email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordinul nr. 1.602/946/2020 modifica normele de aplicare privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

Ordinul nr. 1.602/946/2020 modifica normele de aplicare privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
concediu medicalmonitorul oficialcnas
 
In Monitorul Oficial nr. 865 din 22 septembrie 2020 a fost publicat Ordinul nr. 1.602/946/2020 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005.
 
Noul act normativ aduce schimbari privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Mai exact, se va elibera certificat de concediu medical si pentru persoana asigurata pentru care s-a instituit masura izolarii intr-o unitate sanitara sau intr-o locatie alternativa atasata unei unitati sanitare si care poate fi externata, cu conditia izolarii la domiciliu sau la locatia declarata de persoana ce urmeaza a fi izolata. Medicul curant din spital care a ingrijit si externat pacientul elibereaza certificatul de concediu medical pentru durata internarii si poate acorda un concediu medical la externare pana la implinirea termenului maxim al perioadei de izolare sau pe o perioada stabilita de acesta.
 
Certificatul de concediu medical se elibereaza dupa ultima zi a incetarii perioadei de izolare, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a incetarii perioadei de izolare.
 

Ordinul nr. 1.602/946/2020 - norme - concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate: textul actului normativ

 
Denumirea completa: Ordinul nr. 1.602/946/2020 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017
 
 
Articolul I
 
Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 31 din 12 ianuarie 2018, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 23^1, alineatele (4) si (7) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 
(4) Pentru persoana asigurata pentru care s-a instituit masura izolarii intr-o unitate sanitara sau intr-o locatie alternativa atasata unei unitati sanitare si care poate fi externata, cu conditia izolarii la domiciliu sau la locatia declarata de persoana ce urmeaza a fi izolata, medicul curant din spital care a ingrijit si externat pacientul elibereaza certificatul de concediu medical pentru durata internarii si poate acorda un concediu medical la externare pana la implinirea termenului maxim al perioadei de izolare sau pe o perioada stabilita de acesta, conform prevederilor ordinului ministrului sanatatii pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, de Institutul National de Sanatate Publica, precum si de unitatile sanitare a masurilor in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.
 
(...)
(7) Certificatele de concediu medical prevazute la alin. (4^1), (5) si (6^1) se elibereaza dupa ultima zi a incetarii perioadei de izolare, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a incetarii perioadei de izolare.
 
2. La articolul 23^1, dupa alineatul (4) se introduc doua noi alineate, alineatele (4^1) si (4^2), cu urmatorul cuprins:
(4^1) In situatia in care data internarii persoanei asigurate este ulterioara datei recoltarii primei probe care confirma boala infectocontagioasa, pentru aceasta perioada certificatul de concediu medical se acorda de medicul de familie, in baza documentului eliberat de directia de sanatate publica, care cuprinde informatii referitoare la data recoltarii primei probe, data confirmarii bolii infectocontagioase si data internarii persoanei bolnave.
 
(4^2) Pentru perioada internarii in unitatea sanitara prevazuta la alin. (2) si (4), precum si pentru perioada prevazuta la alin. (4^1) se vor acorda certificate de concediu medical «initial»".
 
3. La articolul 23^1, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (6^1), cu urmatorul cuprins:
 
(6^1) Persoana asigurata confirmata cu o boala infectocontagioasa, pentru care s-a instituit masura izolarii la domiciliu sau la o locatie declarata, la recomandarea medicului care a efectuat evaluarea acesteia fara internare, in scopul constatarii si mentinerii riscului de transmitere a unei boli infectocontagioase, beneficiaza de concediu medical acordat de medicul de familie, pe intreaga perioada inscrisa in documentul eliberat de directia de sanatate publica, care cuprinde informatii referitoare la medicul care a evaluat cazul, unitatea sanitara in care acesta isi desfasoara activitatea, precum si recomandarea cu privire la instituirea masurii izolarii, cu precizarea perioadei pentru care se dispune aceasta masura.
 
4. La articolul 64, alineatul (10) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
(10) Dupa remedierea cauzelor inscrise in comunicarea prevazuta la alin. (9) care au condus la respingerea platii totale/partiale a sumelor solicitate, angajatorul poate depune o noua cerere potrivit alin. (2), in termen de 90 de zile de la data primirii comunicarii. Cererea de recuperare se depune dupa depunerea declaratiilor rectificative pentru lunile carora le sunt aferente sumele solicitate.
5. La articolul 64, dupa alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
 
(11) In cererile de recuperare a sumelor prevazute la alin. (1) care se depun potrivit alin. (2) de catre institutiile prevazute la art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 126/2020 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si instituirea unor masuri privind indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate nu se cuprind sumele reprezentand indemnizatii de asigurari sociale de sanatate aferente certificatelor de concediu medical pentru carantina sau pentru incapacitate temporara de munca pentru care s-a instituit masura carantinei/izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, de care a beneficiat personalul propriu, potrivit legii, si care au fost suportate integral de catre aceste institutii.
 
