitate cu prevederile art. 48 alin. (52) si art. 52, pentru aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil brut cumulat de la inceputul trimestrului respectiv investit in activele prevazute la alin. (1), puse in functiune incepand cu trimestrul in care acestia au devenit platitori de impozit pe profit.
(5) Scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz. Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar. In cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit. 

Codul fiscal DUPA
Art. 22 „Scutirea de impozit a profitului reinvestit”
.......................................................
(2) Profitul investit potrivit alin. (1) reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, obtinut pana in trimestrul sau in anul punerii in functiune a activelor prevazute la alin. (1). Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit calculat cumulat de la inceputul anului pana in trimestrul punerii in functiune a activelor prevazute la alin. (1), pentru contribuabilii care aplica sistemul trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit, respectiv in limita impozitului pe profit calculat cumulat de la inceputul anului punerii in functiune a activelor prevazute la alin. (1) pana la sfarsitul anului respectiv pentru contribuabilii care aplica sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit.

Data intrarii in vigoare: 1 ianuarie 2021

......................................

(4) In cazul contribuabililor prevazuti la art. 47 care devin platitori de impozit pe profit in conformitate cu prevederile art. 48 alin. (31) si art. 52, pentru aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil brut cumulat de la inceputul trimestrului respectiv investit in activele prevazute la alin. (1), puse in functiune incepand cu trimestrul in care acestia au devenit platitori de impozit pe profit.
(5) Scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz. Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar sau in cursul anului urmator, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar. In cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit.

Data intrarii in vigoare: 24 decembrie 2020
 

 La articolul 22 „Scutirea de impozit a profitului reinvestit”, dupa alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (10^1), cu urmatorul cuprins:
...................................
(10^1) Contribuabilii care aplica prevederile Legii nr. 153/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru completarea Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru achizitiile reprezentand aparate de marcat electronice fiscale, definite potrivit legii, nu aplica prevederile prezentului articol.

Data intrarii in vigoare: 24 decembrie 2020
 

Codul fiscal INAINTE

Art. 25„Cheltuieli”
(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata: ………………………… b) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:
 1. ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;
 2. cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati aflate in administrarea contribuabililor, precum: scoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti si altele asemenea;
 21. cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati de educatie timpurie, conform alin. (4) lit. i^1) si i^2);
 

Codul fiscal DUPA

La articolul 25 „Cheltuieli”, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmatorul cuprins:

 (2^1) Cheltuielile suportate de angajator aferente activitatii in regim de telemunca pentru salariatii care desfasoara activitatea
in acest regim, potrivit legii, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.

La articolul 25 „Cheltuieli” alineatul (3) litera b), punctul 21 se abroga.
Data intrarii in vigoare: 24 decembrie 2020
 

Codul fiscal INAINTE

(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
............................

Codul fiscal DUPA

La articolul 25 „Cheltuieli” alineatul (4), dupa litera f) se introduce o noua litera, litera f^1), cu urmatorul cuprins:
f^1) cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzactii cu o persoana situata intr-un stat care, la data inregistrarii cheltuielilor, este inclus in anexa I si/sau anexa II din Lista UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene;

Data intrarii in vigoare: 1 ianuarie 2021
 

Codul fiscal INAINTE

Art. 25 Cheltuieli
...........................................
(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
....................................................
q) cheltuielile cu beneficiile acordate salariatilor in instrumente de capitaluri cu decontare in actiuni. Acestea reprezinta elemente similare cheltuielilor la momentul acordarii efective a beneficiilor, daca acestea sunt impozitate conform titlului IV;
 

Codul fiscal DUPA

Art. 25 Cheltuieli
...........................................
 (4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
....................................................
q) cheltuielile cu beneficiile acordate salariatilor in instrumente de capitaluri cu decontare in actiuni. Acestea reprezinta elemente similare cheltuielilor la momentul acordarii efective a beneficiilor.
La articolul 25 „Cheltuieli”, dupa alineatul (11) se introduc doua noi alineate, alineatele (12) si (13), cu urmatorul cuprins:
(12) In situatia in care un beneficiar al unei sponsorizari/burse
private/mecenat restituie suma respectiva contribuabilului, potrivit legii, intr-un an fiscal diferit de cel in care a fost acordata
sponsorizarea/bursa privata/mecenatul, suma dedusa pentru acea sponsorizare/bursa privata sau mecenat din impozitul pe profit, in perioade fiscale precedente, in limita prevazuta de lege, se adauga ca diferenta de plata la impozitul pe profit datorat in
trimestrul/anul restituirii sponsorizarii/bursei private/mecenatului.
Pentru situatiile in care restituirile de sponsorizari/burse private/mecenat se efectueaza in acelasi an fiscal, contribuabilul regularizeaza in trimestrul/anul restituirii sponsorizarii/bursei private/mecenatului sumele deduse din impozitul pe profit, in trimestrele precedente, in limita prevazuta de lege.
 (13) Cheltuielile reprezentand amortizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, care se scad din impozitul pe profit potrivit
alin. (4) lit. t), sunt cheltuieli nedeductibile la calculul rezultatului fiscal.

