Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Cum se inregistreaza testarea Covid-19 a angajatilor, potrivit OUG 181/2020

Ultima actualizare: 01 Decembrie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum se inregistreaza testarea Covid-19 a angajatilor, potrivit OUG 181/2020
OUG 181/2020cod fiscalcheltuieli

Ai probleme cu interpretarea OUG 181/2020 in ceea ce priveste modul de inregistrare a testarii Covid-19 a angajatilor? Expertul nostru prezinta in continuare la ce tipuri de cheltuieli se incadreaza, potrivit ultimelor reglementari si daca trebuie calculate anumite taxe (impozit, contributii sociale).
 

Cheltuieli cu testarea Covid-19 a angajatilor - OUG 181/2020: raspunsul specialistului 
 

La salariat, din punct de vedere al impozitului pe venitul din salariu, potrivit art. 76 alin. (4) lit. v) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, asa cum a fost completat prin OUG nr. 181/2020 , “Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: (…) v) contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/platitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19, din initiativa acestuia, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, in scopul depistarii si prevenirii raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfasurarii activitatii in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada instituirii starii de urgenta sau de alerta, potrivit legii.”
 
Din punct de vedere al CAS, potrivit art. 142 lit. v) din legea sus-mentionata, “Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele: (…) v) contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/platitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19, din initiativa acestuia, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, in scopul depistarii si prevenirii raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfasurarii activitatii in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada instituirii starii de urgenta sau de alerta, potrivit legii.”

Din punct de vedere al CASS, potrivit art. 157 alin. (2) din acelasi act normativ, “Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate sumele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. d), art. 141 lit. d) si art. 142.”
 
Din punct de vedere al CAM, potrivit art. 220^2 alin. (1) din legea sus-mentionata, “Contributia asiguratorie pentru munca se datoreaza pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor, definite la art. 76 alin. (1) - (3), dupa caz, acordate de catre contribuabilii prevazuti la art. 2201 lit. a), respectiv realizate de catre persoanele fizice prevazute la art. 2201 lit. b).”, coroborat cu art. 220^4 alin. (2) “Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei asiguratorie pentru munca sumele prevazute la art. 142.”
 
Astfel, cheltuieli suportate de angajator cu testarea pentru diagnosticarea infectiei Covid-19 reprezinta pentru salariati venituri salariale neimpozabile din perspectiva impozitului pe venit din salariu si contributiilor sociale aferente.


 
La angajator, din punct de vedere al impozitului pe profit, potrivit art. 25 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, “Cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4).” si pct. 14 din Normele metodologice de aplicare, “In aplicarea prevederilor art. 25 alin. (2) din Codul fiscal, cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor, astfel cum sunt definite potrivit titlului IV Impozitul pe venit din Codul fiscal, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, indiferent de regimul fiscal aplicabil acestora la nivelul persoanei fizice.”.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X