6. La anexa nr. 1, nota marcata cu *) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
*) Se inscrie CNP copil pentru certificatele de concediu medical care au codul de indemnizatie 09 sau 91, dupa caz.
 
7. In anexa nr. 9 - Cerere-tip privind solicitarea indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate, la punctul 3 litera A, subpunctul 4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

4) [ ] Îngrijire copil bolnav până la împlinirea vârstei de 7 ani sau pentru îngrijirea copilului cu handicap pentru afecțiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani/copilului cu afecțiuni grave în vârstă de până la 16 ani

- Certificat de naștere copil (copie)

- Certificat persoană cu handicap (copie)

- Declarație pe propria răspundere care atestă că celălalt părinte sau susținător legal nu execută concomitent dreptul

CNP [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ ]

 
 
8. Anexa nr. 10 se modifica si se inlocuieste cu anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
 
Articolul II
 
Pentru persoanele asigurate aflate in situatiile prevazute la art. 23^1 alin. (4^1) si (6^1) din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, certificatele de concediu medical se acorda, potrivit legii, de catre medicii de familie, pe baza documentelor eliberate de directiile de sanatate publica, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin.
 
Articolul III
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

 
ANEXA
(Anexa nr. 10 la norme)
 
 
Cerere depusa pentru situatiile de la art. 64 alin. (10) din normele aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017
 
Perioada de raportare
Luna . . . . . . . . . . An . . . . . . . . . .
 
Unitatea . . . . . . . . . .
 
Str. . . . . . . . . . . nr. . . . . . . . . . ., bl. . . . . . . . . . ., , sc. . . . . . . . . . ., , et. . . . . . . . . . ., , ap. . . . . . . . . . ., , sectorul/judetul . . . . . . . . . .
 
Codul fiscal..........
 
Contul . . . . . . . . . .
 
Trezoreria/Banca . . . . . . . . . .
 
Nr. . . . . . . . . . ./ . . . . . . . . . .
 
Catre Casa de Asigurari de Sanatate . . . . . . . . . .
Unitatea.........., cod fiscal.........., cu sediul in localitatea.........., str........... nr..........., bl..........., sc..........., et..........., ap..........., sectorul/judetul.........., cont.........., deschis la Trezoreria/Banca.........., va rugam a ne vira suma platita asiguratilor salariati care se recupereaza din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 38 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, in cuantum de.......... lei, din care:
 
- J1 . . . . . . . . . . lei, reprezentand indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii, din care:
 
- J1.1 . . . . . . . . . . lei, reprezentand indemnizatii aferente certificatelor de concediu medical acordate pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii;
 
- J2 . . . . . . . . . . lei, reprezentand indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale, din care:
 
- J2.2 . . . . . . . . . . lei, reprezentand indemnizatii aferente certificatelor de concediu medical acordate pentru carantina;
 
- J2.3 . . . . . . . . . . lei, reprezentand indemnizatii aferente certificatelor de concediu medical acordate pentru reducerea timpului de munca sau tratament balnear;
 
- J3 . . . . . . . . . . lei, reprezentand indemnizatii pentru maternitate;
 
- J4 . . . . . . . . . . lei, reprezentand indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
 
- J5 . . . . . . . . . . lei, reprezentand indemnizatii de risc maternal.
 
La prezenta cerere depunem un numar de . . . . . . . . . . certificate de concediu medical aferente lunii/perioadei pentru care se solicita restituirea sumelor.
 
Ne asumam raspunderea pentru realitatea datelor prezentate mai sus si pentru corectitudinea determinarii drepturilor de indemnizatii sociale de sanatate.
 
Anexa : Centralizator*) privind certificatele de concediu medical aferent lunii/lunilor . . . . . . . . . .
 
*) In cazul cererilor depuse potrivit art. 64 alin. (10) din normele aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, centralizatorul va cuprinde numai certificatele de concediu medical care fac obiectul cererii.
 
Director,                                                                    Director economic,
(Administrator)                                                            . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . .
 
 
 

de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile


Atentie: au aparut monografii anului 2022!

Ai la dispozitie 70 monografii:

- noi-noute, variate, complexe, actuale, controversate si legale
- grupate pe domenii de cel mai mare interes
- usor de accesat, usor de inteles, usor de aplicat
- gata de personalizat cu datele operatiunilor tale

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu medicalmonitorul oficialcnas

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 23 Septembrie 2020


Votati articolul "Ordinul nr. 1.602/946/2020 modifica normele de aplicare privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 23 Septembrie 2020 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X