Data intrarii in vigoare: 24 decembrie 2020
 

Codul fiscal INAINTE 

Art. 26 „Provizioane/ajustari pentru depreciere si rezerve”

(1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor si provizioanelor/ajustarilor pentru depreciere, numai in conformitate cu prezentul articol, astfel:
....................................................
 c) ajustarile pentru deprecierea creantelor, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, in limita unui procent de 30% din valoarea acestora, altele decat cele prevazute la lit. d), e), f), h) si i), daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
 1. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
 2. nu sunt garantate de alta persoana;
 3. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
 

Codul fiscal DUPA

La articolul 26 alineatul (1), partea dispozitiva a literei c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
c) ajustarile pentru deprecierea creantelor, inregistrate potrivit
reglementarilor contabile aplicabile, altele decat cele prevazute la lit. d) - f), h) si i), daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
 1. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
2. nu sunt garantate de alta persoana;
 3. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;

Data intrarii in vigoare: 1 ianuarie 2022
 

Codul fiscal INAINTE 

Art. 29
(1) In cazul leasingului financiar utilizatorul este tratat din punct de vedere fiscal ca proprietar, in timp ce, in cazul leasingului operational, locatorul are aceasta calitate.

(2) Amortizarea bunului care face obiectul unui contract de leasing se face de catre utilizator, in cazul leasingului financiar, si de catre locator, in cazul leasingului operational, cheltuielile fiind deductibile, potrivit art. 28.
(3) In cazul leasingului financiar utilizatorul deduce dobanda, iar in cazul leasingului operational locatarul deduce chiria (rata de leasing), potrivit prevederilor prezentului titlu.
 

Codul fiscal DUPA

La articolul 29 „Contracte de leasing”, dupa alineatul (3) se introduc doua noi alineate, alineatele (4) si (5), cu urmatorul cuprins: 
...................................... 
(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) - (3), contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu Standardele
internationale de raportare financiara, pentru determinarea rezultatului fiscal, vor avea in vedere urmatoarele reguli:

 a) in cazul in care contractul de leasing transfera dreptul de proprietate asupra activului-suport la locatar pana la incheierea duratei contractului de leasing sau costul activului aferent dreptului de utilizare reflecta faptul ca locatarul va exercita o optiune de cumparare, locatarul deduce cheltuielile cu amortizarea activului aferent dreptului de utilizare pe durata activului-suport, determinata potrivit art. 28, cu respectarea si a celorlalte conditii prevazute in cadrul art. 28;

 b) in cazul contractelor de leasing care nu indeplinesc conditia prevazuta la lit. a), cheltuielile cu amortizarea activului aferent
dreptului de utilizare se deduc astfel:

 1. pe durata contractului de leasing, in situatia in care locatarul amortizeaza activul respectiv pe aceeasi durata, potrivit reglementarilor contabile aplicabile;
 2. pe durata activului-suport determinata potrivit art. 28, in situatia in care locatarul amortizeaza activul respectiv pe durata de utilizare economica a activului-suport, potrivit reglementarilor contabile aplicabile. In cazul in care activele-suport sunt de natura celor prevazute la art. 28 alin. (4), cu exceptia celor prevazute la art. 28 alin. (4) lit. c), cheltuielile cu amortizarea activului aferent dreptului de utilizare se deduc pe durata contractului de leasing;
 c) pentru deducerea cheltuielilor privind dobanzile, in cazurile prevazute la lit. a) si b), se aplica prevederile art. 40^2;
 d) in situatia in care activele-suport care fac obiectul contractelor prevazute la lit. a) reprezinta active de natura celor prevazute la art. 22 alin. (1), scutirea de impozit pe profit a profitului reinvestit, potrivit art. 22, se aplica la valoarea dreptului de utilizare a activelor respective;
 e) pentru deducerea cheltuielilor prevazute la lit. b) se aplica si
prevederile art. 25 alin. (1) si (3) lit. l), dupa caz;
 f) in cazul in care se efectueaza reevaluarea activului aferent dreptului de utilizare sunt aplicabile prevederile art. 7 pct. 44 lit. c), art. 23 lit. g), art. 25 alin. (4) lit. l), art. 26 alin. (6) si (7);
 g) pentru clasificarea contractelor de leasing, locatarul nu aplica prevederile art. 7 pct. 7 si 8, art. 28 alin. (4) si (14).
 h) pentru deducerea diferentelor de curs valutar se aplica prevederile art. 40^2, cu exceptia vehiculelor rutiere motorizate, unde se aplica prevederile art. 25 alin. (3) lit. l);
 (5) In cazul contractelor de leasing pe termen scurt si in cazul contractelor de leasing in care activul-suport are o valoare mica, pentru care locatarul opteaza sa nu aplice dispozitiile privind recunoasterea contractelor de leasing, potrivit reglementarilor contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, cheltuielile aferente acestor contracte, reprezinta cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal."

Data intrarii in vigoare: 24 decembrie 2020
 

Codul fiscal INAINTE 
Art. 31„Pierderi fiscale”
.....................
(2) Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de fuziune sau divizare totala se recupereaza de catre contribuabilii nou-infiintati ori de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite sau divizate, dupa caz, proportional cu activele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune/divizare. Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care nu isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de desprindere a unei parti din patrimoniul acestora, transferata ca intreg, se recupereaza de acesti contribuabili si de cei care preiau partial patrimoniul societatii cedente, dupa caz, proportional cu activele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de divizare, respectiv cu cele mentinute de persoana juridica cedenta.
 

Codul fiscal DUPA

La articolul 31 „Pierderi fiscale” , dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmatorul cuprins:
(2^1) Prevederile alin. (2) se aplica si:

 a) contribuabilului care, in calitate de absorbant/beneficiar al  unei operatiuni de fuziune/divizare/desprindere, preia de la un platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost anterior platitor de impozit pe profit, o pierdere fiscala nerecuperata integral de catre absorbit/divizat/cedent, potrivit prevederilor prezentului articol. Aceasta pierdere se recupereaza de catre contribuabil, pe perioada ramasa, cuprinsa intre anul inregistrarii pierderii fiscale si limita celor 7 ani;
 b) contribuabilului care, intr-o perioada anterioara in care era platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, a preluat, ca absorbant/beneficiar al unei operatiuni de fuziune/divizare/desprindere, de la un platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, fost platitor de impozit pe profit, o pierdere fiscala nerecuperata, potrivit prevederilor prezentului articol. Aceasta pierdere se recupereaza de catre contribuabil pe perioada ramasa, cuprinsa intre anul inregistrarii pierderii fiscale si limita celor 7 ani;
 c) contribuabilului care, intr-o perioada anterioara in care era platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, a preluat, ca
absorbant/beneficiar al unei operatiuni de fuziune/divizare/desprindere, de la un alt platitor de impozit pe
profit, o pierdere fiscala nerecuperata integral, potrivit prevederilor prezentului articol. Aceasta pierdere se recupereaza
de catre contribuabil pe perioada ramasa cuprinsa intre anul inregistrarii pierderii fiscale si limita celor 7 ani.

Data intrarii in vigoare: 24 decembrie 2020
 

Codul fiscal INAINTE 

Art. 35 Reguli generale aplicabile persoanelor juridice cu sediul in Romania, infiintate potrivit legislatiei europene, si persoanelor juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania
Prevederile referitoare la persoana juridica romana cuprinse in art. 24, art. 27*) alin. (9), art. 32, 34, 38, precum si art. 39 se aplica in aceleasi conditii si situatii persoanelor juridice cu sediul in Romania, infiintate potrivit legislatiei europene, si persoanelor juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania.

Codul fiscal DUPA

Art. 35 Reguli generale aplicabile persoanelor juridice cu sediul in Romania, infiintate potrivit legislatiei europene, si persoanelor
juridice straine rezidente in Romania potrivit locului conducerii efective. 
Prevederile referitoare la persoana juridica romana cuprinse la art. 23, 24, 32, 34, 38, 39, precum si art. 43 se aplica in aceleasi
conditii si situatii persoanelor juridice cu sediul in Romania, infiintate potrivit legislatiei europene, si persoanelor juridice
straine rezidente in Romania potrivit locului conducerii efective.
Pentru aplicarea art. 24 si 33 persoanele juridice straine rezidente in Romania potrivit locului conducerii efective trebuie sa
aiba una dintre formele de organizare prevazute in anexa nr. 1, respectiv anexa nr. 3, din prezentul titlu

Data intrarii in vigoare: 1 ianuarie 2021
 

Codul fiscal INAINTE 

Art. 39 Evitarea dublei impuneri
.....................................
 (6) Creditul acordat pentru impozitele platite unui stat strain intr-un an fiscal nu poate depasi impozitul pe profit, calculat prin aplicarea cotei de impozit pe profit prevazute la art. 17 la profitul impozabil obtinut in statul strain, determinat in conformitate cu regulile prevazute in prezentul titlu, sau la venitul obtinut din statul strain. Creditul se acorda din impozitul pe profit calculat pentru anul in care impozitul a fost platit statului strain, daca se prezinta documentatia corespunzatoare, conform prevederilor legale, care atesta plata impozitului in strainatate.

Codul fiscal DUPA

Art. 39 Evitarea dublei impuneri
................................................
(6) Creditul acordat pentru impozitele platite unui stat strain intrun an fiscal nu poate depasi impozitul pe profit, calculat prin aplicarea cotei de impozit pe profit prevazute la art. 17 la profitul impozabil obtinut in statul strain, determinat in conformitate cu regulile prevazute in prezentul titlu, sau la venitul obtinut din statul strain. Creditul se acorda din impozitul pe profit calculat pentru anul in care impozitul a fost platit statului strain. Plata impozitului in strainatate se dovedeste printr-un document justificativ, eliberat de autoritatea competenta a statului strain sau de catre platitorul de venit/agentul care retine la sursa impozitul in situatia in care autoritatea competenta a statului strain nu elibereaza un astfel de document. Pentru veniturile pentru care nu se realizeaza retinerea la sursa, impozitul platit in strainatate de persoana juridica se dovedeste printr-un document justificativ, eliberat de autoritatea competenta a statului strain sau prin copia declaratiei fiscale sau a documentului similar depusa/depus la autoritatea competenta straina insotita de documentatia care atesta plata acestuia, in situatia in care autoritatea competenta a statului strain nu elibereaza documentul justificativ.

Data intrarii in vigoare: 24 decembrie 2020
 

Codul fiscal INAINTE 

Art. 40^6 Tratamentele neuniforme ale elementelor hibride
 ..................................
 (6) In masura in care un tratament neuniform al elementelor hibride implica venitul unui sediu permanent ignorat, care nu face obiectul impozitarii in Romania, prin care un contribuabil cu rezidenta fiscala in Romania isi desfasoara activitatea intr-un alt stat membru/stat tert, contribuabilul roman include in baza impozabila veniturile care, in caz contrar, ar fi atribuite sediului permanent ignorat. Aceasta regula se aplica, cu exceptia cazului in care Romania scuteste veniturile respective in temeiul unei conventii de evitare a dublei impuneri incheiate cu un stat tert.
 

Codul fiscal DUPA

Art. 40^6 Tratamentele neuniforme ale elementelor hibride
 .............................................. 
(6) In masura in care un tratament neuniform al elementelor hibride implica venitul unui sediu permanent ignorat, care nu face obiectul impozitarii in Romania, prin care un contribuabil cu rezidenta fiscala in Romania isi desfasoara activitatea intr-un alt stat membru/stat tert, contribuabilul roman include in baza impozabila veniturile care, in caz contrar, ar fi atribuite sediului permanent ignorat. Aceasta regula se aplica, cu exceptia cazului in care Romania scuteste veniturile respective in temeiul unei conventii de evitare a dublei impuneri incheiate cu un alt stat membru/stat tert.

Data intrarii in vigoare: 24 decembrie 2020
 

Dupa capitolul IV se introduce un nou capitol, capitolul IV^1

"Reguli privind consolidarea fiscala in domeniul impozitului pe profit", cuprinzand articolele 42^1 - 42^11, cu urmatorul cuprins:

Art. 42^1 Prevederile prezentului capitol instituie sistemul de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit si reglementeaza impozitarea grupului fiscal.

Art. 42^2 Definitii specifice
 In sensul prezentului capitol, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

 1. Grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit se constituie din cel putin doua dintre urmatoarele entitati, denumite in continuare membri:
 (i) o persoana juridica romana/persoana juridica cu sediul social in Romania infiintata potrivit legislatiei europene si una sau mai multe persoane juridice romane/persoane juridice cu sediul social in Romania infiintate potrivit legislatiei europene la care aceasta detine, in mod direct sau indirect, cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot al acestora;
 (ii) cel putin doua persoane juridice romane la care o persoana fizica romana detine, in mod direct sau indirect, cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot;
 (iii) cel putin doua persoane juridice romane detinute, in mod direct sau indirect, in proportie de cel putin 75% din
valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, de o persoana juridica/fizica, rezidenta intr-un stat cu care
Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri sau intr-un stat cu care s-a incheiat un acord privind schimbul de
informatii;
 (iv) cel putin o persoana juridica romana detinuta, in mod direct sau indirect, in proportie de cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, de o persoana juridica rezidenta intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri sau intr-un stat cu care s-a incheiat un acord privind schimbul de informatii si sediul permanent/sediul permanent desemnat din Romania al acestei persoane juridice straine.
 2. Persoana juridica responsabila reprezinta persoana juridica romana/persoana juridica cu sediul social in Romania infiintata
potrivit legislatiei europene, membra a unui grup fiscal in domeniul impozitului pe profit, desemnata pentru determinarea rezultatului fiscal consolidat al grupului fiscal, depunerea declaratiei de impozit pe profit si efectuarea platii impozitului pe profit in numele grupului.
Art. 423 Reguli de aplicare a sistemului de consolidare fiscala si constituire a grupului fiscal
 (1) Perioada de aplicare a sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit este de 5 ani fiscali, calculati incepand cu primul an al aplicarii sistemului de consolidare fiscala si pana la desfiintarea grupului fiscal, iar sistemul este optional. Optiunea se comunica organului fiscal competent pe baza unei cereri comune depuse de reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile semnata de catre reprezentantii legali ai tuturor membrilor grupului. Cererea se depune cu cel putin 60 de zile inainte de inceperea perioadei pentru care se solicita aplicarea consolidarii fiscale. Sistemul de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit se aplica incepand cu anul fiscal urmator depunerii cererii.
 (2) Pentru constituirea grupului fiscal membrii trebuie sa indeplineasca, la data depunerii cererii, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:
 a) conditia de detinere prevazuta la art. 422 pct. 1 trebuie sa fie indeplinita pentru o perioada neintrerupta de un an, anterioara inceperii perioadei de consolidare fiscala prevazuta la alin. (1);
 b) sunt contribuabili platitori de impozit pe profit, conform art. 13 alin. (1) lit. a), b) si e), care aplica acelasi sistem de plata a impozitului pe profit prevazut la art. 41;
 c) au acelasi an fiscal, potrivit art. 16;
 d) nu fac parte dintr-un alt grup fiscal in domeniul impozitului
pe profit;
 e) nu sunt platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor sau nu sunt concomitent platitori de impozit pe profit si platitori de impozit specific;
 f) nu intra sub incidenta prevederilor art. 18;
 g) nu se afla in dizolvare/lichidare, potrivit legii.
 (3) Conditiile prevazute la alin. (2) lit. b) - g) si conditia de detinere prevazuta la art. 422 pct. 1 trebuie indeplinite pe intreaga perioada de consolidare fiscala.
 (4) Prin exceptie de la prevederile Titlului III si prin derogare de la prevederile Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pe perioada de consolidare, membrii grupului fiscal care indeplinesc conditiile prevazute la art. 47 sau la art. 3 din Legea nr. 170/2016 aplica prevederile prezentului titlu.
 (5) In situatia in care se decide mentinerea grupului fiscal si continuarea sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit, dupa incheierea perioadei de consolidare de 5 ani fiscali, persoana juridica responsabila reinnoieste optiunea. 
Optiunea se comunica organului fiscal competent pe baza unei cereri comune depuse de reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile semnata de catre reprezentantii legali ai tuturor membrilor grupului, in care se precizeaza si perioada pentru care grupul decide continuarea aplicarii sistemului de consolidare fiscala. Cererea se depune cu cel putin 60 de zile inainte de inceperea perioadei pentru care se solicita continuarea aplicarii sistemului de consolidare fiscala.
 (6) Procedura de implementare si de administrare a grupului fiscal, precum si modelul si continutul cererii comune si a unor formulare se stabilesc prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Art. 42^4 Intrarea sau iesirea unui membru din grupul fiscal
 (1) In cazul in care o entitate indeplineste conditia de detinere prevazuta la art. 42^2 pct. 1 si conditiile prevazute la art. 42^3 alin.
(2) aceasta poate intra ca membru al unui grup fiscal incepand cu anul fiscal urmator indeplinirii conditiilor. Intrarea se efectueaza pe baza unei cereri de modificare, in cazul careia se utilizeaza procedura de comunicare a optiunii prevazute la art. 423 alin. (1).
 (2) In cazul in care o entitate nu mai indeplineste conditia prevazuta la art. 42^2 pct. 1 sau conditiile prevazute la art. 42^3 alin. (2) lit. b) - g) aceasta iese din grupul fiscal si nu mai aplica sistemul de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit incepand cu trimestrul urmator celui in care conditiile nu mai sunt indeplinite.
 (3) In cazul operatiunilor de reorganizare, iesirea/intrarea membrilor din/in grupul fiscal se efectueaza in cursul anului fiscal.
 (4) Persoana juridica responsabila trebuie sa comunice organului fiscal competent modificarea grupului fiscal, astfel:
 a) in situatia prevazuta la alin. (1) cu cel putin 60 de zile inainte de inceperea anului fiscal pentru care solicita intrarea in grupul fiscal;
 b) pentru situatiile prevazute la alin. (2) si (3), in termen de 15 zile de la producerea evenimentului care a generat aceasta situatie.

Art. 42^5 Reguli privind calcularea rezultatului fiscal consolidat
(1) Fiecare membru al grupului fiscal determina rezultatul fiscal in mod individual potrivit regulilor stabilite de prezentul titlu, luand in considerare si prevederile art. 427. (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) al art. 13 si art. 19, rezultatul fiscal consolidat al grupului fiscal se determina prin insumarea algebrica a rezultatelor fiscale determinate in mod individual de fiecare membru al grupului fiscal. Rezultatul fiscal
consolidat pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal consolidat negativ este pierdere fiscala. Impozitul pe profit se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute la art. 17 asupra rezultatului fiscal consolidat pozitiv al grupului.
 (3) Rezultatul fiscal consolidat al grupului fiscal se calculeaza trimestrial/anual, cumulat de la inceputul anului fiscal.
 (4) La determinarea impozitului pe profit datorat de grupul fiscal se vor avea in vedere sumele reprezentand: creditul fiscal, impozitul pe profit scutit potrivit art. 22 si art. 221, scutiri si reduceri de impozit pe profit calculate potrivit legislatiei in vigoare, sumele reprezentand cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat si cheltuielile privind bursele private, potrivit legii, costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale si alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legislatiei in vigoare, determinate de fiecare membru si comunicate persoanei juridice responsabile. Aceste sume se scad in limita impozitului pe profit datorat de grupul fiscal.
 (5) In scopul determinarii rezultatului fiscal consolidat al grupului fiscal persoana juridica responsabila este obligata sa evidentieze in registrul de evidenta fiscala rezultatele fiscale individuale determinate de fiecare membru, potrivit alin. (1), precum si sumele care se scad din impozitul pe profit datorat de grup potrivit alin. (4), inclusiv cele ale persoanei juridice
responsabile.

 Art. 42^6 Regimul tranzactiilor intragrup privind preturile de
transfer
 Fiecare membru al grupului fiscal are obligatia sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer care va cuprinde atat tranzactiile desfasurate cu membrii grupului fiscal, precum si cu entitatile afiliate din afara grupului fiscal. Prin derogare de la prevederile alin. (2) al art. 108 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, dosarele preturilor de transfer intocmite de fiecare membru al grupului fiscal vor fi prezentate de catre persoana juridica responsabila.
 Art. 42^7 Reguli privind regimul pierderilor fiscale
 (1) Pierderile fiscale inregistrate de un membru al grupului inainte de aplicarea sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit se recupereaza, in conformitate cu prevederile art. 31, de catre membrul respectiv, numai din profiturile impozabile ale acestuia.
 (2) Pierderile fiscale inregistrate de un membru al grupului in perioada aplicarii sistemului de consolidare fiscala se recupereaza din rezultatul fiscal consolidat al grupului.
 (3) In cazul desfiintarii grupului dupa perioada prevazuta la art. 42^3 alin. (1), pierderile inregistrate si nerecuperate in perioada consolidarii fiscale se recupereaza de catre persoana juridica responsabila, potrivit art. 31.

Art. 42^8 Reguli de calcul in situatia iesirii unui membru din grupul fiscal sau desfiintarii grupului fiscal

 (1) In cazul in care conditia prevazuta la pct. 1 al art. 42^2 sau una dintre conditiile prevazute la art. 42^3 alin. (2), lit. b) - f) nu mai sunt indeplinite de unul dintre membri, inainte de expirarea perioadei de 5 ani fiscali, dar conditiile sunt indeplinite de ceilalti membri, inclusiv in ceea ce priveste numarul de membri, perioada de consolidare fiscala se incheie numai pentru membrul care nu mai indeplineste conditiile respective. Membrul grupului care in cursul anului fiscal nu mai indeplineste una dintre conditii calculeaza impozitul pe profit, in mod individual, incepand cu trimestrul urmator celui in care cel putin una dintre conditii nu mai este indeplinita. Pentru perioada in care s-a aplicat sistemul de consolidare membrul grupului recalculeaza impozitul pe profit pe baza rezultatelor fiscale individuale, cu perceperea de creante fiscale accesorii stabilite potrivit Codului de procedura fiscala, dupa caz, de la data aplicarii sistemului si pana la sfarsitul trimestrului in care nu mai sunt indeplinite conditiile. In mod corespunzator, si persoana juridica responsabila recalculeaza impozitul pe profit datorat de grup cu perceperea de creante fiscale accesorii stabilite potrivit Codului de procedura fiscala, dupa caz, de la data aplicarii sistemului si pana la sfarsitul trimestrului in care nu mai sunt indeplinite conditiile si are obligatia depunerii declaratiei fiscale rectificative. In acest caz membrul care iese din grup are obligatia declararii si platii impozitului pe profit, potrivit art. 41 si 42.
 (2) Prevederile referitoare la recalcularea impozitului si perceperea de creante fiscale accesorii stabilite potrivit Codului de procedura fiscala, dupa caz, prevazute de alin. (1) se aplica pentru fiecare membru si pentru persoana juridica responsabila si in situatia in care grupul fiscal se desfiinteaza inainte de expirarea perioadei de 5 ani fiscali ca urmare a neindeplinirii conditiilor prevazute la pct. 1 al art. 42^2 sau a conditiilor de la art. 42^3 alin. (2), lit. b) - f), precum si in situatia in care drept urmare a neindeplinirii conditiilor numarul minim de cel putin doi membri nu este indeplinit.
 (3) Prevederile referitoare la recalcularea impozitului pe profit prevazut la alin. (1) nu se aplica in urmatoarele situatii:
 a) vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la unul dintre membrii grupului, cu conditia ca, drept urmare a acestei operatiuni, detinerea sa scada sub 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot;
 b) dizolvarea, potrivit legii, a unui membru al grupului;
 c) iesirea unui membru al grupului ca urmare a operatiunilor de reorganizare prevazute la art. 32 alin. (1) si art. 33 alin. (1) lit. a);
 (4) In situatiile prevazute la alin. (3) persoana juridica responsabila trebuie sa comunice organului fiscal competent modificarea grupului fiscal. Membrul grupului care iese din grup, potrivit alin. (3), este verificat de organul fiscal competent pentru efectuarea inspectiei fiscale.
 (5) In cazul in care in mod voluntar toti membrii grupului fiscal solicita desfiintarea grupului in cursul unui an fiscal, inainte de expirarea perioadei de 5 ani fiscali, grupul fiscal se desfiinteaza incepand cu anul fiscal urmator. Fiecare membru al grupului calculeaza impozitul pe profit, in mod individual, pentru perioada in care s-a aplicat sistemul de consolidare prin recalcularea impozitului pe profit pe baza rezultatelor fiscale individuale, cu perceperea de creante fiscale accesorii stabilite potrivit Codului de procedura fiscala, dupa caz, de la data aplicarii sistemului si pana la inceputul anului fiscal in care grupul se desfiinteaza. In mod corespunzator, si persoana juridica responsabila recalculeaza impozitul pe profit datorat de grup cu perceperea de creante fiscale accesorii stabilite potrivit Codului de procedura fiscala, dupa caz, de la data aplicarii sistemului si pana la inceputul anului fiscal in care grupul se desfiinteaza si are obligatia depunerii declaratiei fiscale rectificative. In acest caz membrii care ies din grup au obligatia declararii si platii
impozitului pe profit, potrivit art. 41 si 42.
Art. 42^9 Declararea si plata impozitului pe profit, depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit
 (1) Pentru grupul fiscal care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit trimestrial, fiecare membru al grupului fiscal determina individual rezultatul fiscal si il comunica persoanei juridice responsabile, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I - III. Pentru trimestrul IV comunicarea se efectueaza pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit prevazut la art. 42.
 (2) Calculul, declararea si plata impozitului pe profit trimestrial datorat de grupul fiscal se efectueaza de catre persoana juridica responsabila pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I, II si III. Definitivarea si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectueaza de persoana juridica responsabila pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit prevazut la art. 42.
 (3) Pentru grupul fiscal care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, platile anticipate trimestriale se stabilesc in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, determinate prin insumarea impozitului pe profit datorat pentru anul precedent de fiecare membru al grupului cu aplicarea corespunzatoare si a celorlalte reguli pentru determinarea/declararea/efectuarea platilor anticipate trimestriale, dupa caz, potrivit art. 41. Termenul pana la care se efectueaza plata impozitului anual de persoana juridica responsabila este termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit, prevazut la art. 42.
 (4) Persoana juridica responsabila este obligata sa depuna o declaratie anuala consolidata privind impozitul pe profit in care raporteaza rezultatele intregului grup fiscal si este responsabila pentru plata impozitului pe profit calculat pentru intregul grup fiscal. Declaratia anuala privind impozitul pe profit se depune la organul fiscal competent, impreuna cu declaratia anuala privind impozitul pe profit a fiecarui membru, pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator/pana la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv, de la inchiderea anului fiscal modificat.
 (5) Persoana juridica responsabila are obligatia de a depune declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private efectuate de membrii grupului, pana la termenul prevazut la alin. (4).

Art. 42^10 Alte obligatii
 Fiecare membru al grupului trebuie sa se supuna controlului fiscal competent si sa raspunda separat si in solidar pentru plata impozitului pe profit datorat de grupul fiscal pentru perioada cat apartine respectivului grup fiscal. Organul fiscal competent in administrarea persoanelor care fac parte din grupul fiscal este organul fiscal desemnat in acest scop in conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 42^11 Reguli antiabuz
 Prevederile prezentului capitol nu se aplica atunci cand optiunea privind aplicarea sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit are ca scop frauda si evaziunea fiscala."

Data intrarii in vigoare: 1 ianuarie 2021
 

Codul fiscal INAINTE 

Art. 43 Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividende
................................
 (5) Prevederile prezentului articol nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana:
 a) fondurilor de pensii administrate privat, fondurilor de
pensii facultative;
 

Codul fiscal DUPA

Art. 43 Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividende
.....................................
 (5) Prevederile prezentului articol nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana:
 a) fondurilor de pensii administrate privat, fondurilor de pensii facultative si organismelor de plasament colectiv fara personalitate juridica, constituite potrivit legislatiei in materie;

Data intrarii in vigoare: 24 decembrie 2020
 

Codul fiscal INAINTE

Art. 45 Reguli specifice
 ..................................
Codul fiscal DUPA

La articolul 45 Reguli specifice, dupa alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alineatele (5) - (7), cu urmatorul cuprins: 
............................... 
(5) Prevederile art. 29 alin. (4) si (5) se aplica pentru contractele incheiate incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(6) Sistemul de consolidare fiscala se aplica astfel:
 a) pentru contribuabilii care intra sub incidenta art. 16 alin. (1), incepand cu anul fiscal 2022, potrivit cererii;
 b) pentru contribuabilii care intra sub incidenta art. 16 alin. (5), cu prima zi a anului fiscal modificat care incepe ulterior datei de 1
ianuarie 2022, potrivit cererii.
 (7) Contribuabilii care la determinarea impozitului pe profit aferent anului 2020 scad costul de achizitie al aparatelor de
marcat electronice fiscale achizitionate si puse in functiune in anii 2018 si 2019, potrivit Legii nr. 153/2020, pentru care au aplicat in
anii respectivi prevederile art. 22, adauga la impozitul datorat si valoarea impozitului pe profit scutit aferent acestor aparate."

Data intrarii in vigoare: 24 decembrie 2020


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod fiscallegea 296/2020impozit pe profit


Data aparitiei: 19 Ianuarie 2021
Ultima actualizare: 12 Februarie 2021

Votati articolul "Codul fiscal INAINTE si DUPA LEGEA 296/2020 - TITLUL II IMPOZITUL PE PROFIT":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X